21:26
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:26
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Προχωρά το σχέδιο Ερντογάν: Διαβεβαιώσεις του Τούρκου προέδρου στον Ζελένσκι για ασφαλή μεταφορά σιτηρών

Καλλιέργεια σιταριού / Φωτογραφία: Pixabay

Καλλιέργεια σιταριού / Φωτογραφία: Pixabay

30.05.2022
23:15
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2022 • 8:36
Ο μεσολαβητικός ρόλος Ερντογάν

Για τη διασφάλιση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και τη σπουδαιότητα της διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών.

Η Άγκυρα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είναι έτοιμη για περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, είπε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία διέκοψε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών, μπλοκάροντας τη διαμετακόμιση από τη Μαύρη Θάλασσα. Η διακοπή των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις.

Ερντογάν: Να γίνει η Κωνσταντινούπολη «κέντρο μηχανισμού παρακολούθησης» για την Ουκρανία

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ιδέας να καταστεί η Κωνσταντινούπολη «κέντρο μηχανισμού παρακολούθησης» για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τη Μόσχα, το Κίεβο και τον ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν συναντηθεί στις 10 Μαρτίου στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, ενώ στις 29 Μαρτίου αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Περισσότεροι από 4.000 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Περίπου 6,7 εκατομμύρια Ουκρανοί αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό, ενώ σε 7,7 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω Τουρκίας με όρο την άρση κυρώσεων

Την καλή σχέση που εξακολουθεί να διατηρεί με την Τουρκία φαίνεται πως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να παρακάμψει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα (30/05)  ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συντονισμό με την Τουρκία, όπως μεταδίδει ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων και τροφίμων, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές για επικείμενη επισιτιστική κρίση, σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δόθηκε έμφαση στη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στις θάλασσες του Εύξεινου Πόντου και του Αζόφ και στην εξάλειψη της απειλής των ναρκών στα ύδατά τους», ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση αγαθών σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια» συμπλήρωσε.

Ρόλο μεσάζοντα διεκδικεί η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατήρησης» μεταξύ της Μόσχας, του Κιέβου και των Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί σχετική συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Θυμίζουμε πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχαν το Σάββατο από κοινού τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα την Ουκρανία και ειδικά τις εξαγωγές σιτηρών.

Όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Προς τον σκοπό αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Για τον λόγο αυτό, η Γερμανία έχει θέσει σε εφαρμογή μια «σιδηροδρομική γέφυρα» με την Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο να εξάγει τα σιτηρά του, που συσσωρεύονται λόγω του ναυτικού αποκλεισμού της χώρας από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός στρατηγός Κρις Καβόλι, ο επόμενος αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στην Ουκρανία» που περιμένουν την αποστολή τους στο εξωτερικό, είπε ο στρατηγός μιλώντας στο Κογκρέσο.

Υπό τη σκιά μιας επισιτιστικής κρίσης

Η Ουκρανία, το λεγόμενο «καλάθι του ψωμιού» του κόσμου, ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, τροφοδότησε με τα πολύτιμα σιτηρά της περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους το 2021, με το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της να περνά από τα λιμάνια της Μαριούπολης και της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Η πόλη λιμάνι έχει πλέον πέσει στα χέρια των Ρώσων, ενώ όλο αυτό το διάστημα, σχεδόν 3 μήνες, μοιάζει με «φάντασμα» από τους βομβαρδισμούς.

Η Ρωσία, την ίδια ώρα, προβλέπεται να συλλέξει 130 εκατομμύρια τόνους σιτηρών φέτος, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σιταριού – ξεπερνώντας κατά πάσα πιθανότητα το ρεκόρ του 2017 των 135,5 εκατομμυρίων τόνων. Ποσότητες που η Μόσχα θα περιφέρει επιδεικτικά, αλλά δεν θα εξάγει, για ευνόητους λόγους.

Καρβέλια ψωμί
Καρβέλια ψωμί Photo by Wesual Click on Unsplash

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τον σοβαρό πληθωρισμό των τροφίμων. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πάνω από 34% τον τελευταίο χρόνο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο της. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε απόγνωση.

«Εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, τότε φοβάμαι ότι θα βιώσουμε μια παγκόσμια ύφεση – με τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο κλίμα, αλλά και στην παγκόσμια σταθερότητα», επισήμανε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας από το Νταβός Ρόμπερτ Χάμπεκ, και αναφέρθηκε ειδικά στην επισιτιστική κρίση που απειλεί ήδη κάποιες χώρες. «Αν ένα τμήμα του πληθυσμού απειλείται με πείνα, αυτό οφείλεται στο βάναυσο ρωσικό καθεστώς, το οποίο προκαλεί αυτές τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Καρβέλι με ψωμί στο τραπέζι. Η Ουκρανία και η Ρωσία βασικοί εξαγωγής σιτηρών σε όλη την Ευρώπη
Καρβέλι με ψωμί στο τραπέζι. Η Ουκρανία και η Ρωσία βασικοί εξαγωγής σιτηρών σε όλη την Ευρώπη / Φωτογραφία: Pixabay

Η διαφαινόμενη εκτίναξη των τιμών, την οποία παρακολουθούμε ήδη στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ενδέχεται να οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τις προμήθειες βασικών καλλιεργειών, προειδοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση