Quantcast
17:43
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:43
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Partygate: Τα γλέντια στη Ντάουνινγκ Στριτ βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας

Το σκάνδαλο Partygate ταλανίζει την Βρετανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Το σκάνδαλο Partygate ταλανίζει την Βρετανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

25.05.2022
21:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2022 • 8:01
Το σκάνδαλο Partygate στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Βρετανία

Η διοικητική έρευνα για το Partygate επιρρίπτει στην κορυφή της ηγεσίας της Ντάουνινγκ Σριτ την ευθύνη για την σειρά των πάρτι στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον κλοιό να στενεύει για τον Μπόρις Τζόνσον.

Αν και τις τελευταίες εβδομάδες έδειχνε ότι έχει ξεπεράσει ένα σκάνδαλο που απειλούσε να του στερήσει τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάσθηκε για μία ακόμη φορά εκφράσει την μεταμέλειά του, λέγοντας ότι αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη, αλλά επιθυμεί «να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Αυτήν την φορά απαντά στο πόρισμα της έρευνας της ανωτάτης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι. Η έκθεσή της περιέχει λεπτομέρειες για κάθε ένα από τα περιστατικά, που συνοδεύονται από email και φωτογραφίες και περιγράφει τι συνέβαινε στους διαδρόμους της εξουσίας, όταν που οι Βρετανοί ζούσαν υπό συνθήκες αυστηρού lockdown: υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ -μέχρι αναισθησίας σε ορισμένες περιπτώσεις – καυγάδες, μουσική, έξοδος από μυστικές πόρτες και έλλειψη σεβασμού και προσβλητική συμπεριφορά προς φύλακες ασφαλείας και προσωπικό καθαριότητας.

Χωρίς να κατονομάζει τους υπεύθυνους και χωρίς να προτείνει κυρώσεις, η Σου Γκρέι επιρρίπτει την ευθύνη για τα γεγονότα στις υψηλότερες σφαίρες της εξουσίας και αποφαίνεται ότι αυτές οι εκδηλώσεις «δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να λάβουν χώρα».

Ανέλαβε την ευθύνη για το Partygate ο Τζόνσον

«Ορισμένοι από τους λιγότερο έμπειρους υπαλλήλους πίστεψαν ότι η συμμετοχή τους σε ορισμένα από αυτά τα γεγονότα επιτρεπόταν με δεδομένη την παρουσία των υψηλά ιστάμενων. Οι υψηλά ιστάμενοι, είτε είναι πολιτικοί ή δημόσιοι λειτουργοί, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της κουλτούρας», αποφαίνεται η επικεφαλής της έρευνας.

Ενώπιον των βουλευτών, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη όσων συνέβησαν», ζητώντας και πάλι συγγνώμη. Ωστόσο, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να παραμείνει στην θέση του «για να επικεντρωθεί στις προτεραιότητες των Βρετανών», όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καλπάζων πληθωρισμός.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ζήτησε την αποχώρηση του βρετανού πρωθυπουργού για «να αποκατασταθεί το κύρος» της ηγεσίας. «Δεν μπορούμε από την μία να θέτουμε τους νόμους και από την άλλη να τους παραβιάζουμε», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με αστυνομική έρευνα για τις μπύρες και τα κάρι που κατανάλωσε μαζί με την ομάδα του κατά την διάρκεια του lockdown.

Ψάχνουν νέα στοιχεία

Καθώς εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, το θέμα είναι τώρα να διαπιστωθεί αν τα νέα στοιχεία είναι αρκετά για να επαναφέρουν την οργή στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις, η οποία είχε υποχωρήσει κατά το τελευταίο διάστημα. Πρέπει επίσης να αποδειχθεί αν ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο όταν διαβεβαίωνε ότι κανένας κανόνας δεν έχει παραβιασθεί. Και αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα μπορούσε να επισπεύσει την αποχώρησή του.

Αφού είδε την δημοτικότητά του να καταβαραθρώνεται κατά την διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας του Partygate, ο Μπόρις Τζόνσον κατόρθωσε να κατευνάσει την οργή των βουλευτών των Τόρις τοποθετούμενος στην αιχμή της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, το Συντηρητικό Κόμμα υπέστη βαριές απώλειες κατά τις τοπικές εκλογές στις αρχές του Μαΐου, φθείροντας την εικόνα της νικηφόρας μηχανής που προστάτευε ως σήμερα τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, ενώ ο καλπάζων πληθωρισμός τροφοδοτεί την δυσαρέσκεια.

boris johnson - Partygate: Τα γλέντια στη Ντάουνινγκ Στριτ βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας
Ο πρωθυπουργός στη Βρετανία, Μπόρις Τζόνσον

Κοινοβουλευτική έρευνα

Η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει νέο σχέδιο υποστήριξης των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, πράγμα που η αντιπολίτευση συνδέει με την προσπάθεια να ξεχαστεί το σκάνδαλο Partygate.

Το προκαταρκτικό πόρισμα της Σου Γκρέι δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, αλλά η δημοσίευση του τελικού πορίσματος αναβλήθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας, η οποία έληξε την περασμένη εβδομάδα με την επιβολή 126 προστίμων, αποκαλύπτοντας τις διαστάσεις των παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την Ντάουνινγκ Στριτ για την αντιμετώπιση της πανδημίας που άφησε 180.000 νεκρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιβολή προστίμου στον Μπόρις Τζόνσον για την συμμετοχή του στο πάρτι για 56α του γενέθλια θεωρήθηκε επιεικές μέτρο για τον πρωθυπουργό που έλαβε μέρος σε πολύ σοβαρότερες γιορτές.

Δεν παραιτείται ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει στην άρνησή του θα παραιτηθεί. Αλλά, αν τα νέα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί πείσουν περισσότερους από 50 συντηρητικούς βουλευτές να άρουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του, απειλείται να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής, τρία σχεδόν χρόνια μετά την θριαμβευτική άφιξή του στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω του ψυχοδράματος του Brexit.

Το πόρισμα της Σου Γκρέι μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει τις κατηγορίες για σκόπιμη παραπλάνηση του Κοινοβουλίου, οι οποίες θα εξετασθούν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής έρευνας. Αν η έρευνα καταλήξει ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε την Βουλή των Κοινοτήτων δηλώνοντας ότι δεν παραβίασε τους κανόνες, θεωρείται ότι θα πρέπει να παραιτηθεί.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση