Quantcast
21:08
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:08
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Meta μπορεί να μεταφράσει 200 γλώσσες σαν άψογος μεταφραστής (βίντεο)

Υδρόγειος με την λέξη μετάφραση σε πολλές γλώσσες / Φωτογραφία: Unsplash

Υδρόγειος με την λέξη μετάφραση σε πολλές γλώσσες / Φωτογραφία: Unsplash

07.07.2022
20:04
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2022 • 8:49
Μετάφραση υψηλής ποιότητας υπόσχεται η Meta που δημιούργησε νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης

Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξε η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, το οποίο μπορεί να μεταφράσει 200 διαφορετικές γλώσσες και μάλιστα υπόσχεται 44% καλύτερη ποιότητα στη μετάφραση, ενώ σε μερικές γλώσσες βελτίωση έως 70%.

Η εταιρεία μάλιστα ισχυρίζεται ότι το σύστημα με την χαρακτηριστική ονομασία «No Language Left Behind – NLLB 200» όχι μόνο μεταφράζει περισσότερες γλώσσες από αντίστοιχα συστήματα ανταγωνιστών της (το Google Translate μεταφράζει 133 γλώσσες και το Microsoft Translator 110), αλλά επίσης τα καταφέρνει καλύτερα στις μεταφράσεις έχοντας 44% καλύτερη μέση ποιότητα. Για μερικές αφρικανικές και ινδικές γλώσσες ισχυρίζεται ότι η βελτίωση της μεταφραστικής ποιότητας ξεπερνά το 70% σε σχέση με το παρελθόν.

Σε ανακοίνωση της η Meta επισημαίνει ότι «επειδή δεν υπάρχουν μεταφραστικά εργαλεία υψηλής ποιότητας για εκατοντάδες γλώσσες, δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο ή να συμμετάσχουν πλήρως σε συζητήσεις και διαδικτυακές κοινότητες στην προτιμώμενη ή εθνική γλώσσα τους. Αυτό αποτελεί ιδίως πρόβλημα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που μιλάνε πολλές γλώσσες της Αφρικής και της Ασίας».

Το λογότυπο της Meta / Facebook
Το λογότυπο της Meta / Facebook / Φωτογραφία: Unsplash

Πολλές χώρες βιώνουν ψηφιακό αποκλεισμό

Γι’ αυτό τον λόγο, η Meta αναφέρει ότι «με στόχο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διασυνδεθούν καλύτερα σήμερα και να γίνουν μέρος του αυριανού metaverse, οι ερευνητές μας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησαν το NLLB, μια προσπάθεια να αναπτυχθούν ικανότητες μηχανικής μετάφρασης υψηλής ποιότητας για τις περισσότερες γλώσσες του κόσμου».

Σήμερα το διαδίκτυο κυριαρχείται από λίγες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, μανδαρινικά κινεζικά, αραβικά κ.ά.), αλλά αρκετές άλλες γλώσσες βιώνουν έναν ψηφιακό αποκλεισμό λόγω της έλλειψης κατάλληλων μεταφράσεων. Η δημιουργία του metaverse, στην οποία προσβλέπει το Facebook και ο επικεφαλής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, θα διευκολυνθεί σημαντικά από την ύπαρξη αξιόπιστων μεταφράσεων ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες, κοινές και σπάνιες, έτσι ώστε, σύμφωνα με τη Meta, «να εκδημοκρατιστεί η πρόσβαση στις εμβυθιστικές εμπειρίες στους ψηφιακούς κόσμους».

Λεξικό με μεγεθυντικό φακό
Λεξικό με μεγεθυντικό φακό / Φωτογραφία: Pixabay

Το σύστημα έχει κυκλοφορήσει με ανοικτό πηγαίο κώδικα, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να βελτιώσει το «έξυπνο» λογισμικό του.

Μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα του NLLB-200 στη διεύθυνση: https://nllb.metademolab.com/

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση