Νέο δημοσίευμα βρετανικού μέσου, υποστηρίζει πως η Αθήνα είναι έτοιμη να πει το «ναι» σε μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία θα αναγνωρίζει την κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο.
«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα σύναψης μιας συμφωνίας “win-win” με το Βρετανικό Μουσείο για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφονται πριν από το τέλος του έτους» σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν στο BBC ότι ενδεχόμενη επιστροφή των αρχαιοτήτων θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τα υπόλοιπα εκθέματα του βρετανικού μουσείου.
«Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι “κόκκινες γραμμές” όσον αφορά την κυριότητα των αρχαιοτήτων ηλικίας 2.500 ετών είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο “παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου” στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις» προσθέτει το δημοσίευμα.
Στην ουσία, αν επιβεβαιωθεί το βρετανικό μέσο, η Αθήνα θα αναγνωρίζει κυριότητα στους Βρετανούς, οι οποίοι θα έχουν και τη διαχείριση των Γλυπτών, που θα εκτίθενται σε παράρτημά και άρα όχι στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα.
Τα δημοσιεύματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Άρθρο των «New York Time» την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για μυστικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι «σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη (σ.σ. στο Λονδίνο), τα δύο μέρη προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων».
Σύμφωνα με το αμερικάνικο ρεπορτάζ, «ο Μητσοτάκης ήθελε μια συμφωνία ότι αυτά (σ.σ. οι αρχαιότητες) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια», όπου θα επανενώνονταν με τα υπόλοιπα μέρη της ζωφόρου τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ωστόσο, τα δημοσιεύματα που περιγράφουν «σχεδόν συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Bloomberg, μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα προβλέπει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή η συμφωνία δεν έχει σφραγιστεί».
Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονται ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να λάβει γύψινα αντίγραφα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που θα «δανείζει» ουσιαστικά στην Αθήνα!
Επιπλέον, την ώρα που τα βλέμματα σύσσωμου του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένα στην Αθήνα για το θέμα, είναι μάλλον μικρόψυχο οι επίσημες ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν πολιτικές αντιπαραθέσεις που δεν έχουν θέση σε τέτοια ζητήματα.
Μενδώνη: Η συμφωνία για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι αδύνατη
Στην εκτίμηση ότι η συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι αδύνατη, προέβη στη Βουλή η Λίνα Μενδώνη. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού δήλωνε μετ’ επιτάσεως πως δεν αποκλίνει από την εθνική θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που είναι η επιστροφή και η επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Η επίτευξη συμφωνίας για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι δύσκολη όχι όμως αδύνατη», είπε η υπουργός Πολιτισμού στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.
Πάντως, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, δεν έχει μεταβληθεί η θέση της χώρας η οποία όπως είπε παραμένει εθνική, ομόφωνη και αμετάκλητη και συνοψίζεται στο ότι δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα κατοχής, νομής ή κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση διαθέτει στρατηγική διαπραγμάτευσης, η οποία όμως, παύει να είναι στρατηγική όταν δημοσιοποιείται.
Για εργαλειοποίηση της υπόθεσης επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα ενόψει των εκλογών, επέκρινε την κυβέρνηση ο κ. Κωνσταντόπουλος, με την υπουργό Πολιτισμού να απαντά ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που είχε θέσει εγκαίρως και με σαφήνεια το θέμα στον Βρετανό ομόλογό του Μπορίς Τζόνσον.
Σχολίασε μάλιστα, ότι η θέση που εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υπέρ της σύστασης διακομματικής επιτροπής, ταυτίζεται πρόταση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.