Quantcast
08:03
23/09/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:03
23/09/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Έλον Μασκ μετατρέπει το Twitter σε «μέσο ελίτ»! Τέλος τα Poll για τους απλούς χρήστες, μόνο επαληθευμένοι λογαριασμοί θα εμφανίζονται στον τοίχο

Twitter και Ίλον Μασκ / Φωτογραφία: Unsplash

Twitter και Ίλον Μασκ / Φωτογραφία: Unsplash

28.03.2023
20:20
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2023 • 9:14
Τι αλλάζει στο Twitter από την 15η Απριλίου

Παρότι έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει από την κεφαλή του Twitter, ο Έλον Μασκ εξακολουθεί να προωθεί τις αντιδημοφιλείς αλλαγές στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προκάλεσαν κύμα απολύσεων, αλλά και μαζική φυγή επωνύμων από το social media.

Το Twitter εγκαινίασε την ανανεωμένη έκδοση του Twitter Blue το περασμένο φθινόπωρο, δίνοντας τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε χρήστη να πληρώσει 8 δολάρια, να λάβει το μπλε τικ και «επαληθευμένο» λογαριασμό. Ωστόσο, πολλοί διάσημοι θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή, άλλαξαν το όνομα του λογαριασμού τους σε Elon Musk ή κάτι άλλο.

Πότε έρχονται οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Μασκ

Σήμερα, ο Έλον Μασκ δηλώνει πως μόνον οι μπλε λογαριασμοί θα μπορούν να περιλαμβάνονται στις συστάσεις του Twitter για κάθε χρήστη, ενώ παράλληλα θα είναι αδύνατο για όσους δεν πληρώνουν συνδρομή να συμμετέχουν σε Poll που αναρτά κάποιος χρήστης.

«Από τις 15 Απριλίου, μόνο οι επαληθευμένοι λογαριασμοί θα μπορούν να συμπεριληφθούν στις συστάσεις For You» αναφέρει στην ανάρτησή του. Πρόκειται για τη μία από τις δύο στήλες που βγάζει πλέον το Twitter στους χρήστες.

Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ
Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ

«Αυτό είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάληψη της εξουσίας από προηγμένα σμήνη ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Διαφορετικά, είναι μια μάχη χωρίς ελπίδα» συνέχισε ο Έλον Μασκ, υποστηρίζοντας πως ο λόγος της κίνησης αυτής είναι η διαχείριση των λεγόμενων μποτ.

«Η ψηφοφορία στις δημοσκοπήσεις θα απαιτεί επαλήθευση για τον ίδιο λόγο» κατέληγε στο tweet του ο Έλον Μασκ.

Για να αυτοαναιρεθεί, καθώς σε δεύτερο τιτίβισμα υποστήριξε πως τα ρομπότ που θα έχουν Blue τικ, θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά. «Τούτου λεχθέντος, είναι εντάξει να έχετε επαληθευμένους λογαριασμούς bot εάν ακολουθούν τους όρους υπηρεσίας & δεν υποδύονται έναν άνθρωπο» σημείωσε.

Η συνδρομή αυτή, για να πάρεις το μπλε τικ, το twitter blue, όπως ονομάστηκε, πέρασε από σαράντα κύματα προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία, ωστόσο φαίνεται πως αποτελεί τη ναυαρχίδα της πολιτικής Μασκ για τη νέα εποχή του Twitter.

Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα πως οι αλλαγές αυτές δεν είναι σαφές αν θα επηρεάσουν το σύνολο των poll/δημοσκοπήσεων, ή αν αντίθετα θα αφορούν σε δημοσκοπήσεις που αναρτά ένας επαληθευμένος λογαριασμός και οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μόνο από αντίστοιχους χρήστες.

Ο Έλον Μασκ βάζει εμπόδια και στους ερευνητές

Υπό την ηγεσία του Μασκ, το Twitter διακόπτει όμως και την ελεύθερη πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα του, αν και η τελική απόφαση για το πότε θα συμβεί αυτό δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας προσφέρουν σύμφωνα με το Politico μια νέα αμειβόμενη πρόσβαση στους ερευνητές μέσω συμφωνιών που ξεκινούν από 42.000 δολάρια μηνιαίως και μπορούν να εκτοξευθούν στα 210.000 δολάρια μηνιαίως για τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, σύμφωνα με την εσωτερική παρουσίαση του Twitter σε ακαδημαϊκούς.

Ωστόσο, αυτή η μετάβαση – από σχεδόν απεριόριστη, δωρεάν πρόσβαση σε δεδομένα σε δαπανηρές μηνιαίες συνδρομές – προσκρούει στους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαδικτυακό περιεχόμενο, τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Τα πρότυπα αυτά, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες, απαιτούν από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, να παρέχουν στους λεγόμενους ελεγχόμενους ερευνητές δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Unsplash

Διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, πως ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου όπου προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών και στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο κανόνων που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Έχουν δύο κύριους στόχους:

  1. να δημιουργήσουν έναν ασφαλέστερο ψηφιακό χώρο στον οποίο προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών,
  2. τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για την προώθηση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, τόσο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά την έγκριση της δέσμης μέτρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε πρώτη ανάγνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2022, τόσο η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσο και η πράξη για τις ψηφιακές αγορές εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφηκαν από τους προέδρους των δύο θεσμικών οργάνων και δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης.

Η πολύπαθη συμφωνία του Έλον Μασκ με το Twitter

Η συμφωνία του Έλον Μασκ με το Twitter ολοκληρώθηκε μόνο μετά από μήνες νομικής διαμάχης και ορισμένοι ανέφεραν την απόσπαση της προσοχής από την εξαγορά ως έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla.

Αφού δημιούργησε μερίδιο στο Twitter στις αρχές του έτους, ο Αμερικανός έκανε την προσφορά του ύψους 44 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο, αν και πολλοί θεώρησαν ότι η προσφορά αυτή ήταν πολύ υψηλή.

Ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ μιλάει σε φόρουμ στην Νορβηγία
Ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ μιλάει σε φόρουμ στην Νορβηγία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον Ιούλιο, αποσύρθηκε από τη συμφωνία, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα. Τελικά τα στελέχη του Twitter ανέλαβαν νομική δράση για να κρατήσουν την προσφορά του.

Την επομένη κιόλας της ανάληψης καθηκόντων από τον Έλον Μασκ, ο επιχειρηματίας οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στην πόρτα της εξόδου, είτε δια της απολύσεων – κάτι που μιμήθηκαν δυστυχώς όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί στη συνέχεια – είτε παραιτήθηκαν μη μπορώντας να υπομείνουν τις νέες κατευθύνσεις της νέας διοίκησης.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση