Quantcast
13:06
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:06
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ξανά στο προσκήνιο ο Μπόρις Τζόνσον και τα «κορονοπάρτι» στην Ντάουνινγκ – Ποια τα σενάρια της ποινής του πρώην πρωθυπουργού

Η εικόνα του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, πλάι στο Μπιγκ Μπεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η εικόνα του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, πλάι στο Μπιγκ Μπεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

22.03.2023
22:42
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2023 • 12:15
Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως ό,τι έκανε το έκανε καλή τη πίστει

Για πάνω από τρεις ώρες η Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων εξέτασε σήμερα το απόγευμα τον Μπόρις Τζόνσον για το αν έλεγε αλήθεια στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2021 όταν υποστήριζε ότι δεν γνώριζε πως τα λεγόμενα «κορονοπάρτι» της Ντάουνινγκ Στριτ (partygate), που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας, «παραβίαζαν τους κανόνες» που είχε επιβάλει η κυβέρνησή του.

Ο όρος «Partygate» επινοήθηκε ως αναφορά σε ένα σκάνδαλο με πάρτυ που διοργανώθηκαν σε κυβερνητικούς χώρους, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ, και που αποδείχτηκε ότι παραβίασαν τους αυστηρούς κανονισμούς κατά της COVID-19.

Η αφίσα που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο μετά το σκάνδαλο Partygate
Η αφίσα που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο μετά το σκάνδαλο Partygate / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στοον ίδιο τον Τζόνσον επιβλήθηκε τότε, πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτυ γενεθλίων και υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν έγινε γνωστό ότι προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ είχε κάνει πάρτυ στους χώρους της πρωθυπουργικής κατοικίας την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ, τον Απρίλιο του 2021.

Τι είπε ο Μπόρις Τζόνσον στην κοινοβουλευτική επιτροπή

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως ό,τι έκανε το έκανε καλή τη πίστει. «Είμαι εδώ για να πω με το χέρι στην καρδιά ότι δεν είπα ψέματα στη Βουλή. Οι δηλώσεις έγιναν καλή τη πίστει και στη βάση όσων ειλικρινά γνώριζα και πίστευα εκείνη τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον.

Μάλιστα, όπως εμφατικά τόνισε, αν πίστευε ότι οι συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν παράνομες, δεν θα επέτρεπε στον επίσημο φωτογράφο του πρωθυπουργικού γραφείου να τραβήξει φωτογραφίες.

«Είναι σαφές ότι στο Νο 10 είχαμε πραγματικές δυσκολίες … στη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, αναγνωρίζοντας φαινομενικά ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί αυτό που όλοι στην αίθουσα μπορούσαν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια.

Το σκάνδαλο Partygate ταλανίζει την Βρετανία
Το σκάνδαλο Partygate ταλανίζει την Βρετανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Αλλά τόνισε ότι «δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συναντηθούμε» – και ότι θα ήταν αδύνατο να τοποθετηθεί ένα δυναμικό πεδίο γύρω από κάθε άτομο στο Νο 10. Ο Τζόνσον φάνηκε επίσης να επιμένει στην επιμονή του ότι τα γεγονότα σχετίζονταν με την εργασία του.

«Θα πιστεύω μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω ότι ήταν δουλειά μου να ευχαριστήσω το προσωπικό για ό,τι είχε κάνει», είπε για μια αποχωρητήρια εκδήλωση.

Αφού δήλωσε στους βουλευτές την 1η Δεκεμβρίου 2021 ότι όλες οι οδηγίες αποστασιοποίησης ακολουθούνται στο βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, χρειάστηκε να φτάσει μέχρι τις 25 Μαΐου 2022, δηλαδή πάνω από πέντε μήνες, για να παραδεχτεί πόσο λάθος ήταν αυτή η δήλωση.

Τι μέλλει γενέσθαι με τον Μπόρις Τζόνσον

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν, επεσήμανε ότι η παραπλάνηση του κοινοβουλίου εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών, καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου αλλά και των πολιτών. «Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη, ολόκληρη η κοινοβουλευτική δημοκρατία υπονομεύεται», σημείωσε με νόημα η κα Χάρμαν.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής.

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα:

  • Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν περιφρόνησε το κοινοβούλιο, ακόμη και αν κάποιες από τις δηλώσεις του το παραπλάνησαν, όπως και ο ίδιος ήδη έχει παραδεχθεί, δεν θα του επιβάλει καμία κύρωση, οπότε η υπόθεση σταματάει εδώ.
  • Αν η Επιτροπή κρίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον περιφρόνησε το κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξετάσει πόσο σοβαρή ήταν αυτή η περιφρόνηση. Αν δηλαδή το έκανε ακούσια, απερίσκεπτα ή εσκεμμένα. Ανάλογα με την τελική ετυμηγορία, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη γραπτώς, να ζητήσει συγγνώμη αυτοπροσώπως εντός της Βουλής των Κοινοτήτων ή ακόμη και να παραπέμψει την υπόθεση του στην Ολομέλεια με το ερώτημα της αναστολής των βουλευτικών του καθηκόντων.
  • Αν τελικά η Ολομέλεια του επιβάλει ποινή παύσης των βουλευτικών του καθηκόντων 10 ή περισσότερων ημερών, τότε θα προκληθεί αυτόματα η λεγόμενη «αίτηση ανάκλησης» της έδρας του. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν να αποφασίσουν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειάς του αν εξακολουθούν να θέλουν να εκπροσωπούνται από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν το 10% των εν λόγω ψηφοφόρων προσυπογράψουν την «αίτηση ανάκλησης», ο Μπόρις Τζόνσον χάνει την έδρα του και προκηρύσσονται ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη νέου βουλευτή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κανονισμός επιτρέπει στον Μπόρις Τζόνσον να είναι ξανά υποψήφιος για να διεκδικήσει την έδρα του.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση