Quantcast
06:05
06/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:05
06/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι Γερμανοί αναπολούν τη Μέρκελ – Το 51% θέλει την πρώην καγκελάριο διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ / Φωτογραφία: Eurokinissi

23.02.2022
23:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2022 • 7:13
Θέλουν τη Μέρκελ να διαχειριστεί την κρίση οι Γερμανοί

Τα χλιαρά αισθήματα των Γερμανών απέναντι στο νέο τους καγκελάριο Όλαφ Σολτς είναι γνωστό εδώ και μήνες. Ωστόσο, νεότερη δημοσκόπηση δείχνει πως στη Γερμανία αναπολούν τις μέρες που στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν η Άνγκελα Μέρκελ.

Το 51% των Γερμανών θέλει την Άγγελα Μέρκελ ως διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση, ενώ το 46% θεωρεί καταλληλότερο για τον ρόλο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD.

Όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση, το 51% πιστεύει ότι η τέως καγκελάριος θα μπορούσε να μεσολαβήσει στην ουκρανορωσική διένεξη, ενώ το 38% διατυπώνει αντίθετη άποψη. Αντίστοιχα, το 46% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε διαμεσολάβηση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, με το 41% να διαφωνεί. Το 11% δεν εκφράζει άποψη για το θέμα.

Στην ίδια δημοσκόπηση πάντως το 45% εκτιμά ότι η σύνταξη του κ. Σρέντερ θα πρέπει να περικοπεί, λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Μονολεκτική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Απαντώντας σε ερώτηση της BILD σχετικά με το εάν οι δύο πρώην καγκελάριοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλοι ως διαμεσολαβητές στην παρούσα κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν αποκαλύπτει ποια κανάλια χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό – ούτε καν στο Instagram.

Νωρίτερα, η σύζυγος του κ. Σρέντερ, η Σογιόν Σρέντερ Κιμ είχε αναφερθεί στον σύζυγό της ως πιθανό διαμεσολαβητή, λίγο μετά όμως διέγραψε την ανάρτησή της.

Φοβούνται τον Πούτιν, αλλά δεν στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 47% των Γερμανών πιστεύει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο πιο επικίνδυνος πολιτικός του 21ου αιώνα», ενώ το 42% εκτιμά ότι «δεν είναι τόσο επικίνδυνος». Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, το 25% υποστηρίζει μόνο τις διπλωματικού τύπου και μόλις το 7% τάσσεται υπέρ της επιβολής στρατιωτικών κυρώσεων.

Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ωστόσο ότι δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει υψηλότερες τιμές λόγω των κυρώσεων, με το 26% να δηλώνει ότι θα το δεχόταν.

Σταθερά αντίθετοι παραμένουν οι Γερμανοί και σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Το 68% στηρίζει τη στάση της κυβέρνησης κατά της παράδοσης όπλων, ενώ 22% των ερωτηθέντων διατυπώνει διαφορετική άποψη.

Το έργο της κυβέρνησης στην κρίση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, καθώς μόνο το 17% αξιολογεί ως «μάλλον καλές» τις επιδόσεις του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Αντίστοιχα, «μάλλον καλές» είναι οι εντυπώσεις από το έργο της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, κρίνει το 11%.

Άλλωστε, ο Σολτς παραμένει «αόρατος» για τους Γερμανούς, παρά το γεγονός πως ανακοίνωσε προς έκπληξη πολλών αναλυτών πως παγώνει ο Nord Stream 2, μετά την αναγνώριση των φιλορωσικών περιοχών από τον Πούτιν.

Έντονο το ενδιαφέρον για την ουκρανική κρίση

Το ενδιαφέρον ωστόσο των Γερμανών για την κρίση στην Ουκρανία είναι σαφές, όπως φαίνεται από το 83% που δηλώνει στην έρευνα ότι το θέμα τους αφορά. Μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουκρανική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ευθύνης για την κρίση, το 57% δηλώνει ότι βασική υπεύθυνη για την κλιμάκωση της διένεξης είναι η Ρωσία, με το 8% να θεωρεί υπεύθυνη την ίδια την Ουκρανία και το 16% τις δυτικές χώρες.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι οι υποστηρικτές όλων των πολιτικών κομμάτων θεωρούν στην πλειοψηφία τους κυρίως υπεύθυνη τη Μόσχα, εκτός από τους ψηφοφόρους της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, οι οποίοι απαντούν πολύ συχνότερα ότι τη βασική ευθύνη για τη διένεξη φέρει η Δύση.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση