Quantcast
07:24
19/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:24
19/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Σύννεφα» στο Κρεμλίνο: Στενός συνεργάτης του Πούτιν προειδοποιεί – «Τα πράγματα δεν πάνε καλά στο μέτωπο»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τηλεδιάσκεψη με το υπουργικό συμβούλιο στη Ρωσία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τηλεδιάσκεψη με το υπουργικό συμβούλιο στη Ρωσία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

07.10.2022
22:23
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2022 • 7:33
Άτομο από τον περίγυρο του Πούτιν του μίλησε ευθέως για τα λάθη στην πορεία του πολέμου

Άτομο από το κοντινό περίγυρο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν διαφώνησε ευθέως μαζί του για τις αποτυχίες, που υφίσταται ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα The Washington Post επικαλούμενη πηγές της ουκρανικής κατασκοπείας.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας σε μια από τις καθιερωμένες ενημερώσεις τους, ενημέρωσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις λεπτομέρειες των διαφωνιών και για το όνομα του ατόμου που διαφώνησε με τον Πούτιν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω άτομο μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σε σχέση με την οργάνωση της επιχείρησης, την αναποτελεσματική διοίκηση και τα λάθη που έκαναν οι στρατιωτικοί διοικητές. Ιδιαίτερα, όπως πιστεύουν οι πηγές στην αμερικανική κατασκοπεία, οι άνθρωποι από το περιβάλλον του δεν είναι ικανοποιημένοι με τις απώλειες που έχει η Ρωσία και τα μεγάλα λάθη στη λειτουργία του υπουργείου Άμυνας που αποκάλυψε ο πόλεμος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έχουν προηγηθεί κι άλλες διαφωνίες με τον Πούτιν

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, περιστατικά με άτομα από τον «άμεσο περίγυρο» του προέδρου που να διαφώνησαν ευθέως μαζί του νωρίτερα δεν είχαν γίνει γνωστά. Οι νέες πληροφορίες των υπηρεσιών κατασκοπείας σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων επισήμων, υποδηλώνουν την ύπαρξη διαφωνιών στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, γράφει η εφημερίδα, έχοντας προφανώς υπ’ όψιν την κριτική που άσκησαν δημόσια στο υπουργείο Άμυνας άτομα που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στον Πούτιν όπως ο (τσετσένος ηγέτης) Ραμζάν Καντίροφ και ο (ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργνάσης Vagner) Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας για το άτομο από το στενό περιβάλλον του Πούτιν, στο οποίο «ευθέως προκάλεσε τον Πούτιν» «δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα». Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε την ύπαρξη «διαφωνιών εργασίας» στην ρωσική ηγεσία , λέγοντας ότι τέτοιες διαφωνίες δεν είναι ένδειξη διάσπασης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι δεν είχαν δει την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και δεν γνώριζαν καμία άμεση αμφισβήτηση της λήψης αποφάσεων του Πούτιν, σύμφωνα με την Washington Post. Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η αυξανόμενη κριτική στον Πούτιν, μεταξύ άλλων και μέσα από το Κρεμλίνο, γίνεται «πίσω από την πλάτη του».

Τι τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο επιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις , στην περιοχή του Χαρκόβου (εν συνεχεία η επίθεση συνεχίσθηκε στις περιοχές Σεβερο Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) όπως επίσης και στην Χερσώνα.

Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Μόνο αυτήν την εβδομάδα, οι στρατιώτες μας απελευθέρωσαν 776 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στα ανατολικά και 29 κοινότητες, οι έξι εκ των οποίων στην περιοχή του Λουχάνσκ. Συνολικά, 2.434 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους μας και 96 κοινότητες έχουν ήδη απελευθερωθεί από την έναρξη αυτής της επιχείρησης», είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμά του.

Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη επίθεση ο Πούτιν ανακοίνωσε στην Ρωσία τη λεγόμενη «μερική επιστράτευση», ενώ η ρωσικές αρχές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκλήρωσαν τυπικά τις διαδικασίες προσάρτησης των υπό κατοχή ουκρανικών εδαφών.

Παγώνουν τα δάνεια όσων πάνε στον πόλεμο

Νωρίτερα σήμερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, άρχισε να χορηγεί περίοδο χάριτος σε δάνεια στρατιωτικών, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία που επιδιώκει να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος σε όσους καλούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ιδιώτες πελάτες της Sberbank μπορούν να υποβάλουν αίτηση για περίοδο χάριτος για πληρωμές δανείων στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού νόμου που τέθηκε σήμερα σε ισχύ», ανέφερε η Sberbank σε ανακοίνωσή της.

Αλλαγές στο σύστημα επιστράτευσης ζητάει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν πριν λίγες μέρες από την τηλεόραση, δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα που επιφέρει «διορθώσεις» στις οδηγίες για την μερική επιστράτευση την οποία ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας σε συνάντηση που είχε με δασκάλους η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε το διάταγμα αυτό θα αναβάλλει την επιστράτευση για πρόσθετες κατηγορίες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φοιτούν σε αναγνωρισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Να θυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes, η οποία επικαλείται πηγές στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας σχεδόν μέσα σε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, τη Ρωσία εγκατέλειψαν περίπου 700 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων 200 χιλιάδες πήγαν στο Καζακστάν.

Η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για το φυσικό αέριο
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: EPA

Ο βασικός προμηθευτής οπλικού υλικού στην Ουκρανία είναι η Ρωσία

Σε χθεσινό της άρθρο, η Wall Street Journal ανέφερε πως από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία άφησε στα πεδία της μάχης περισσότερα όπλα απ’ όσα έχουν παραδώσει στο Κίεβο οι δυτικές χώρες.

Στο άρθρο της Ukraine’s New Offensive Is Fueled by Captured Russian Weapons το αμερικανικό μέσο επισημαίνει ότι η Ρωσία άθελά της έγινε ο κύριος «προμηθευτής» όπλων του ουκρανικού στρατού.

Η Rand Corporation και το IISS (Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών), υπολογίζει πως η Ρωσία διέθετε συνολικά περίπου 2.700 άρματα μάχης κατά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Στην πόλη Ιζιούμ της περιοχής του Χαρκόβου, από την οποία αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την ουκρανική αντεπίθεση, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να πάρει πιο σύγχρονα ρωσικά όπλα, γράφει η WSJ, ισχυριζόμενη ότι τώρα το Κίεβο έχει στα χέρια του ρωσικά άρματα μάχης Τ-90 και οχήματα BTR-82.

Στο πίνακα που έδινε το BBC, το οποίο επικαλείται το Ινστιτούτο Κίελ, η Ελλάδα είναι 8η στη λίστα των χωρών που έχουν δωρίσει τον περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, πάνω από τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και την Ιταλία. Για την ακρίβεια, ως τις 7 Ιουνίου η χώρα μας είχε προσφέρει εξοπλισμό ύψους 0.26 δισεκατομμυρίων δολαρίων (0,25 δισ ευρώ).

Πίνακας δαπανών σε εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ανά χώρα
Πίνακας δαπανών σε εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ανά χώρα

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση