Quantcast
09:04
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:04
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ποιος είναι ο Άλες Μπιαλιάτσκι που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης – Το «ζιζάνιο» στο ρουθούνι του αυταρχικού Λουκασένκο, πολιτικός κρατούμενος στο Μινσκ

Ο Άλες Μπιαλιάτσκι, που του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Άλες Μπιαλιάτσκι, που του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης / Φωτογραφία: ΑΠΕ

07.10.2022
18:03
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2022 • 8:11
Ο Άλες Μπιαλιάτσκι έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από το καθεστώς Λουκασένκο

Ποιος είναι ο άνδρας, Άλες Μπιαλιάτσκι, που του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο 60χρονος Άλες Μπιαλιάτσκι είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna (Άνοιξη) στη Λευκορωσία, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους από τον αυταρχικό ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Viasna παρείχε υποστήριξη στους φυλακισμένους διαδηλωτές και τις οικογένειές τους, καταγράφοντας τη χρήση βασανιστηρίων κατά των πολιτικών κρατουμένων από τις αρχές της Λευκορωσίας. «Αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στην πατρίδα του», δήλωσε η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, ανακοινώνοντας τους τρεις φετινούς νικητές του Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Άλες  Μπαλιάτσκι μπήκε στη φυλακή για τρία χρόνια το 2011 αφού καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή, την οποία ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Διαβάζουμε πως οι αρχές τον συνέλαβαν και πάλι το 2020, αφού ξέσπασαν διαδηλώσεις καθώς η αντιπολίτευση δήλωσε ότι ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, κέρδισε με νοθεία τότε τις εκλογές προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Λευκορώσος – ο οποίος έχει λάβει σειρά από διεθνή βραβεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα – πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή μετά την καταδίκη του για κατηγορίες φοροδιαφυγής που πάντα αρνιόταν το 2011 και αποφυλακίστηκε το 2014.

Στις 6 Οκτωβρίου 2021, το δικαστήριο της πόλης του Μινσκ εξέτασε την έφεση του Άλες Μπιαλιάτσκι κατά της παράτασης της προφυλάκισής του, την οποία και απέρριψε. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου αποκάλυψε ότι ο 60χρονος άνδρας κατηγορείται για ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα – την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα, 243 (φοροδιαφυγή) –  το οποίο προβλέπει φυλάκιση έως 7 έτη.

Στις 28 Ιανουαρίου 2022, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μινσκ εξέτασε άλλη μια προσφυγή κατά της παράτασης της προφυλάκισής του, με την ακροαματική διαδικασία να διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Και αυτή η προσφυγή απορρίφθηκε.

Μόλις πριν από δέκα ημέρες, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, έγινε γνωστό ότι οι ποινικές κατηγορίες για «φοροδιαφυγή» κατά των Βαλιάντσιν Στεφάνοβιτς, Άλες Μπιαλιάτσκι, Ουλαντζίμιρ Λάμπκοβιτς και άλλων μελών της Viasna αποσύρθηκαν. Παρόλα αυτά, οι συγκατηγορούμενοι του  Άλες Μπιαλιάτσκι δεν αφέθηκαν ελεύθεροι από την κράτηση, καθώς τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «λαθρεμπόριο» και «παράνομη διακίνηση μετρητών μέσω των τελωνειακών συνόρων της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης σε μεγάλα ποσά από οργανωμένη ομάδα».

Οι αρχές στη Λευκορωσία προσπάθησαν να φιμώσουν τον Άλες Μπιαλιάτσκι

«Οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τον Ales Bialiatski», δήλωσε η κυρία Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

«Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο κ. Μπιαλιάτσκι δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία», πρόσθεσε σύμφωνα με το BBC.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του πριν από δύο χρόνια, ο κ. Μπιαλιάτσκι έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι αρχές της Λευκορωσίας «ενεργούν ως καθεστώς κατοχής». «Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη Λευκορωσία και εκατοντάδες [από αυτούς] κρατούνται» έλεγε.

Η τρέχουσα κατάσταση της υγείας του Άλες Μπιαλιάτσκι δεν είναι γνωστή. Η σύζυγος του ακτιβιστή, Νατάλια Πίντσουκ, δήλωσε ότι ήταν «συγκλονισμένη από τη συγκίνηση» για τη βράβευση.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στην επιτροπή Νόμπελ και στη διεθνή κοινότητα για την αναγνώριση του έργου του Ales, των συναδέλφων του και της οργάνωσής του», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Άλες Μπιαλιάτσκι που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης
Ο Άλες Μπιαλιάτσκι που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης / Φωτογραφία: Twitter

Ο κ. Λουκασένκο -που περιγράφεται στη Δύση ως ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης- κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994. «Τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις -και μιλάμε για το βραβείο ειρήνης- έχουν πολιτικοποιηθεί τόσο πολύ που θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ (σ.σ. ιδρυτή των ομώνυμων βραβείων)», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της λευκορωσικής διπλωματίας, Ανατόλι Γκλαζ, αντιδρώντας στην απόφαση.

Παράλληλα, Επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον στενό του σύμμαχο, να χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύει θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και να στέλνει εκεί ρωσικά χερσαία στρατεύματα και οπλισμό από τότε που άρχισε η εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση