Quantcast
20:11
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:11
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να μην ξεγράψει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χειραψία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χειραψία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

01.11.2022
17:41
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2022 • 23:21
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του να επιστρέψει στη συμφωνία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος την Τρίτη ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα εγκαθιδρύσουν μια συνεργασία προσανατολισμένη στην επίτευξη λύσεων αλλά και ότι η επίλυση της κρίσης των σιτηρών μέσω μιας εποικοδομητικής προσέγγισης θα οδηγήσει στην επιστροφή στις διαπραγματεύεις.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα αναλάβει «τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» μιε όλες τις πλευρές ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας εξαγωγής των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τις πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Πούτιν ζητά εγγυήσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει «πραγματικές εγγυήσεις» από την πλευρά του Κιέβου όσον αφορά την τήρηση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία αποσύρθηκε η Μόσχα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, ο Πούτιν είπε ότι είναι «αναγκαίο» να λάβει από το Κίεβο «πραγματικές εγγυήσεις όσον αφορά τον αυστηρό σεβασμό στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και κυρίως ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Μόσχα θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη συμφωνία μόνο αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για τις επιθέσεις των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θαλάσσιων σκαφών στον ρωσικό στόλο της στη Σεβαστούπολη.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού συζήτησε τη συμφωνία αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία, τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Δεν σταμάτησαν οι απόπλοι πλοίων

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία με βάση την οποία είχαν ξαναρχίσει οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ωστόσο, πλοία συνέχισαν να εξάγουν προϊόντα από τα ουκρανικά λιμάνια τη Δευτέρα όπως προβλέπει η συμφωνία για τα σιτηρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα απέφυγε να επιβάλει εκ νέου αποκλεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση, παρά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας σε πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την εμπόλεμη ζώνη.

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι 12 πλοία είχαν αποπλεύσει από τα λιμάνια της. Οι 354.500 τόνοι σιτηρών που μετέφεραν ήταν οι περισσότεροι σε μια ημέρα από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί ένα πλεονάζον απόθεμα μετά τη διακοπή των εξαγωγών την Κυριακή.

Ο Ζελένσκι τονίζει πως η συμφωνία για τα σιτηρά θα τηρηθεί

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση