Quantcast
10:09
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:09
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μεταναστευτικό: Χρηματοδότηση 1,9 δισ. ευρώ για την διαχείριση του προσφυγικού και τη φύλαξη των συνόρων εξασφάλισε η Ελλάδα

Μετανάστες στο Κύθηρα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μετανάστες στο Κύθηρα / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.11.2022
18:50
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2022 • 22:57
Η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη μετά την έγκριση των 1,9 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισ. ευρώ για να διαχειριστεί στο μεταναστευτικό στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «σε συνέχεια της επιτυχημένης απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τα εθνικά προγράμματα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων (BMVI)».

Οι πόροι θα αξιοποιηθούν μέσω της ειδικής υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της γενικής γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «για την εφαρμογή μέτρων και δράσεων, που στοχεύουν στην πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στη χώρα μας».

Μηταράκης: «Θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο σχέδιό μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης»

«Η νέα χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην περαιτέρω υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, τα οποία αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα», δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο ίδιος προσθέτει ότι μέσω των παραπάνω ταμείων θα χρηματοδοτηθούν «μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της χώρας, την πάταξη κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενώ, παράλληλα, δίνεται έμφαση στην προώθηση οδών νόμιμης μετανάστευσης και στην ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία».

Φουντώνει το μεταναστευτικό κύμα

Νέο υψηλό επίπεδο καταγράφουν οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, μετά την προσφυγική κρίση του 2015-2016, σύμφωνα με τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA), καταδεικνύοντας πως φουντώνει το μεταναστευτικό κύμα.

Οι χώρες της ΕΕ έλαβαν ασυνήθιστα πολλές αιτήσεις για άσυλο τους τελευταίους μήνες, τονίζει με ανακοίνωσή του ο EUAA. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2022 οι αιτήσεις έφθασαν περίπου τις 84.500, ένα νέο υψηλό επίπεδο από την προσφυγική κρίση του 2015/2016.

Από την αρχή του 2022, οι χώρες της ΕΕ έχουν λάβει περίπου 564.000 αιτήσεις ασύλου, αυξημένες κατά 62 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός ατόμων που εγκατέλειπαν την Ουκρανία συνέχισαν να ζητούν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ.

Τον Αύγουστο, έγιναν περίπου 255.000 εγγραφές για προσωρινή προστασία, σχεδόν αποκλειστικά από Ουκρανούς πολίτες. Μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4,6 εκατομμύρια εγγραφές. Συνολικά, οι αιτήσεις ασύλου και οι εγγραφές για προσωρινή προστασία μέχρι στιγμής το 2022 έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια.

Το προφίλ των μεταναστών που αιτούνται άσυλο

Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου που υπεβλήθησαν τον Αύγουστο στην ΕΕ, προέρχονται από Αφγανούς (περίπου 12.100) και Σύρους (11.900), αριθμός που αυξήθηκε και για τις δύο εθνικότητες κατά 30 % από τον Ιούλιο.

Στους 12 μήνες από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν (Αύγουστο 2021), οι Αφγανοί έχουν υποβάλει περίπου 127.000 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ. Την ίδια περίοδο, οι αιτήσεις ασύλου από τη Συρία αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό.

Τον Αύγουστο, οι Σύροι υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις από τον Οκτώβριο του 2016 και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, οι Σύροι υπέβαλαν περισσότερες αιτήσεις για πρώτη φορά από τους Αφγανούς.

Η διαδρομή των προσφύγων προς την Ευρώπη

Μια πρόσφατη έκθεση της EUAA διαπίστωσε ότι οι Αφγανοί χρησιμοποιούσαν κυρίως τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία του Frontex, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από Αφγανούς σε αυτή τη διαδρομή έχουν αυξηθεί κάπως τους τελευταίους μήνες, ενώ για τους Σύρους, έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Απρίλιο (κοντά στις 10.000 τον Αύγουστο).

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλοί Σύροι αιτούντες προέρχονταν από την Τουρκία, όπου αντιμετωπίζουν όλο και πιο αβέβαιες προοπτικές.

Τούρκοι και Ινδοί στη λίστα για αιτήσεις ασύλου

Οι Τούρκοι ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων τον Αύγουστο (περίπου 4.600), συνεχίζοντας μια ανοδική τάση αφίξεων που καταγράφεται από τον Μάρτιο.

Οι Ινδοί υπήκοοι (4 200) συνέχισαν να υποβάλλουν ραγδαία περισσότερες αιτήσεις, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο (+46 % από τον Ιούλιο) και έγιναν η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα.

Ακολουθούν οι Πακιστανοί (3 800), οι Βενεζουελάνοι (3.600), οι Κολομβιανοί (3.500) και οι αιτήσεις από τους Μπαγκλαντές (3.300).

Ως περιφερειακή ομάδα, οι βορειοαφρικανικές χώρες της Τυνησίας, του Μαρόκου, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και της Λιβύης μαζί αντιπροσώπευαν περίπου 6.400 αιτήσεις τον Αύγουστο, τις περισσότερες καταγεγραμμένες.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ξεπέρασαν εκείνους του 2015

Οι αιτήσεις από ασυνόδευτους ανηλίκους εκτινάχθηκαν σε σχεδόν 4.700 τον Αύγουστο, αυξημένες κατά 28% από τον Ιούλιο και φθάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ από το 2015. Οι κύριοι παράγοντες της αύξησης αυτής ήταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Αφγανιστάν (σχεδόν 2 300 τον Αύγουστο, +40 % από τον Ιούλιο) και τη Συρία (1 100, +49 %).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση