Quantcast
20:33
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:33
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματική επίθεση των ΗΠΑ στην Κίνα – Παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο το Πεκίνο να πουλήσει όπλα στη Μόσχα

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο στην Ουκρανία

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο στην Ουκρανία

03.03.2023
18:19
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2023 • 23:54
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μολονότι δεν έχει καμία «ένδειξη» κατηγορεί την Κίνα πως έχει πάρε θέση υπέρ της Ρωσίας

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, Ουάσιγκτον και Πεκίνο ανταλλάσσουν κατηγορίες αναφορικά με τη στάση που κρατά η Κίνα απέναντι στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μολονότι δεν έχει καμία «ένδειξη» πως η Κίνα «έχει πάρει απόφαση» να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρεί πως το ενδεχόμενο αυτό «παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε χθες Πέμπτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας» και θα αμαύρωνε «τη διεθνή φήμη της», στην οποία δίνει μεγάλη σημασία, είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας για στρατηγικά θέματα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

«Έχουμε εκφράσει στην Κίνα την ανησυχία μας», θύμισε. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανήμερα της θλιβερής επετείου έναρξης του πολέμου, ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστήριξε η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων με το οποίο ζητούσε μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Μάλιστα το Πεκίνο, σημειώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Διπλωματική επίθεση ΗΠΑ σε Κίνα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε ευρείας κλίμακας διπλωματική επίθεση, προειδοποιώντας την Κίνα εναντίον της χορήγησης οποιασδήποτε θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, εξέλιξη που ειδικοί τονίζουν ότι θα άλλαζε τα δεδομένα σε αυτή την ένοπλη σύρραξη, που έχει μπει στον δεύτερο χρόνο της και δεν υπάρχει το τρέχον διάστημα η παραμικρή ένδειξη πως οδεύει στο τέλος.

Το Πεκίνο διέψευσε έντονα τις αμερικανικές κατηγορίες, που διατυπώθηκαν ιδίως από τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, αξίωσε χθες το Πεκίνο να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, που χαρακτήρισε «επιτιθέμενη» πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Γαλλία επίσης κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει «σύνεση».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε καλέσει την παραμονή της επετείου ενός έτους από την έναρξη του πολέμου να μην υπάρχουν «αυταπάτες» αναφορικά με την Κίνα, η οποία πρόσφατα επιχειρεί να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την Κίνα, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ZDF.

Πιέσεις από την Καμπέρα στο Πεκίνο

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε σήμερα πως έθεσε το ζήτημα της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον κινέζο ομόλογό τους, προσθέτοντας πως «όλες» οι χώρες θέλουν να δουν την Κίνα να κάνει «το σωστό» και να μην προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους διεξάγουν τελευταία ευρείας κλίμακας διπλωματική επίθεση προειδοποιώντας την Κίνα εναντίον της χορήγησης οποιασδήποτε θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, εξέλιξη που ειδικοί τονίζουν ότι θα άλλαζε τα δεδομένα σε αυτή την ένοπλη σύρραξη, που εισήλθε στον δεύτερο χρόνο της και δεν υπάρχει το τρέχον διάστημα η παραμικρή ένδειξη πως οδεύει στο τέλος. Το Πεκίνο διέψευσε έντονα τις αμερικανικές κατηγορίες πως σκοπεύει να προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα, ιδίως από τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ ανέφερε πως έθεσε το θέμα στον κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί.

Η κυρία Γουόνγκ είπε σε δημοσιογράφους ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ευθύνεται η Ρωσία και ότι αναμένει από την Κίνα να εφαρμόσει υπεύθυνη πολιτική στο ζήτημα, με δεδομένη τη στενή σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας θύμισε ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «είπε πως θέλει να πιστεύει ότι η Κίνα θα κάνει το σωστό, ότι δεν θα προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Και αυτή δεν είναι έκκληση μόνο της Αυστραλίας, είναι έκκληση όλων των χωρών».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση