Quantcast
03:24
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:24
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτή είναι η πιο απομακρυσμένη μαύρη τρύπα στο Διάστημα που εντοπίστηκε ποτέ – «Κατάπιε» γειτονικό άστρο που έλαμπε όσο 1.000 τρις ήλιοι (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

30.11.2022

20:00

Μια τεράστια μαύρη τρύπα σε έναν μακρινό γαλαξία, κατάπιε ένα γειτονικό άστρο

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν την πιο μακρινή μέχρι σήμερα μαύρη τρύπα που «καταπίνει» ένα κοντινό άστρο, σε απόσταση περίπου 8,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, και παράλληλα στέλνει έναν τρομερά φωτεινό πίδακα ακτινοβολίας προς τον πλανήτη μας.

Φέτος τον Φεβρουάριο επίγεια τηλεσκόπια είχαν παρατηρήσει μια ασυνήθιστη νέα ισχυρή πηγή φωτός, που έλαμψε περισσότερο από 1.000 τρισεκατομμύρια ήλιους. Την ονόμασαν ΑΤ2022cmc και επί μήνες προσπαθούσαν να καταλάβουν από πού προερχόταν.

Τώρα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια τεράστια μαύρη τρύπα σε έναν μακρινό γαλαξία, η οποία, καταπίνοντας ένα γειτονικό άστρο, εξέπεμψε τα απομεινάρια του με τη μορφή πίδακα ακτινοβολίας που, κινούμενη σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, έτυχε να στοχεύει κατευθείαν στη Γη και έτσι έγινε ορατή.

Θυμίζουμε πως η NASA αποκάλυψε πρόσφατα πως κάθε μαύρη τρύπα παράγει ήχους και θορύβους, που μάλιστα είναι απόκοσμοι και ανατριχιαστικοί στο ανθρώπινο αυτί.

Τι είναι η μαύρη τρύπα;

Μια μαύρη τρύπα είναι ένα μέρος στο διάστημα όπου η βαρύτητα έλκει τόσο πολύ που ακόμη και το φως δεν μπορεί να διαφύγει. Η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή επειδή η ύλη έχει συμπιεστεί σε ένα μικροσκοπικό χώρο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα αστέρι πεθαίνει, σημειώνει για το θέμα η NASA.

Επειδή κανένα φως δεν μπορεί να βγει έξω, οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν μαύρες τρύπες. Είναι αόρατες. Τα διαστημικά τηλεσκόπια με ειδικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση μαύρων τρυπών. Τα ειδικά εργαλεία μπορούν να δουν πώς τα αστέρια που βρίσκονται πολύ κοντά σε μαύρες τρύπες συμπεριφέρονται διαφορετικά από άλλα αστέρια.

Οι μαύρες τρύπες μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μικρότερες μαύρες τρύπες είναι τόσο μικρές όσο ένα άτομο. Αυτές οι μαύρες τρύπες είναι πολύ μικρές αλλά έχουν τη μάζα ενός μεγάλου βουνού!

Ένα άλλο είδος μαύρης τρύπας ονομάζεται «αστρική». Η μάζα της μπορεί να είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου. Μπορεί να υπάρχουν πολλές, πολλές αστρικής μάζας μαύρες τρύπες στον γαλαξία της Γης.

Οι μεγαλύτερες μαύρες τρύπες ονομάζονται «υπερμεγέθεις». Αυτές οι μαύρες τρύπες έχουν μάζες που είναι περισσότερες από 1 εκατομμύριο ήλιους μαζί. Οι επιστήμονες έχουν βρει αποδείξεις ότι κάθε μεγάλος γαλαξίας περιέχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του.

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας ονομάζεται Τοξότης Α. Έχει μάζα ίση με περίπου 4 εκατομμύρια ήλιους και θα χωρούσε μέσα σε μια πολύ μεγάλη σφαίρα που θα μπορούσε να χωρέσει μερικά εκατομμύρια Γη.

Πώς μια μαύρη τρύπα καταπίνει τα άστρα

Τα άστρα που περιφέρονται πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, καταστρέφονται από τις τρομερές βαρυτικές ελκτικές δυνάμεις στην περιφέρειά της, γεγονός που απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Μέχρι σήμερα ελάχιστες τέτοιες ακραίες και σπάνιες περιπτώσεις, που ονομάζονται «Tidal Disruption Events (TDE)», έχουν παρατηρηθεί από τους αστρονόμους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ιγκόρ Αντρεόνι (Πανεπιστήμιο Μέριλαντ) και Ντιράτζ Πασάμ (ΜΙΤ), οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Nature» και «Nature Astronomy», κατάφεραν να μελετήσουν το φαινόμενο με 21 τηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (ακτίνες γάμα υψηλής ενέργειας, ακτίνες-Χ, ραδιοκύματα, υπεριώδη ακτινοβολία, ορατό φως).

Η θερμότητα που αναπτύχθηκε στην πηγή του φωτός, εκτιμάται ότι ήταν περίπου 30.000 βαθμοί Κελσίου, ενώ η μαύρη τρύπα πιθανώς «καταπίνει» κάθε χρόνο μια μάζα αντίστοιχη με μισό ήλιο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση