Quantcast
06:45
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:45
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νέο «παζάρι» Ερντογάν για τον «μηχανισμό παρατήρησης» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου – Ο ρόλος που ζήτησε για την Τουρκία από τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

30.05.2022
18:09
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2022 • 20:54
Τι συζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν

Για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλειοδοτεί στην ρωσοουκρανική κρίση, προσπαθώντας να αποκομίσει οφέλη ρυθμιστή των εξελίξεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν “μηχανισμό παρατήρησης” μεταξύ της Μόσχας, του Κιέβου και των Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί σχετική συμφωνία.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η ειρήνη πρέπει να εγκαθιδρυθεί το συντομότερο δυνατό και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε διάβασμα.

Την περασμένη εβδομάδα ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν δήλωνε βέβαια «έτοιμος να πάρει την πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής στον δρόμο της ειρήνης», ήδη από τα τέλη Απριλίου, ωστόσο οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας έπεσαν στο κενό.

«Κερκόπορτα» στη Δύση για τον Πούτιν, η Άγκυρα

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συντονισμό με την Τουρκία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων και τροφίμων σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με την ανάγνωση των συνομιλιών από το Κρεμλίνο.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δόθηκε έμφαση στη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στις θάλασσες του Εύξεινου Πόντου και του Αζόφ και στην εξάλειψη της απειλής των ναρκών στα ύδατά τους», ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση αγαθών σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια» συμπλήρωσε.

Πιέζει στο ΝΑΤΟ η Άγκυρα

Η Τουρκία του Ερντογάν δεν αποδέχεται την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ετοιμάζεται να ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο ως αντάλλαγμα προκειμένου να πει το πολυπόθητο «ναι».

Σύμφωνα με την «express» ένας από τους όρους των Τούρκων για να πουν το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να σταματήσουν τα περί τρομοκρατίας είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, το οποίο μάλιστα το δημοσίευμα το αναφέρει ως «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο «Νατοϊκή κρίση για τον Μπόρις καθώς η Τουρκία θέλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» και αναφέρεται στο μεγάλο παζάρι που έχει στήσει ο Ερντογάν με αφορμή τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο Ερντογάν και ο Μπόρις Τζόνσον
Ο Ερντογάν και ο Μπόρις Τζόνσον / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πριν από 10 ημέρες πως η χώρα του δεν διατίθεται να πει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ:  «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε.

Έκτοτε, τόσο το Ελσίνκι, όσο και η Στοκχόλμη επιχείρησαν να μεταπείσουν την Άγκυρα για την απόφασή της αυτή, με βασικό «αγκάθι» να αποτελεί η στάση των σκανδιναβικών χωρών απέναντι στους Κούρδους και την ένοπλη οργάνωση του PKK.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση