14:29
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:29
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θα τεθεί από τον πρωθυπουργό η δυσαρέσκεια για τη μετατροπή της Μονής

Ερντογάν και Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ερντογάν και Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

09.05.2024
19:25
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2024 • 8:40
Στόχος η διατήρηση του ήπιου κλίματος

Για το τι περιμένουμε από τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανάλυσε στο δελτίο ειδήσεων του EΡΤΝews, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

«Στόχος είναι να βγει ένα μήνυμα από αυτή τη συνάντηση. Είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα δύο ετών για συνέχιση του ήπιου κλίματος διεύρυνσης της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, Υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν υπάρξει και διαμόρφωσης χρονοδιαγράμματος για τους τρεις πυλώνες, για τους τρεις μηχανισμούς διαλόγου που υπάρχουν μέχρι την επόμενη συνάντησή τους που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι χρήσιμοι, βοηθούν και στην αποσυμπίεση εντάσεων. Η θετική ατζέντα δημιουργεί καλό κλίμα και είδαμε ό,τι έχει αποδώσει ήδη καρπούς» και πρόσθεσε ό,τι το καυτό θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών «το κλίμα αυτό θα είναι εύθραυστο και ευάλωτο σε εξωτερικές επιδράσεις».

Για την κίνηση Ερντογάν να ανακοινώσει ό,τι θα γίνει τζαμί η Μονή της Χώρας ο Νίκος Μελέτης σημείωσε: «Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει περισσότερο είναι η ισλαμική στροφή που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία από τον Ερντογάν, που σε συνδυασμό με έναν αναθεωρητικό εθνικισμό που υπάρχει στην Τουρκία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα , το οποίο τείνει να εξελιχθεί και να γίνει κρατική ιδεολογία της Τουρκίας. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Τέλος για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα τόνισε «Εγώ λέω ότι είναι μια κακή ιδέα, διότι συμπληρώνεται ένας χρόνος την Κυριακή από τη σύλληψή του, ο οποίος παραμένει ακόμα στη φυλακή και συγχρόνως έχουμε και τις λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Και όσα κι αν λέει ο κ. Ράμα, παρά τα λεγόμενά του, μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα. Μπορεί ο κ. Ράμα να ήλπιζε ό,τι με την άφιξή του εδώ και με κάποια από τα καλά λόγια που τα είχε εύκολα ο Αλβανός πρωθυπουργός, θα μπορούσε να θεωρηθεί για να δοθεί η εντύπωση ό,τι το θέμα Μπελέρη είναι λήξαν. Η Αθήνα πάντως, σε ανώτατο επίπεδο, έχει διαμηνύσει τις τελευταίες δύο μέρες ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ως θέμα κράτους δικαίου επηρεάζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αγκυρα

Στις 13 Μαΐου προγραμματίστηκε η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα, όπως δήλωσε τον Απρίλιο από τις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης, αφού επιβεβαίωσε την ημερομηνία, αναφέρθηκε στην αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μου προκαλεί και εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα».

«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας, ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχει ικανοποίηση, καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα», πρόσθεσε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση