10:29
23/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:29
23/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το Spotify προστίθεται στη λίστα των τεχνολογικών κολοσσών που ανακοινώνουν απολύσεις – Περισσότερες από 10.000 περικοπές θέσεων

Το λογότυπο της εταιρείας Spotify

Το λογότυπο της εταιρείας Spotify

23.01.2023
19:04
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2023 • 9:00
Το Spotify έρχεται να προστεθεί στη λίστα των τεχνολογικών κολοσσών που ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις

Πληθαίνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ που ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων, σε ένα μοτίβο που μοιάζει τρομακτικά γνώριμο για όλες τις εταιρείες. Αυτή τη φορά είναι η σειρά της σουηδικής Spotify, του μεγαλύτερου παρόχου μουσικής και podcast στην Ευρώπη να ανακοινώσει περικοπές.

Ο σουηδικός γίγαντας Spotify, δηλώνει λοιπόν ότι θα μειώσει το 6% των περίπου 10.000 υπαλλήλων του, επικαλούμενος την ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας. «Εκ των υστέρων, ήμουν πολύ φιλόδοξος επενδύοντας μπροστά από την αύξηση των εσόδων μας», έγραψε ο επικεφαλής Ντάνιελ Εκ στο blog της εταιρείας.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις κινήσεις που μας οδήγησαν εδώ σήμερα», πρόσθεσε ο υπ’αριθμόν ένα του Spotify, Εκ. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι η επικεφαλής της επιχείρησης περιεχομένου και διαφήμισης, Ντόουν Οστρόφ, θα αποχωρήσει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης.

Σύμφωνα με το BBC, η Spotify δεν έχει καταγράψει καθαρό κέρδος για ολόκληρο το έτος, παρά τη δημοτικότητά της στην online αγορά μουσικής. Ακολουθεί τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας για ζημίες στη Microsoft και την Alphabet.

H Google
H Google

Η σουηδική εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει επενδύσει σημαντικά από την ίδρυσή της, για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη με επεκτάσεις σε νέες αγορές και, τα επόμενα χρόνια, με αποκλειστικό περιεχόμενο όπως podcasts. Η Spotify είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι θα επιβραδύνει τις προσλήψεις για το υπόλοιπο του έτους και μέχρι το 2023.

Η ανακοίνωση της Spotify έρχεται σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ύφεση μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης με γνώμονα την πανδημία, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν κάνει επιθετικές προσλήψεις.

Πριν τη Spotify, η Google και η Microsoft

Η Alphabet, στην οποία ανήκει η Google, δήλωσε ότι θα καταργήσει 12.000 θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft δήλωσε ότι έως και 10.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, ανέφερε σε σημείωμα προς το προσωπικό που είδε το Reuters πως η εταιρία είχε αυξήσει πολύ γρήγορα το προσωπικό της τα τελευταία χρόνια, «σε ένα διαφορετικό οικονομικό πλαίσιο απ’ αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Τα γραφεία της Microsoft
Τα γραφεία της Microsoft / Φωτογραφία: Unsplash

Σε σημείωμα προς το προσωπικό λίγες μέρες νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι πελάτες επιτάχυναν τις δαπάνες τους στον τομέα της πληροφορικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα θέλουν τη «βελτιστοποίηση των ψηφιακών του δαπανών για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα» και να «επιδείξουν προσοχή καθώς ορισμένα μέρη του κόσμου είναι σε ύφεση και άλλα μέρη την αναμένουν».

Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους

Πρώτος τον χορό των απολύσεων άνοιξε ο Έλον Μασκ, νέος CEO του Twitter τον περασμένο Νοέμβριο, σε μια κίνηση που πολλοί ερμήνευσαν αρχικά ως «εκδικητική» για την προηγούμενη διοίκηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ακολούθησε ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, απολύοντας 11.000 ταλαντούχους εργαζόμενους από τη Meta.

Το λογότυπο της Meta - Facebook
Το λογότυπο της Meta – Facebook / Φωτογραφία: Unsplash

Άλλο πλήγμα στην ως σήμερα άτρωτη εικόνα των τεχνολογικών κολοσσών, η είδηση που έβγαλε η New York Times και θέλει την Amazon να προχωρά σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κυριαρχούν στην οικονομία των ΗΠΑ. Η Apple, η Amazon, η Google και η Microsoft ξεπέρασαν όλες το όριο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας μακράν τους πιο πολύτιμους οργανισμούς στη σύγχρονη ιστορία.

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2022, περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας στις ΗΠΑ είχαν χάσει τη δουλειά τους. Άλλοι, όπως οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta και Twitter, σταμάτησαν προσωρινά να προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους.

Κινητό τηλέφωνο με το λογότυπο της Amazon στην οθόνη
Κινητό τηλέφωνο με το λογότυπο της Amazon στην οθόνη / Φωτογραφία: Unsplash

Οι απολύσεις έρχονται μόλις ένα χρόνο αφότου η Silicon Valley βρισκόταν στο απόγειό της, με την κερδοφορία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να ξεχειλίζει στα τρισεκατομμύρια, τους μισθούς στις εταιρείες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα κρυπτονομίσματα να ρίχνουν νέο πλούτο στις τσέπες των επενδυτών και των εργαζομένων. Τώρα, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναζητούν εργασία, αναφέρει ενδιαφέρουσα ανάλυση του jumpstartmag.com.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση