Quantcast
13:00
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:00
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο βασικός προμηθευτής οπλικού υλικού στην Ουκρανία είναι η Ρωσία – Αποκαλυπτικό άρθρο της WSJ

Τανκ του ρωσικού στρατού στη Ρωσία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Τανκ του ρωσικού στρατού στη Ρωσία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

06.10.2022
18:59
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 • 22:28
Ο επιτιθέμενος άφησε πλούσιο εξοπλισμό στον αμυνόμενο, καθώς η Ρωσία οπισθοχωρεί

Από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία άφησε στα πεδία της μάχης περισσότερα όπλα απ’ όσα έχουν παραδώσει στο Κίεβο οι δυτικές χώρες, γράφει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal,

Στο άρθρο της Ukraine’s New Offensive Is Fueled by Captured Russian Weapons το αμερικανικό μέσο επισημαίνει ότι η Ρωσία άθελά της έγινε ο κύριος «προμηθευτής» όπλων του ουκρανικού στρατού.

Η εφημερίδα η οποία επικαλείται τους αναλυτές της Oryx – ένα ιστολόγιο στρατιωτικών πληροφοριών που μετρά τις στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία με βάση φωτογραφίες που αποστέλλονται από την εμπόλεμη ζώνη – και στρατιωτικούς αξιωματούχους, γράφει ότι η Ουκρανία ήδη έχει καταλάβει 460 ρωσικά άρματα μάχης, 92 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 448 οχήματα μάχης πεζικού, 195 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 44 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων. Αυτά όλα είναι περισσότερα από αυτά που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία όλοι οι σύμμαχοί της.

Κατεστραμμένο ρωσικό τανκς στην Ουκρανία
Κατεστραμμένο ρωσικό τανκς στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Oryx, τα μισά από τα άρματα μάχης που έχει χάσει η Ρωσία δεν έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τον εχθρό, αλλά έχουν απλά καταληφθεί ή εγκαταλειφθεί. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτό το φαινόμενο σε υλικοτεχνικές αποτυχίες και στην ανικανότητα των ρωσικών στρατευμάτων.

Επισημαίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των ρωσικών εξοπλισμών που έχουν περιέλθει στα χέρια των Ουκρανών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν καταγράφονται όλα σε βίντεο και φωτογραφίες. Επίσης τα δυτικά όπλα είναι πιο προηγμένα και πιο ακριβή από αυτά που αφήνουν στο πεδίο μετά την μάχη οι ρωσικές δυνάμεις. Η Rand Corporation και το IISS (Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών), υπολογίζει πως η Ρωσία διέθετε συνολικά περίπου 2.700 άρματα μάχης κατά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Αυτά που καταλαμβάνουν, είναι ένας συνδυασμός σύγχρονων όπλων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και κάποια άλλα που η θέση τους είναι στα μουσεία», λέει ο αναλυτής της Oryx Γιακούμπ Γιανόφσκι.

Και η Ρωσία κατέσχεσε ουκρανικό εξοπλισμό

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι και η Ρωσία κατέλαβε ένα μέρος των όπλων του ουκρανικού στρατού. Αυτό το έκανε κυρίως τις πρώτες μέρες του πολέμου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oryx, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα στα χέρια των Ρώσων περιήλθαν 106 ουκρανικά άρματα μάχης, 15 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και 63 οχήματα πεζικού.

Στην πόλη Ιζιούμ της περιοχής του Χαρκόβου, από την οποία αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την ουκρανική αντεπίθεση, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να πάρει πιο σύγχρονα ρωσικά όπλα, γράφει η WSJ, ισχυριζόμενη ότι τώρα το Κίεβο έχει στα χέρια του ρωσικά άρματα μάχης Τ-90 και οχήματα BTR-82.

Διαλυμένο τμήμα ρωσικού τανκ στην Ουκρανία
Διαλυμένο τμήμα ρωσικού τανκ στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

O υποδιοικητής της ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού «Karpatskaya Setch» Αντρέι Αντρέικο δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί στο Ιζιούμ κατάφεραν να καταλάβουν δέκα σύγχρονα άρματα μάχης Τ-80 και πέντε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα των 155mm «Giatsint».

«Έχουμε τόσα λάφυρα, που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Αρχίσαμε σαν ταξιαρχία πεζικού και τώρα γίναμε μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία», δήλωσε ο Αντρέικο.

Στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση

Από τις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα στείλει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC, μόνο οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 4 Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία 625 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων HIMARS.

Άλλωστε, στις δέκα χώρες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον πόλεμο, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς, συγκαταλεγόταν ως τον Ιούλιο η Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσίευσε το καλοκαίρι το BBC.

Για την ακρίβεια, η Ελλάδα εμφανίζεται πάνω από τη Γαλλία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία, αναφορικά με την αξία των στρατιωτικών εξοπλισμών που έχει αποστείλει στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

Στο πίνακα που έδινε το BBC, το οποίο επικαλείται το Ινστιτούτο Κίελ, η Ελλάδα είναι 8η στη λίστα των χωρών που έχουν δωρίσει τον περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, πάνω από τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και την Ιταλία. Για την ακρίβεια, ως τις 7 Ιουνίου η χώρα μας είχε προσφέρει εξοπλισμό ύψους 0.26 δισεκατομμυρίων δολαρίων (0,25 δισ ευρώ).

Πίνακας δαπανών σε εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ανά χώρα
Πίνακας δαπανών σε εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ανά χώρα

Όσον αφορά τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί, και όχι τις δεσμεύσεις για δαπάνες, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 6,3 δισ. δολάρια (6,05 δισ. ευρώ) σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι έχει παράσχει 1,6 δισ. δολάρια (1,54 δισ. ευρώ), με άλλα 1,2 δισ. δολάρια (1,15 δισ. ευρώ) στα σκαριά, από την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει απευθύνει έκκληση για περισσότερη χρηματοδότηση και δήλωσε ότι το μηνιαίο κόστος της άμυνας για την Ουκρανία ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια (4,8 δισ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , The Wall Street Journal, Novaya Gazeta.Europe


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση