Quantcast
23:06
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:06
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο «αόρατος» Σολτς μπροστά στην ουκρανική κρίση – Ανυπόμονοι οι Γερμανοί με τον διστακτικό καγκελάριο

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Twitter @OlafScholz

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Twitter @OlafScholz

04.02.2022
23:28
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2022 • 7:58
Πληθαίνουν οι φωνές εντός Γερμανίας πως ο Όλαφ Σολτς παραμένει άτολμος και υπερβολικά ήσυχος απέναντι στις εξελίξεις.

Η περίοδος χάριτος για το νέο καγκελάριο στη Γερμανία, μετά από 16 χρόνια παντοκρατορίας της Άνγκελα Μέρκελ, τελείωσε. Φαίνεται πως τα γεωπολιτικά παιχνίδια και η ένταση στην ανατολική Ευρώπη έχουν κάνει την γερμανική κοινή γνώμη ανυπόμονη απέναντι στον Όλαφ Σολτς.

Καθώς η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αυξάνεται μέρα με την ημέρα, πληθαίνουν οι φωνές εντός Γερμανίας που φωνάζουν πως ο Όλαφ Σολτς παραμένει άτολμος και υπερβολικά ήσυχος απέναντι στις εξελίξεις.

«Οι Γερμανοί χάνουν την υπομονή τους»

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος δημοσιεύματος του βρετανικού Guardian: «”Σχεδόν αόρατος”: Οι Γερμανοί χάνουν την υπομονή τους με τον Σολτς καθώς διστάζει στο θέμα της Ουκρανίας». Ο Σολτς έχει επικριθεί από το Κίεβο και άλλες πρωτεύουσες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης επειδή εμμένει σε στάση αναμονής και δεν εγκρίνει την εξαγωγή όπλων σε περιοχές της κρίσης ενώ τηρεί σιγή ιχθύος και αναφορικά με πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κι όλα αυτά, την ώρα που στρατιώτες στη Γερμανία στέλνουν οι ΗΠΑ, οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (EUCOM)! Μία κίνηση η οποία γίνεται εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η άβολη στιγμή στην τηλεόραση

Το δημοσίευμα όμως μεταφέρει και την αμήχανη στιγμή σε τηλεοπτική συνέντευξη του νέου καγκελάριου της Γερμανίας. «Πώς αισθάνεστε όταν οι σύμμαχοι χαρακτηρίζουν τη στάση της Γερμανίας αναξιόπιστη;» ερωτήθηκε ο Σολτς από δημοσιογράφο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Πριν προλάβει να διαψεύσει την εγκυρότητα της διαπίστωσης του δημοσιογράφου, ο Όλαφ Σολτς τον άκουσε απορημένος να συμπληρώνει πως ακόμη και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον είχε εκφράσει την ανησυχία του, σε υπόμνημα που διέρρευσε, στο οποίο σημείωνε: «Γερμανία, έχουμε πρόβλημα».

Μια κόπια της Άνγκελα Μέρκελ

Η αλήθεια είναι πως η γερμανική διπλωματία και πολιτική δεν διακρίνεται για την σπιρτάδα και την άμεση αντίδραση. Άλλωστε, ούτε η προκάτοχός του Σολτς, Άνγκελα Μέρκελ, υπήρξε ποτέ δεινή ρήτορας.

Ωστόσο, όπως δηκτικά αναφέρει δημοσίευμα του Der Spiegel, ο Σολτς «φαίνεται ότι θέλει να την ξεπεράσει στην τέχνη της εξαφάνισης», περιγράφοντας την απόδοση του διαδόχου της τις τελευταίες εβδομάδες ως «σχεδόν αόρατη».

Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση πως ήδη, η συντηρητική παράταξη στη Γερμανία φαίνεται να προηγείται σε δημοσκόπηση για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021, ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών από τη νέα κυβέρνηση. Το 57% των πολιτών δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, με τη δυσαρέσκεια να καταγράφει έτσι αύξηση κατά 20 μονάδες. Ικανοποιημένο δηλώνει ωστόσο το 38%.

Προσπάθειες προσέγγισης του Ρώσου προέδρου

Καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ, φαίνεται πως Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία, προσπαθούν να διαδραματίσουν ρόλο μεσάζοντα στην επίλυση αυτής της γεωπολιτικής κρίσης, η οποία έχει πολλαπλές συνέπειες στη σταθερότητα και την οικονομία παγκοσμίως.

Όπως επισήμανε άλλωστε  πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σήμερα, «είναι δύσκολο να πούμε, ότι η Δύση ανταποκρίθηκε (στις προτάσεις μας) μ’ ένα ρεαλιστικό βήμα» αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «επέδειξε ενδιαφέρον για την συνέχιση του διαλόγου, πράγμα που είναι από μόνο του θετικό».

Επιπλέον, η Ρωσία επιβεβαίωσε χθες ότι είναι πιθανό Σολτς και Μακρόν να ταξιδέψουν από κοινού στη Μόσχα, σε μια συμβολική κίνηση ευρωπαϊκής ενότητας και με την ιδιότητα του συνυπογράφοντος της συμφωνίας του Μινσκ, συμφωνία του 2015 που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να φέρει ειρήνη και αυτονομία στην ανατολική Ουκρανία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση