Quantcast
13:52
19/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:52
19/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το Κρεμλίνο τιμωρεί τη Memorial, την ΜΚΟ που βραβεύτηκε με Νόμπελ ειρήνης – Κατασχέθηκαν τα γραφεία της οργάνωσης

Το Κρεμλίνο στη Ρωσία / Φωτογραφία: Unsplash

Το Κρεμλίνο στη Ρωσία / Φωτογραφία: Unsplash

07.10.2022
21:53
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2022 • 7:54
Η Μόσχα τιμωρεί την ΜΚΟ που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε απόψε την κατάσχεση των γραφείων της οργάνωσης Memorial, η οποία είναι εκτός νόμου στη Ρωσία, λίγες ώρες αφότου αυτή η ρωσική ΜΚΟ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με έναν Λευκορώσο ακτιβιστή και μια ουκρανική ΜΚΟ.

Τα κεντρικά γραφεία της Memorial στη Ρωσία «καθίστανται δημόσιο αγαθό» ανέφερε το δικαστήριο του Τβέρσκοϊ στο πρακτορείο Interfax, έπειτα από την πολλοστή δίκη σε βάρος της οργάνωσης.

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2022 στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι από τη Λευκορωσία, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Το βραβείο έχει θεωρηθεί από πολλούς ως αποδοκιμασία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 70ά γενέθλιά του, και του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθιστώντας το ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά των τελευταίων δεκαετιών.

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Με το φετινό βραβείο, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία.

Οι βραβευθέντες αντιπροσωπεύουν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τον Άλες Μπιαλιάτσκι. Από το 2020, παραμένει υπό κράτηση χωρίς δίκη. Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο κ. Άλες Μπιαλιάτσκι δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία.

Θυμίζουμε ότι το Νόμπελ Ειρήνης του περασμένου έτους (2021), είχε απονεμηθεί στους δημοσιογράφους Maria Ressa (Φιλιππίνες) και Dmitry Muratov (Ρωσία) «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση