Quantcast
09:09
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:09
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Μέρκελ σπάει το άτυπο σιωπητήριο: «Προσπάθησα να αποτρέψω τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ήμουν αντίθετη με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ»

Η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος ομόλογός της, Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος ομόλογός της, Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

07.06.2022
23:30
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2022 • 8:02
Με μια έμμεση απάντηση στους επικριτές της, η Άνγκελα Μέρκελ παίρνει θέση στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για πρώτη φορά, έπειτα από μια σιγή που από πολλούς θεωρήθηκε σκανδαλώδης, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και σημείωσε ότι προσπάθησε να αποτρέψει την κατάσταση όσο ήταν ακόμη στην εξουσία, προσθέτοντας ότι δεν κατηγορεί τον εαυτό της ότι δεν προσπάθησε αρκετά.

Όπως αναφέρει το Reuters, Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στον Γερμανό συγγραφέα και δημοσιογράφο και στενό της φίλο, Αλεξάντερ Οσάνγκ, η Μέρκελ μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αποτυχία της να αποτρέψει τη σημερινή κατάσταση κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καγκελάριος: «Είναι μεγάλη θλίψη που δεν τα κατάφερα, αλλά δεν κατηγορώ τον εαυτό μου που δεν προσπάθησε», είπε η Μέρκελ, μιλώντας για τη συμφωνία του Μινσκ με τη Ρωσία το 2014.

Η «ειρηνοποιός» Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ, που μιλάει άπταιστα ρωσικά, αφού μεγάλωσε στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, δέχθηκε επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για την υποστήριξη του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την απευθείας παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Ένα σχέδιο που τελικά ναυάγησε με την κήρυξη του πολέμου. Πάντως, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η κοινή γνώμη στη Γερμανία ήθελε την πρώην καγκελάριο σε ρόλο μεσολαβητή για την ουκρανική κρίση.

Nord Stream 2
Nord Stream 2 /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως η Μέρκελ επιμένει πως  ήταν κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επειδή ήθελε να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία και πίστευε ότι η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη για μια τέτοια ένταξη. Την θέση αυτή διατύπωσε κατά κάποιο τρόπο και ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε για την εισβολή σε ουκρανικό έδαφος.

Επίσης, οι επικριτές της υποστήριξαν πως κράτησε πολύ ήπια στάση έναντι του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια της θητείας της στην καγκελαρία.  Η ίδια πάντως, είχε τονίσει πως είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχίσει να συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, που οδήγησε σε δυτικές κυρώσεις.

Η χλιαρή δήλωση μετά τον πόλεμο

Αν και η Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια σύντομη δήλωση λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η σιωπή της έκτοτε έχει προκαλέσει εντύπωση εντός της Γερμανίας. Ορισμένοι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεών της, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχουν αναγνωρίσει ότι η πολιτική συμφιλίωσης με τη Ρωσία μπορεί να ήταν υπερβολικά αισιόδοξη.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αντιμετωπίζοντας την κριτική ότι η Γερμανία κάνει πολύ λίγα για να βοηθήσει την Ουκρανία, ο Σολτς δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η Γερμανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με το σύστημα αεράμυνας IRIS-T.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση