Quantcast
03:12
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:12
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τι πρέπει να προσέχετε στο κινητό σας το καλοκαίρι – 12 χρήσιμες συμβουλές 

Κοπέλα με το κινητό της δίπλα σε πισίνα / Φωτογραφία: Unsplash

Κοπέλα με το κινητό της δίπλα σε πισίνα / Φωτογραφία: Unsplash

02.08.2022
13:57
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2022 • 18:11
Τι πρέπει να προσέχετε στο κινητό σας το καλοκαίρι

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έκανε συστάσεις προς τους καταναλωτές σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στις καλοκαιρινές διακοπές.

Δώδεκα χρηστικές συμβουλές, για να μιλούν και να σερφάρουν ξέγνοιαστα στο κινητό τηλέφωνο και με ασφάλεια στις καλοκαιρινές διακοπές, απευθύνει στους καταναλωτές η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οι συστάσεις της ΕΕΤΤ επικεντρώνονται στον τρόπο σύνδεσης στο Internet, την προστασία της συσκευής, την υπηρεσία περιαγωγής, καθώς και τη χρήση κινητού σε έκτακτες συνθήκες.

Ένα κινητό τηλέφωνο
Ένα κινητό τηλέφωνο / Φωτογραφία: Unsplash

Τι πρέπει να προσέχετε στο κινητό σας το καλοκαίρι

Προσέχω τον τρόπο σύνδεσης στο Internet

1. Επιλέγω εάν θα συνδέομαι στο Internet μέσω διαθέσιμου κοινόχρηστου WiFi με δωρεάν χρήση δεδομένων ή μέσω του δικτύου της εταιρίας μου με κατανάλωση δεδομένων του προγράμματός μου.

2. Έχω υπόψη μου ότι σε περίπτωση που καταναλώσω το 80% και το 100% του χρόνου ομιλίας/SMS/όγκου δεδομένων του προγράμματός μου, η εταιρία μου είναι υποχρεωμένη να με ενημερώσει με SMS.

3. Όταν χρησιμοποιώ κοινόχρηστα δίκτυα WiFi, αποφεύγω να αποστέλλω προσωπικές πληροφορίες (π.χ. κωδικούς), να κάνω οικονομικές συναλλαγές ή να κατεβάζω αρχεία και εφαρμογές.

Android κινητό τηλέφωνο
Android κινητό τηλέφωνο / Φωτογραφία: Unsplash

Προστατεύω τη συσκευή μου

4. «Κατεβάζω» τακτικά τις ενημερώσεις, ώστε να αναβαθμίζω το επίπεδο ασφάλειας της συσκευής μου και να την προστατεύω από ιούς.

5. Βάζω κωδικό πρόσβασης στη συσκευή μου.

6. Αποθηκεύω σε ασφαλές σημείο το ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), δηλαδή τον μοναδικό αριθμό που ταυτοποιεί τη συσκευή μου, ώστε να μπορώ να τη μπλοκάρω σε περίπτωση κλοπής. Το ΙΜΕΙ το βρίσκω:

  • Πατώντας τα πλήκτρα: *#06#.
  • Στη συσκευασία της συσκευής.
Κινητό τηλέφωνο
Κινητό τηλέφωνο / Φωτογραφία: Unsplash

Μιλάω και σερφάρω ξέγνοιαστα όταν ταξιδεύω

7. Όταν ταξιδεύω εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΕΕ (καθώς επίσης στο Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και τη Νορβηγία), χρεώνομαι όπως στην Ελλάδα (Roam Like at Home) για κλήσεις, SMS και χρήση δεδομένων, ανάλογα πάντα και με ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μου.

8. Για τις χώρες εκτός ΕΕ, επικοινωνώ με την εταιρία μου πριν ταξιδέψω για να ενημερωθώ για το κόστος κλήσεων, SMS και χρήσης δεδομένων και επιλέγω το κατάλληλο πρόγραμμα περιαγωγής, σύμφωνα με τις ανάγκες μου.

Άνδρας κρατά κινητό τηλέφωνο
Άνδρας κρατά κινητό τηλέφωνο / Φωτογραφία: Pixabay

9. Όταν φθάνω σε χώρα προορισμού εκτός ΕΕ ενημερώνομαι για τα τοπικά διαθέσιμα δίκτυα από τις ρυθμίσεις της συσκευής και επιλέγω εκείνο που θεωρώ ότι με συμφέρει περισσότερο να συνδεθώ.

10. Σε παραμεθόριες περιοχές, απενεργοποιώ την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και «κλειδώνω» τη συσκευή μου στο δίκτυο της εταιρίας μου, ώστε να αποφεύγω ανεπιθύμητες χρεώσεις περιαγωγής.

Τι πρέπει να γνωρίζω σε έκτακτες συνθήκες

11. Έχω πάντα ενεργοποιημένη στο κινητό μου τη λήψη μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης.

12. Καλώ τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 χωρίς χρέωση, από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (χωρίς πρόσθετο κωδικό) και οποιαδήποτε ώρα, ακόμα και αν το κινητό μου δεν έχει:

  • Σήμα (εφόσον υπάρχει στην περιοχή σήμα από άλλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας).
  • Μονάδες.
  • Κάρτα SIM.

Πώς θα αποτρέψετε την υπερθέρμανση του τηλεφώνου σας

Τα εσωτερικά εξαρτήματα του τηλεφώνου παράγουν θερμότητα όταν δουλεύουν και σε συνδυασμό με τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, μπορεί να προκληθούν προβλήματα στη συσκευή. Για αυτό το λόγο, ο επεξεργαστής επιβραδύνει τις επιδόσεις του και εσείς βλέπετε πως το τηλέφωνο είναι πιο αργό στη ζέστη. Γενικότερα, τα ηλεκτρονικά σχεδιάζονται για να λειτουργούν έως και στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι μπαταρίες σχεδιάζονται να λειτουργούν και αυτές σε ορισμένες θερμοκρασίες. Όσο πιο πολύ ζεσταίνονται, τόσο πιο πολύ ζορίζονται και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Καταναλώνουν ενέργεια επίσης για να παρακολουθούν την κατάστασή τους και στη ζέστη θα δείτε να εξαντλείται ταχύτερα η στάθμη τους. Επιπλέον, στην παραλία ή σε μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα, οι οθόνες συνήθως λειτουργούν στο 100%, έχοντας και αυτές επίπτωση στην μπαταρία.

Κοπέλα κρατάει το κινητό της στην παραλία
Κοπέλα κρατάει το κινητό της στην παραλία / Φωτογραφία: Unsplash

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να διατηρήσετε το τηλέφωνό σας δροσερό; Καταρχάς μην το αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο. Στο αυτοκίνητο, προσπαθήστε να το έχετε στη σκιά ή χρησιμοποιήστε μία βάση τηλεφώνου και τοποθετήστε την μπροστά στον αεραγωγό για να το χτυπάει ο κρύος αέρας του air-condition.

Αποφύγετε να το έχετε στο φορτιστή αν δεν είναι απαραίτητο, καθώς η φόρτιση παράγει έξτρα θερμότητα. Αλλιώς όταν το φορτίζετε, μην το χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα.

Βγάλτε το από τη θήκη του και απενεργοποιήστε όσες λειτουργίες δε χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα αν δε χρησιμοποιείτε το GPS, κλείστε το. Όσα λιγότερα χρησιμοποιείτε, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειάζεται, τόσο λιγότερη θερμότητα θα παράγει. Αν δείτε ότι το κινητό ζορίζεται από τη ζέστη, απλά κλείστε το για λίγα λεπτά, για να επανέλθουν όλα στο φυσιολογικό πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε ξανά.

Τέλος, μην το βάλετε στο ψυγείο ή σε παγοσακούλα. Δε βοηθάει. Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας προκαλούν ζημιά στα ηλεκτρονικά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση