Quantcast
18:59
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:59
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Διάγγελμα Μπάιντεν για την Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε πόντο ΝΑΤΟϊκού εδάφους» (βίντεο)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

22.02.2022
21:23
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2022 • 8:46
Το διάγγελμα Μπάιντεν μετά τις μονομερείς ενέργειες Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε διάγγελμα για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, απαντώντας έτσι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία» είπε ωστόσο ο Μπάιντεν, ενώ ανακοίνωσε μια πρώτη δέσμη κυρώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Επιμένει στην ρωσική εισβολή ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε σήμερα «την αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανακοινώνοντας οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέες παραδόσεις αμυντικών όπλων στην Ουκρανία.

Ανακοινώνοντας ότι οι ουκρανικές περιοχές τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη αφορούν ακόμη και εδάφη που δεν ελέγχονται επί του παρόντος από τους αυτονομιστές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “επεξεργάζεται δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Αυτό είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του προς το Έθνος από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια «πρώτη δόση» κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από δυτικές χρηματοδοτήσεις και στοχεύουν τις “ρωσικές ελίτ” καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επιβάλλουμε μεγάλες κυρώσεις για το ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση

«Επιβάλλουμε μεγάλες κυρώσεις για το ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», δήλωσε.

Αναδιατάσσει δυνάμεις στην Αν. Ευρώπη ο Μπάιντεν

«Έδωσα την άδεια για την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται, εμείς, επομένως, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε. «Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που θα προκαλέσει τεράστια δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους».

«Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. Και ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση. Ελπίζω ότι η διπλωματική οδός θα παραμείνει ανοιχτή», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Το συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε νωρίτερα το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς. Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μεριμνήσουμε για τους Ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, Ευρώπη, NATO και ΗΠΑ προετοιμάζονται για τα χειρότερα στην ανατολική Ευρώπη, μετά την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει μονομερώς τις φιλορωσικές περιοχές στην Ουκρανία.

Το NATO αναμένει επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

Το χρονικό της ουκρανικής κρίσης

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τις ρίζες της στο ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής και στις εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά βάσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την πορεία εκδυτικισμού της Ουκρανίας.

Έτη-σταθμοί για τα σημερινά τεκταινόμενα αποτελούν το 1990 και το 2013.

  • Αφενός, το 1990, γιατί είναι το έτος κατά το οποίο η Σοβιετική Ένωση δίνει τη θέση της σε 15 διάδοχα κράτη, δύο φυσικά εκ των οποίων είναι η Ρωσία και η Ουκρανία.
  • Αφετέρου, το 2013, όταν ξεσπά η λεγόμενη «Επανάσταση της Εντιμότητας», που κατέδειξε ξεκάθαρα το βαθύ σχίσμα στα ουκρανικά ενδότερα.

Τα γεγονότα που είχαν ως επίκεντρο σειρά διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων πέριξ της πλατείας Maidan στο Κίεβο, γνωστά στην ουκρανική ιστορία ως «Euromaidan», εξανάγκασαν τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να απομακρυνθεί από το αξίωμα και τη χώρα, μετά την απόφασή του να στρέψει το Κίεβο προς την αγκαλιά της Μόσχας.

Οι αιματηρές διαδηλώσεις του 2013 στην Ουκρανία

Όταν, λοιπόν, ο τότε Ουκρανός πρόεδρος αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον συνταγματικό στόχο της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταραχές ξέσπασαν.

Τελικά, αυτές που χαρακτηρίστηκαν ως οι «μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ της ένταξης στην ΕΕ» στιγματίστηκαν από 100 νεκρούς και αποτέλεσαν την αφορμή για τα σημερινά γεγονότα, οδηγώντας σε έναν μέχρι στιγμής de facto κατακερματισμό της Ουκρανίας.

Η ξεκάθαρη δυτικότροπη στροφή του Κιέβου ήταν τελικά αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επιτρέποντας στη Ρωσία να επέμβει δυναμικά: βασιζόμενη και στο ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού, που είναι αριθμητικά υπέρτερο σε συγκεκριμένα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, η Μόσχα πέτυχε:

  1. Την ανεξαρτητοποίηση αρχικά και προσάρτηση τελικά της Κριμαίας, που επικυρώθηκε με ένα (αμφισβητούμενο) δημοψήφισμα, όπου η σχετική απόφαση προσχώρησης στη Ρωσία έλαβε ποσοστό 90%
  2. Την αυτονόμηση και ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, περιοχές τις οποίες πλέον η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη, στα οποία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτική βοήθεια



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση