Quantcast
23:31
01/02/2023
Greece

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:31
01/02/2023
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η «Λα Νίνια» ήρθε για να μείνει – Ένα πρωτόγνωρο σε διάρκεια καιρικό φαινόμενο εντείνει την ξηρασία

Η «Λα Νίνια» παρατείνει την ξηρασία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Η «Λα Νίνια» παρατείνει την ξηρασία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

31.08.2022
18:08
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2022 • 21:31
Παρατείνει την ξηρασία η «Λα Νίνια»

Το τρέχον επεισόδιο του κλιματικού φαινομένου «Λα Νίνια», που ευθύνεται κυρίως για την επιδείνωση της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, αναμένεται να έχει πρωτόγνωρη διάρκεια για αυτό τον αιώνα και να επιμείνει τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ σήμερα.

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο του «Λα Νίνια» αυτό τον αιώνα που διαρκεί τρεις συνεχείς χειμώνες για το βόρειο ημισφαίριο (ή τρία συνεχόμενα καλοκαίρια για το νότιο), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

«Ένα επεισόδιο Λα Νίνια που διαρκεί τρεις συνεχείς χρονιές είναι πραγματικά κάτι πρωτοφανές», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι η τρίτη φορά από το 1950 που το φαινόμενο διαρκεί τρεις συνεχείς χειμώνες, επεσήμανε ο WMO.

Τι προκαλεί το «Λα Νίνια»

Το φαινόμενο «Λα Νίνια» προκαλεί τη μείωση της θερμοκρασίας της θάλασσας σε τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και το κλίμα κάποιων περιοχών του κόσμου.

Σύμφωνα με τον WMO, το τρέχον επεισόδιο επιδεινώθηκε από την ενίσχυση των αληγών ανέμων από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου, λόγω των οποίων επηρεάστηκε η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις, ενώ αυξήθηκε η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

«Η ξηρασία που εντείνεται στο Κέρας της Αφρικής και στο νότιο τμήμα της Λατινικής Αμερικής έχει το σημάδι της «Λα Νίνια», όπως και οι μεγαλύτερες από το κανονικό βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία», εξήγησε ο Τάαλας.

«Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες (…) δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις τοπικές κλιματικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η καταστροφική ξηρασία που πλήττει αυτή την περίοδο το Κέρας της Αφρικής θα επιδεινωθεί και θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Στο Κέρας της Αφρικής, όπου ο κίνδυνος λιμού αυξάνει λόγω της ξηρασίας, προετοιμάζεται για μια πέμπτη, συνεχή εποχή των βροχών με μειωμένες βροχοπτώσεις.

Το 64% της Ευρώπης αντιμέτωπο με την ξηρασία

Τρομαχτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής επικράτειας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ξηρασία ή έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις εξαιτίας κυμάτων καύσωνα και χαμηλής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί η ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών.

Στην έκθεση για τον Αύγουστο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO), το οποίο επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται πως 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με πολύ χαμηλή υγρασία του εδάφους, και 17% σε κατάσταση συναγερμού, στην οποία η βλάστηση καταστρέφεται.

Τι δείχνει ο χάρτης ξηρασίας του Παρατηρητηρίου της ΕΕ

Σύμφωνα με τον τελευταίο χάρτη του συνδυασμένου δείκτη ξηρασίας, που παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Ξηρασίας της ΕΕ, EDO – ένας οργανισμός υπό τη σκέπη της Κομισιόν – το 47% της επικράτειας της ΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση προειδοποίησης και το 17% σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως θα δείτε, η εικόνα μοιάζει δραματική στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, ενώ περιέργως για τη χώρα μας, τα πράγματα μοιάζουν κάπως καλύτερα. Τα σημεία με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα στον χάρτη, βεβαιώνουν πως η ξηρασία έχει θέσει τις περιοχές αυτές σε επίπεδο υψηλού συναγερμού. Το σύνολο σχεδόν των εδαφών της Γαλλίας, μεγάλος τμήμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και σχεδόν όλες οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται στο κόκκινο.

Ο χάρτης που αποτυπώνει την ξηρασία στην Ευρώπη
Ο χάρτης που αποτυπώνει την ξηρασία στην Ευρώπη

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση