Quantcast
10:17
03/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:17
03/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC και υπαίτιος είναι (ΞΑΝΑ) ο Μπόρις Τζόνσον – Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, του έδωσε δάνειο 800.000 λιρών

Ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ

Ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ

28.04.2023
17:15
Τελευταία ενημέρωση: 29/04/2023 • 18:12
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC έπειτα από δημοσιεύματα που τον θέλουν να εξασφαλίζει δάνειο 800.000 λιρών για τον πρώην πρωθυπουργό

Recently updated on April 29th, 2023 at 06:12 pm

Ο πρόεδρος του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ παραιτήθηκε την Παρασκευή (28/04) ύστερα από ανεξάρτητη έρευνα, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας είχε παραβιάσει τους κανόνες για διορισμούς σε δημόσια αξιώματα με το να μην αποκαλύπτει πιθανή σύγκρουση συμφέροντος στον ρόλο που διαδραμάτισε για να εξασφαλιστεί δάνειο ύψους 800.000 λιρών για τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σαρπ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που έγινε πρόεδρος του BBC το 2021, υφίσταται πιέσεις από τον Φεβρουάριο όταν επιτροπή βουλευτών ανέφερε ότι διέπραξε «σημαντικά λάθη κρίσης» καθώς δεν δημοσιοποίησε την ανάμιξή του στο δάνειο αυτό.

Ο Σαρπ δήλωσε ότι συμφώνησε στο αίτημα να παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση χρόνο να βρει τον διάδοχό του.

Έρευνα για τον ρόλο του προέδρου του BBC

Η έρευνα, που ξεκίνησε από τη αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας για τους διορισμούς σε δημόσια αξιώματα, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ο Σαρπ είχε επιλεγεί το 2021 από την κυβέρνηση προκειμένου να ηγηθεί του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, εξέτασε εάν ο Σαρπ αποκάλυψε πλήρως τις λεπτομέρειες για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη χορήγηση δανείου 800.000 λιρών (906.000 ευρώ) για τον Τζόνσον, πριν διοριστεί πρόεδρος.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, ενώ ο Σαρπ παραβίασε τους κανόνες της κυβέρνησης για τους διορισμούς σε δημόσια αξιώματα, καθώς δεν αποκάλυψε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παραβίαση αυτή καθιστά άκυρο τον διορισμό του. Ο Σαρπ δήλωσε πως πιστεύει ότι η παραβίαση ήταν «θέμα απροσεξίας και όχι ουσίας».

Αλλά ο Σαρπ δήλωσε ότι η παραμονή του έως το τέλος της τετραετούς θητείας του θα αποτελούσε περισπασμό από την «καλή δουλειά» του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Σαρπ: «Αποφάσισα ότι το σωστό είναι να θέσω ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του BBC»

«Αποφάσισα ότι το σωστό είναι να θέσω ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του BBC», ανέφερε ο Σαρπ σε ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου σήμερα το πρωί υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του BBC».

Η εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος για θέματα Πολιτισμού Λούσι Πάουελ δήλωσε ότι η παραβίαση «προκάλεσε πρωτοφανή ζημιά στη φήμη του BBC και υπονόμευσε σοβαρά την ανεξαρτησία του ως αποτέλεσμα της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας των Συντηρητικών».

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, το γραφείο του Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ πρότεινε τον Σαρπ ως «ισχυρό υποψήφιο» για τη θέση του προέδρου, για την οποία υποβλήθηκαν 23 υποψηφιότητες.

Ο Σαρπ υποστηρίζει ότι δεν είχε ανάμιξη στη χορήγηση του δανείου, τη διευθέτηση εγγύησης ή οποιασδήποτε χρηματοδότησης και το μόνο που έκανε ήταν να επιδιώξει να συστήσει τον Καναδό επιχειρηματία Σαμ Μπλάιθ σε κυβερνητικό αξιωματούχο στα τέλη του 2020.

Τα σκάνδαλα φυτρώνουν όπου υπάρχει ο Μπόρις Τζόνσον

Για πάνω από τρεις ώρες η Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων εξέτασε στα τέλη Μαρτίου τον Μπόρις Τζόνσον για το αν έλεγε αλήθεια στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2021 όταν υποστήριζε ότι δεν γνώριζε πως τα λεγόμενα «κορονοπάρτι» της Ντάουνινγκ Στριτ (partygate).

Η εικόνα του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, πλάι στο Μπιγκ Μπεν
Η εικόνα του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, πλάι στο Μπιγκ Μπεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο όρος «Partygate» επινοήθηκε ως αναφορά σε ένα σκάνδαλο με πάρτυ που διοργανώθηκαν σε κυβερνητικούς χώρους, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ, και που αποδείχτηκε ότι παραβίασαν τους αυστηρούς κανονισμούς κατά της COVID-19.

Στον ίδιο τον Τζόνσον επιβλήθηκε τότε, πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτυ γενεθλίων και υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν έγινε γνωστό ότι προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ είχε κάνει πάρτυ στους χώρους της πρωθυπουργικής κατοικίας την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ, τον Απρίλιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση