Quantcast
19:25
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:25
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Charlie Hebdo: Ο Χαμενεΐ με μαντήλα σε μορφή αιδοίου και άλλα σατιρικά σκίτσα – Το γαλλικό περιοδικό στηρίζει προβοκατόρικα τον αγώνα των Ιρανών γυναικών

To Charlie Hebdo δημοσιεύει δεκάδες σκίτσα που σατιρίζουν τον Αγιατολάχ στο Ιράν

To Charlie Hebdo δημοσιεύει δεκάδες σκίτσα που σατιρίζουν τον Αγιατολάχ στο Ιράν

04.01.2023
17:18
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2023 • 11:30
Ένας διαγωνισμός του Charlie Hebdo με σκίτσα που σατιρίζουν το καθεστώς στην Τεχεράνη προκαλεί οργισμένη αντίδραση του Ιράν

Το Ιράν προειδοποιεί το Παρίσι ότι θα αντιδράσει με αφορμή τη δημοσίευση σκίτσων υβριστικών προς τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Η σατιρική εφημερίδα δημοσίευσε σήμερα δεκάδες σκίτσα που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο διαγωνισμού τον Δεκέμβριο, κατά την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν.

«Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με την δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο Twitter.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμμένα. Έχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο», προσθέτει.

Το γαλλικό σατιρικό μέσο έχει αναρτήσει δεκάδες σκίτσα, άλλα με τον Χαμενεϊ τυλιγμένο με μαντήλα που θυμίζει γυναικείο αιδοίο και πότε ανάμεσα σε δυο γυναικεία πόδια τα οποία τον ουρούν στο πρόσωπο.

Το Charlie Hebdo στηρίζει τον αγώνα των εξεγερμένων στο Ιράν

Το Charlie Hebdo ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τα σκίτσα των Χαμενεΐ έχει ως στόχο την υποστήριξη «των Ιρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους». «Ήταν ένας τρόπος να δείξουμε την υποστήριξή μας στους Ιρανούς που έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους από τη θεοκρατία που τους καταπιέζει από το 1979» γράφουν από το περιοδικό.

«Ήταν επίσης ένας τρόπος να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι οι λόγοι για τους οποίους οι σκιτσογράφοι και οι συντάκτες του Charlie δολοφονήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια είναι δυστυχώς ακόμα και σήμερα επίκαιροι» σημειώνουν.

Το Charlie Hebdo δημοσίευσε τα σκίτσα σε ειδική έκδοση για την επέτειο της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία του στις 7 Δεκεμβρίου 2015 από άνδρες που δήλωσαν ότι ενεργούσαν στο όνομα της Αλ Κάιντα ως εκδίκηση για την απόφαση της εφημερίδας να δημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Μεταξύ των σκίτσων διακρίνονται γυναίκες από το Ιράν που ενώνουν τις κοτσίδες τους, από τις οποίες κρέμεται ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης, με μια από τις γυναίκες να κρατά ένα ψαλίδι.

https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1610568638947545089

«Στις 8 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ξεκινήσαμε έναν διαγωνισμό γελοιογραφίας για τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» γράφει το γαλλικό περιοδικό.

«Θέλαμε να στηρίξουμε τον αγώνα των Ιρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους, γελοιοποιώντας αυτόν τον ξεπερασμένο θρησκευτικό ηγέτη και στέλνοντάς τον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα και μετά από περισσότερες από 300 κληρώσεις που λάβαμε (καθώς και χιλιάδες απειλές), ορίστε η επιλογή των νικητών μας» προσθέτει.

Η επίθεση στο Charlie Hebdo

Η δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ είχε προκαλέσει οργή στις μουσουλμανικές χώρες και οι επιθέσεις του 2015 είχαν δημιουργήσει μεγάλο κίνημα υποστήριξης προς το Charlie Hebdo σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.

Υπενθυμίζεται ότι σκιτσογράφοι του περιοδικού είχαν τεθεί υπό αστυνομική προστασία από το 2006, όταν πρωτοκυκλοφόρησε ένα σατιρικό σκίτσο που απεικόνιζε το Μωάμεθ, ενώ το 2011 είχε πραγματοποιηθεί εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων.

Εκτός από τη φωτιά, επίθεση δέχτηκε και το site της εφημερίδας, ενώ ο διευθυντής της, Στεφάν Σαρμπονιέ απειλήθηκε με θάνατο. Οι απειλές κατά της ζωής του ήταν μάλιστα τόσες, που ο Γάλλος δημοσιογράφος και ένας ακόμη συνάδελφός του σκιτσογράφος τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία. Η εφημερίδα μεταφέρθηκε μετά την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Liberation, ώσπου να βρεθεί νέο μέρος να στεγαστεί.

Τον Ιούνιο του 2013, ένας νέος άνδρας 24 ετών καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή αφού κάλεσε στον αποκεφαλισμό του διευθυντή της εφημερίδας. Ο νεαρός προχώρησε στην δήλωση αυτή μέσα από μια ιστοσελίδα τζιχαντιστών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση