Quantcast
20:31
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:31
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ιταλία απαγορεύει το συνθετικό κρέας που «καλλιεργείται» σε εργαστήριο – Η κυβέρνηση Μελόνι θέλει να προασπίσει την ιταλική κληρονομιά

Συνθετικό κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο / Φωτογραφία: YouTube

Συνθετικό κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο / Φωτογραφία: YouTube

29.03.2023
21:36
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2023 • 8:53
Το συνθετικό κρέας δεν έχει θέση στην Ιταλία λέει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι

Η δεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει το συνθετικό κρέας που παράγεται στο εργαστήριο και άλλα συνθετικά τρόφιμα, υποστηρίζοντας την ιταλική διατροφική κληρονομιά και την προστασία της υγείας.

Στόχος είναι η προστασία της αγροδιατροφικής κληρονομιάς της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της χώρας.

Εάν η πρόταση περάσει από το κοινοβούλιο, η ιταλική βιομηχανία δεν θα επιτρέπεται να παράγει τρόφιμα ή ζωοτροφές από κυτταρικές καλλιέργειες ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα, αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ. Αλλά αυτό ήταν ένα πλήγμα για ορισμένες ομάδες προστασίας των ζώων, οι οποίες έχουν αναδείξει το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο ως λύση σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ασφάλεια των τροφίμων.

Το συνθετικό κρέας δεν εγγυάται την ποιότητα

«Τα εργαστηριακά προϊόντα κατά τη γνώμη μας δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας», δήλωσε ο υπουργός Φραντσέσκο Λολομπριγκίντα, υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με το euronews.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του Μελόνι έχει ορκιστεί να προστατεύσει την ιταλική βιομηχανία τροφίμων από τεχνολογικές καινοτομίες που θεωρούνται επιβλαβείς και μετονόμασε το υπουργείο Γεωργίας σε «υπουργείο γεωργίας και διατροφικής κυριαρχίας».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έρχεται μετά από μια σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγορεύουν τη χρήση αλεύρων που προέρχονται από έντομα όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες στην πίτσα ή τα ζυμαρικά που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΕ. Η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να τοποθετούνται ενημερωτικές ετικέτες στα προϊόντα που περιέχουν ή παρασκευάζονται από έντομα.

Τα πανίσχυρα λόμπι στην Ιταλία «εμποδίζουν» το συνθετικό κρέας

Η Coldiretti και άλλα γεωργικά λόμπι έχουν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία της «φυσικής τροφής έναντι της συνθετικής τροφής», και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι μεταξύ εκείνων που έχουν υπογράψει.

«Δεν θα μπορούσαμε παρά να γιορτάσουμε μαζί με τους αγρότες μας ένα μέτρο που θέτει τους αγρότες μας στην πρωτοπορία, όχι μόνο στο θέμα της υπεράσπισης της αριστείας… αλλά και στην υπεράσπιση των καταναλωτών», δήλωσε σε ένα “flash mob” που διοργάνωσε η Coldiretti έξω από το γραφείο της στη Ρώμη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την κατανάλωση κοτόπουλου με κυτταρική καλλιέργεια για τον άνθρωπο μετά από «προσεκτική αξιολόγηση».

Το 2020 η Σιγκαπούρη έδωσε έγκριση για το κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο και χρησιμοποιείται σε νάγκετς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία έγκριση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει καταστήσει σαφές ότι η γεωργία με βάση τα κύτταρα, όπως το καλλιεργημένο κρέας, «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και καινοτόμος λύση… για υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων».

Σε αρμονία με την κοινή γνώμη στην Ιταλία η απόφαση

Τα σχόλιά της ιταλικής κυβέρνησης φαίνεται να συμφωνούν με την πλειοψηφία των Ιταλών. Σύμφωνα με μια έρευνα, το 84% είναι κατά των τροφίμων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, γράφει το ιταλικό περιοδικό τροφίμων Italia a Tavola.

Παρόλα αυτά, η πρωτοβουλία για την απαγόρευση των τροφίμων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχει εξοργίσει οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων «με βάση τα κύτταρα» σε όλη την Ευρώπη, καθώς και ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων.

«Η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου θα έκλεινε τις οικονομικές δυνατότητες αυτού του εκκολαπτόμενου τομέα στην Ιταλία, καθυστερώντας την επιστημονική πρόοδο και τις προσπάθειες μετριασμού του κλίματος», δήλωσε η Άλις Ρέιβενσκροφτ, επικεφαλής πολιτικής του Good Food Institute Europe.

Τι είναι το συνθετικό κρέας;

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες αφότου μια αυστραλιανή Start Up παρουσίασε τον πρώτο κεφτέ από μαμούθ, παρασκευασμένο από DNA του εξαφανισμένου παχύδερμου.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν το συνθετικό γονίδιο σε ένα μυϊκό κύτταρο προβάτου, το οποίο στη συνέχεια καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε, σε ένα εργαστήριο.

Κεφτέδες από μαμούθ δημιουργήθηκε στο εργαστήριο
Κεφτές από μαμούθ δημιουργήθηκε στο εργαστήριο / Φωτογραφία: YouTube @Forged by Vow

Η ομάδα κατάφερε τελικά να παράγει περίπου 400 γραμμάρια κρέατος μαμούθ, τα οποία βεβαίως δεν προορίζονται για κατανάλωση.

Ωστόσο, η ίδια αυστραλιανή εταιρεία υποστηρίζει πως μπορεί να παρασκευάσει κρέας που είναι πιο νόστιμο, πιο θρεπτικό, πιο βιώσιμο και τελικά πιο προσιτό οικονομικά από το συμβατικό κρέας.

Το καλλιεργήσιμο κρέας προέρχεται από ένα μικρό δείγμα κυττάρων που συλλέγονται από ζώα, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά, αναπτύσσονται σε τεράστια χαλύβδινα δοχεία που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες και μεταποιούνται σε κάτι που μοιάζει και έχει γεύση σαν ένα πραγματικό κομμάτι κρέας.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο πρέπει να προσελκύσουν περισσότερη χρηματοδότηση για να αυξήσουν την παραγωγή, γεγονός που θα τους επιτρέψει να προσφέρουν τις μοσχαρίσιες μπριζόλες και τα στήθη κοτόπουλου σε πιο προσιτή τιμή.

Στην πορεία, πρέπει επίσης να ξεπεράσουν την απροθυμία ορισμένων καταναλωτών να δοκιμάσουν το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση