Quantcast
04:25
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:25
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στο πλευρό της Ελλάδας η Μελόνι: «Δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά – Θέλω στενή συνεργασία για το μεταναστευτικό»

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι / Φωτογραφία: ΕΡΑ

22.11.2022
17:20
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2022 • 22:00
Όσα δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι για την Ελλάδα, το μεταναστευτικό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη συνεργασία της με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στη βούληση της να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν επιβεβαιώνει την δήλωση του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ανήκουν, ασφαλώς, στην ελληνική κυριαρχία και αν, όπως φάνηκε έως τώρα, εννοεί να ενισχύσει την συνεργασία με την Ελλάδα, αρχίζοντας από το μεταναστευτικό και την καταπολέμηση τυχόν «υβριδικών πολέμων», η Τζόρτζια Μελόνι απάντησε.

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζουμε πως σήμερα η Ελλάδα υπέγραψε τη ζωτικής σημασίας συμφωνία με την Αίγυπτο που ουσιαστικά ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

Η Μελόνι για την Ελλάδα

«Επιβεβαιώνω την δήλωση αυτή του Ταγιάνι και επιβεβαιώνω, επίσης, ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ να εργαστώ και να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με τις χώρες της Μεσογείου γενικότερα. Θα είδατε ότι προωθούμε πολύ την παρουσία της Ιταλίας στο μέτωπο του Νότου.

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι
Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ενδιαφέρον μας είναι τεράστιο, ακόμη δεν μπόρεσα να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά βρεθήκαμε αυθόρμητα να προωθούμε, από κοινού, διάφορες πρωτοβουλίες. Ελπίζω να τον συναντήσω σύντομα και θεωρώ ότι και στο μεταναστευτικό, επιβεβαιώνοντας και πάλι τις δηλώσεις του Ταγιάνι, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Μάλτα και την Κύπρο (δηλαδή οι χώρες που βρίσκονται πιο εκτεθειμένες) είναι εκείνες που σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο και μπορούν να εργαστούν με τον πιο αποδοτικό τρόπο για μια λύση.

Μια λύση προς το συμφέρον όλων, διότι μιλάμε για εξωτερικά σύνορα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, και κατά συνέπεια είναι ένα θέμα που θεωρώ ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει, και πράγματι ενδιαφέρει όλους. Αλλά σίγουρα εμείς, που είμαστε οι πιο εκτεθειμένοι, έχουμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες γνώσεις για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια αποδοτική πρόταση. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε».

Πήρε 1,9 δισ. για το μεταναστευτικό η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, χθες (21/11) η Ελλάδα εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισ. ευρώ για να διαχειριστεί στο μεταναστευτικό στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «σε συνέχεια της επιτυχημένης απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τα εθνικά προγράμματα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων (BMVI)».

Μετωπική σύγκρουση Μελόνι – Μακρόν για το μεταναστευτικό

Υπενθυμίζουμε πως πριν δέκα μέρες, σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Τζόρτζια Μελόνι και Εμανουέλ Μακρόν εξελίσσεται η υπόθεση της υποδοχής του Ocean Viking με χιλιάδες μετανάστες σε γαλλικό λιμάνι, στο οποίο νωρίτερα είχε αποτραπεί η είσοδος στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Η κόντρα έφερε παρέμβαση Μαργαρίτη Σχοινά που προανήγγειλε έκτακτη Σύνοδο υπουργών εσωτερικών για το μεταναστευτικό.

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει στις 10 Νοεμβρίου ότι θα υποδεχτεί τελικά το πλοίο Ocean Viking επί του οποίου βρίσκονται 234 ναυαγοί πρόσφυγες, ωστόσο στη συνέχεια πάγωσε τα σχέδια για την υποδοχή 3.500 μεταναστών από την Ιταλία, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας ανακατανομής, και πρότεινε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμά του, αφού η Ιταλία αρνήθηκε να επιτρέψει στο σκάφος Ocean Viking της ΜΚΟ να αποβιβαστεί, κατευθύνοντάς το αντ’ αυτού στη Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε από την πλευρά του τις αρχές της Ιταλίας που δεν δέχθηκαν το πλοίο και πρόσθεσε ότι το Παρίσι αποφάσισε να το υποδεχθεί κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό καθήκον».

Αντιδρώντας η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε τη Γαλλία για προδοσία, καθώς οι δύο κυβερνήσεις συγκρούονται για το ποιος πρέπει να αναλάβει τις λέμβους με μετανάστες που επιχειρούν καθημερινά να διασχύσουν το Αιγαίο.

Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Εμανουέλ Μακρόν
Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Εμανουέλ Μακρόν

Όπως έχει ομολογήσει η Μελόνι πριν αναλάβει καθήκοντα, προωθεί «συντηρητικές» αξίες, τις οποίες άλλωστε συμμερίζεται μαζί με τους εταίρους της στον ακροδεξιό συνασπισμό, που εννοούν να υπερασπισθούν «τις ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες και την εβραιοχριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης».

Προεκλογικά ανακοίνωναν πως σχεδιάζουν να «μπλοκάρουν τα πλοία» των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο «για να εμποδίσουν, σε συμφωνία με τις βορειοαφρικανικές, την διακίνηση ανθρώπινων όντων». Κάτι το οποίο και έκαναν με την πρώτη ευκαιρία στις αρχές του μήνα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση