22:24
22/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:24
22/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Διπλωματικό επεισόδιο Παρισίων – Τεχεράνης για το Charlie Hebdo: «Στην Γαλλία η ελευθερία του Τύπου υπάρχει, αντίθετα με το Ιράν»

Σκίτσο που δημοσιεύτηκε στο Charlie Hebdo

Σκίτσο που δημοσιεύτηκε στο Charlie Hebdo

05.01.2023
19:30
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2023 • 23:44
Απάντηση στις απειλές της Τεχεράνης, μετά τη δημοσίευση των σκίτσων του Charlie Hebdo έδωσε η γαλλική κυβέρνηση

Το Ιράν καλά θα κάνει να κοιτάξει τι συμβαίνει στο σπίτι του πριν επικρίνει την Γαλλία, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά μετά την κλήση του γάλλου επιτετραμμένου στην Τεχεράνη για τα σκίτσα που δημοσίευσε χθες η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

«Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι στην Γαλλία η ελευθερία του Τύπου υπάρχει, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στο Ιράν και ότι αυτή η ελευθερία εποπτεύεται από έναν δικαστή εντός του πλαισίου της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πράγμα που είναι κάτι που το Ιράν αναμφίβολα δεν γνωρίζει καλά», είπε προσθέτοντας ότι στην Γαλλία δεν υπάρχουν νόμοι περί βλασφημίας.

Τα σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Χαμενεΐ

Η σατιρική εφημερίδα δημοσίευσε δεκάδες σκίτσα που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο διαγωνισμού τον Δεκέμβριο, κατά την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Το Charlie Hebdo ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τα σκίτσα των Χαμενεΐ έχει ως στόχο την υποστήριξη «των Ιρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους». «Ήταν ένας τρόπος να δείξουμε την υποστήριξή μας στους Ιρανούς που έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους από τη θεοκρατία που τους καταπιέζει από το 1979» γράφουν από το περιοδικό.

Μεταξύ των σκίτσων διακρίνονται γυναίκες από το Ιράν που ενώνουν τις κοτσίδες τους, από τις οποίες κρέμεται ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης, με μια από τις γυναίκες να κρατά ένα ψαλίδι. «Θέλαμε να στηρίξουμε τον αγώνα των Ιρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους, γελοιοποιώντας αυτόν τον ξεπερασμένο θρησκευτικό ηγέτη και στέλνοντάς τον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα και μετά από περισσότερες από 300 κληρώσεις που λάβαμε (καθώς και χιλιάδες απειλές), ορίστε η επιλογή των νικητών μας» προσθέτει.

https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1610568638947545089

Το Charlie Hebdo δημοσίευσε τα σκίτσα σε ειδική έκδοση για την επέτειο της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία του στις 7 Δεκεμβρίου 2015 από άνδρες που δήλωσαν ότι ενεργούσαν στο όνομα της Αλ Κάιντα ως εκδίκηση για την απόφαση της εφημερίδας να δημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Σε δηλώσεις της στο LCI TV, η Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι το Ιράν εφαρμόζει κακές πολιτικές με την άσκηση βίας κατά του πληθυσμού και την κράτηση Γάλλων υπηκόων.

Η αντίδραση της Τεχεράνης στα σκίτσα

Τα σκίτσα του Charlie Hebdo προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ο οποίος προειδοποίησε την γαλλική κυβέρνηση ότι το Ιράν θα αντιδράσει μετά την δημοσίευση σκίτσων υβριστικών προς τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμμένα. Εχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών ζητώντας από την γαλλική κυβέρνηση ευθύνες για δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, προβάλλοντας έτσι στην Γαλλία την οικεία για το Ιράν ταύτιση καθεστώτος και Τύπου.

«Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με την δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός στο Twitter.

Το ιρανικό καθεστώς έκλεισε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνας στην Τεχεράνη

Στο μεταξύ, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνας στο Ιράν (IFRI) αντιδρώντας στην δημοσίευση των σκίτσων του Χαμενεΐ.

Ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «θέτει τέλος στις δραστηριότητες του IFRI ως πρώτο βήμα» της ιρανικής απάντησης στην δημοσίευση των σκίτσων.

Το IFRI συνδέεται με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και ιδρύθηκε το 1983 από την ένωση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στο Ιράν (DAFI, ιδρύθηκε το 1897) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιρανολογίας της Τεχεράνης, που ιδρύθηκε το 1947.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνας είχε κλείσει επί πολλά χρόνια και επαναλειτούργησε υπό την προεδρία του μεταρρυθμιστή Χασάν Ροχανί (2013-2021) σε ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Γαλλία και το Ιράν. Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει μία πλούσια βιβλιοθήκη που χρησιμοποιείται από τους φοιτητές της γαλλικής γλώσσας και τους ιρανούς πανεπιστημιακούς.

Η επίθεση στο Charlie Hebdo

Η δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ είχε προκαλέσει οργή στις μουσουλμανικές χώρες και οι επιθέσεις του 2015 είχαν δημιουργήσει μεγάλο κίνημα υποστήριξης προς το Charlie Hebdo σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.

Υπενθυμίζεται ότι σκιτσογράφοι του περιοδικού είχαν τεθεί υπό αστυνομική προστασία από το 2006, όταν πρωτοκυκλοφόρησε ένα σατιρικό σκίτσο που απεικόνιζε το Μωάμεθ, ενώ το 2011 είχε πραγματοποιηθεί εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων.

Εκτός από τη φωτιά, επίθεση δέχτηκε και το site της εφημερίδας, ενώ ο διευθυντής της, Στεφάν Σαρμπονιέ απειλήθηκε με θάνατο. Οι απειλές κατά της ζωής του ήταν μάλιστα τόσες, που ο Γάλλος δημοσιογράφος και ένας ακόμη συνάδελφός του σκιτσογράφος τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία. Η εφημερίδα μεταφέρθηκε μετά την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Liberation, ώσπου να βρεθεί νέο μέρος να στεγαστεί.

Τον Ιούνιο του 2013, ένας νέος άνδρας 24 ετών καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή αφού κάλεσε στον αποκεφαλισμό του διευθυντή της εφημερίδας. Ο νεαρός προχώρησε στην δήλωση αυτή μέσα από μια ιστοσελίδα τζιχαντιστών.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση