01:05
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:05
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Χείρα φιλίας» έτεινε ο Έλον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ – Θέλει να ξεμπλοκάρει τον λογαριασμό του στο Twitter

Ο Έλον Μασκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Έλον Μασκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

11.05.2022
00:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2022 • 12:48
Ο Έλον Μασκ θέλει να φέρει πίσω στο Twitter τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο νέος προσωρινός πρόεδρος του Twitter, Έλον Μασκ, δήλωσε την Τρίτη πως θέλει να άρει άρει την απαγόρευση στον λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Έλον Μασκ, ο οποίος δηλώνει «υπέρμαχος της απόλυτης ελευθερίας της έκφρασης», επανέλαβε τη δέσμευσή του να μην «φιμώνεται» καμιά φωνή στο Twitter. Να θυμίσουμε πως ο ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η διοίκηση του Twitter δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της δήλωσης Μασκ.

Γιατί είχε πέσει το «μπλοκ» στο Τραμπ στο Twitter

Η απαγόρευση στον λογαριασμό του Τραμπ στο Twitter, ο οποίος είχε περισσότερους από 88 εκατομμύρια ακολούθους, σίγησε το βασικό διαδικτυακό μέσο έκφρασης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Το «μπλόκο» σημειώθηκε ύστερα από πολυετείς συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να παρακολουθούν τους λογαριασμούς ισχυρών ηγετών του κόσμου και να επεμβαίνουν όπου κρίνεται σκόπιμο.

Στον Τραμπ επιβλήθηκε οριστική απαγόρευση από το Twitter λίγο μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Το Twitter επικαλέστηκε «τον κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης βίας» για την απόφασή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απόφαση αυτή ενίσχυσε τις απόψεις του Τραμπ μεταξύ των υποστηρικτών του, δήλωσε ο Μασκ, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση «ηθικά λανθασμένη και εντελώς ανόητη».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στο Fox News ότι δεν θα επέστρεφε στο Twitter ακόμη και αν ο Μασκ εξαγόραζε την πλατφόρμα και επανέφερε τον λογαριασμό του, τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιούσε τη δική του εφαρμογή που ονομάζεται Truth Social.

Αν και αυτή κυκλοφόρησε στο κατάστημα εφαρμογών της Apple στα τέλη Φεβρουαρίου, αποδείχθηκε αρχικά προβληματική μέχρι προσφάτως που άρχισε να επιτρέπει την εγγραφή περισσότερων χρηστών.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για τις δηλώσεις Μασκ από εκπρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Έλον Μασκ δέσμευσε επιπλέον 7,1 δισ. δολάρια για την εξαγορά του Twitter

Σύμφωνα με το CNBC, ο επιχειρηματίας έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση ύψους 7,14 δισεκ. δολαρίων από μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων είναι ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ και ο συνιδρυτής της Oracle Corp, Λάρι Έλισον, για να προχωρήσει στην εξαγορά του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης, σε ένα έγγραφο που απέστειλε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι έχει λάβει επιστολές δέσμευσης κεφαλαίων από 19 επενδυτές, όπως από τις εταιρείες Sequoia Capital (800 εκατ. δολάρια), Brookfield (500 εκατομμύρια), Vy Capital (700 εκατ.), Qatar Holding και άλλες. Θα συνεχίσει επίσης τις επαφές του με τους νυν μετόχους του Twitter, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλής της εταιρείας, Τζακ Ντόρσεϊ, για να εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια.

Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ
Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ

Ο Έλισον, ο οποίος είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla, θα δώσει 1 δισεκ. δολάρια.

Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής, πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ εκτίμησε, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι ο Μασκ θα είναι ένας «εξαιρετικός ηγέτης» για την πλατφόρμα.

«Είναι θαυμάσιο που συνδέομαι μαζί σου, “νέε” μου φίλε @elonmusk (..) Πιστεύω ότι θα είσαι εξαιρετικός ηγέτης για το Twitter, ώστε να προωθήσεις και να μεγιστοποιήσεις το δυναμικό του», ανέφερε, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία του, η Kingdom Holding Company, είναι έτοιμη να ρίξει 1,9 δισεκ. δολάρια στο «νέο Twitter» και να ακολουθήσει τον Μασκ «σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι».

https://twitter.com/Alwaleed_Talal/status/1522171641761046528

Ο Ταλάλ θα θέσει στη διάθεση του Μασκ περίπου 35 εκατομμύρια από τις μετοχές του στο Twitter, αφού οριστικοποιηθεί η αγορά, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο κεφάλαιο της εταιρείας, την οποία ο Μασκ έχει πει ότι θέλει να την αποσύρει από το Χρηματιστήριο.

Στα μέσα Απριλίου ο Σαουδάραβας είχε απορρίψει την προσφορά του Μασκ, να αγοράσει το Twitter έναντι 54,20 δολαρίων τη μετοχή, κρίνοντας ότι η τιμή είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με «την πραγματική αξία» της εταιρείας.

Ο Έλον Μασκ δεν μπορεί να ποστάρει ότι θέλει στο Twitter

Ο Έλον Μασκ μπορεί εξαγόρασε το Twitter, αλλά ακόμα δεν μπορεί να γράφει στο Twitter ό,τι θέλει.

Ο Μασκ δεν επιτρέπεται να δημοσιεύει tweets σχετικά με την εξαγορά του Twitter, αν αυτά «δυσφημούν την εταιρεία ή οποιονδήποτε εκπρόσωπό της», σύμφωνα με μια κατάθεση της SEC που ανέφερε το Bloomberg.

Παρόλο που του επιτρέπεται να συζητήσει δημόσια τη συμφωνία, δεν μπορεί να παρουσιάσει την εταιρεία ή τους ηγέτες της με κακό μάτι. Δεν είναι σαφές ποιες είναι οι συνέπειες για τον Μασκ αν αποφασίσει να γράψει επικριτικά για το Twitter ούτως ή άλλως – δεδομένου ότι το κάνει αυτό εδώ και χρόνια και συνέχισε να το κάνει την περασμένη εβδομάδα.

Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ
Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ

Ο Μασκ πραγματοποίησε ανάρτηση την Τρίτη στο Twitter επικρίνοντας τη δικηγόρο του Twitter για τον μπλοκάρισμα μιας ιστορίας της New York Post σχετικά με τον Χάντερ Μπάιντεν, γιοο του Αμερικανού προέδρου, το 2020, λέγοντας ότι «η αναστολή του λογαριασμού Twitter ενός μεγάλου ειδησεογραφικού οργανισμού για τη δημοσίευση μιας αληθινής ιστορίας ήταν προφανώς απίστευτα ανάρμοστη». Το Twitter ανέτρεψε αργότερα την απόφαση αυτή.

Ο επιχειρηματίας είναι εδώ και καιρό ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές του Twitter, κατακεραυνώνοντας τη μετριοπάθεια του περιεχομένου της εταιρείας και υποστηρίζοντας ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου. Πριν από την εξαγορά της εταιρείας, έγραψε ότι «το Twitter χρησιμεύει ως η de facto δημόσια πλατεία της πόλης, η μη τήρηση των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία».

Οι 4 μεγάλες αλλαγές που φέρνει στο Twitter ο Έλον Μασκ

Μετά την εξαγορά του από τον πλουσιότερο άνδρα στον κόσμο (εντάξει ίσως να είναι δεύτερος σήμερα πίσω από τον Τζεφ Μπέζος), το Twitter δεν θα είναι ποτέ ίδιο.

Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ
Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ

Ο ιδιόρρυθμος κύριος Έλον Μάσκ έχει δείξει από καιρό τη λατρεία του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες έκανε την αδυναμία του επιχειρηματική πράξη και απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών του Twitter. Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για την εταιρεία, που συμπληρώνει 16 χρόνια ως ένας από τους πλέον επιδραστικούς χώρους δημόσιας συζήτησης στον κόσμο και πλέον βρισκόταν αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων.

Παρότι πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν επιφυλάξεις για το μέλλον της εταιρείας μετά την Μασκ εποχή, ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία του εγχειρήματος. Άλλωστε, ο Έλον Μασκ θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Twitter Inc, σε περίπτωση που γίνει καταγγελία για τη συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (41,33 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την εξαγορά της εταιρίας.

Η Twitter Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Έλον Μασκ έχει εξασφαλίσει 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια από δανειοδότηση, ενώ παρέχει μία δέσμευση ιδίων κεφαλαίων για 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ
Ο CEO των Tesla και SpaceX Έλον Μασκ

Σε κάθε περίπτωση, τα διεθνή μέσα βούιξαν τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με τις πρώτες αλλαγές που έχει υποσχεθεί να φέρει στο Twitter ο ιδρυτής της Tesla. Ορισμένες από αυτές αποτελούν χρόνια απαίτηση των χρηστών και άλλες μοιάζουν μάλλον με ουτοπία, την οποία δύσκολα θα επιτύχει ο Έλον Μακ.

1. Φέρτε πίσω τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς τους Twitter

Ο αυτοαποκαλούμενος και «απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου» Έλον Μάσκ έχει ασκήσει εδώ και καιρό έντονη κριτική στις πολιτικές περιεχομένου της πλατφόρμας, εγείροντας ερωτήματα από την στιγμή που η εταιρεία μπλόκαρε (σε σύμπνοια με όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς Facebook, Google) τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Έχει επίσης ζητήσει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα παρουσιάζει τα tweets στους χρήστες, ένα σύστημα που επί του παρόντος επιτρέπει σε ορισμένα να προβάλλονται και να αποκτούν ευρύτερο ακροατήριο.

Twitter
Twitter / Φωτογραφία: Unsplash

Το πώς ακριβώς θα αλλάξει τις πρακτικές του Twitter ο Μασκ, ο οποίος σημειοτέον έχει – ο οποίος έχει μπλοκάρει ανθρώπους στην πλατφόρμα που έχουν επικρίνει τον ίδιο ή τις εταιρείες του στο παρελθόν – παραμένει ασαφές.

2. Θέλει να ωθήσει τους χρήστες του Twitter να πληρώνουν

Αφού έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter ο Έλον Μασκ δημοσίευσε μια σειρά από tweets που στη συνέχεια διέγραψε και περιγράφουν πιθανές αλλαγές στην premium συνδρομητική υπηρεσία του Twitter, Twitter Blue, όπως η απαλλαγή από τις διαφημίσεις και η μείωση του κόστους της.

Σύμφωνα με το BBC, ο στόχος είναι να καταστούν οι συνδρομές μια πιο αξιόπιστη πηγή εσόδων για την εταιρεία, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις διαφημίσεις. «Η δύναμη των εταιρειών να υπαγορεύουν την πολιτική ενισχύεται σημαντικά αν το Twitter εξαρτάται από τα χρήματα των διαφημίσεων για να επιβιώσει», έγραψε ο Μασκ.

Ωστόσο, αναλύτρια της GlobalData υποστηρίζει ότι ο επιχειρηματίας ίσως χρειαστεί να «ισορροπήσει τα όνειρά του για έναν ελεύθερο χώρο συζητήσεων χωρίς περιορισμούς από τη διαφήμιση με τις σκληρές πραγματικότητες του βασικού επιχειρηματικού μοντέλου του Twitter».

3.  Να βάλει τέλος στα bot του Twitter

Το Twitter αντιμετωπίζει εδώ και καιρό πρόβλημα με τους αυτοματοποιημένους, ψεύτικους λογαριασμούς, τα περιβόητα bot, που χρησιμοποιούνται για να δημοσιεύουν ανελέητα μη χρήσιμο ή παραπλανητικό περιεχόμενο.

Η προτεινόμενη λύση είναι να υπάρχει ταυτοποίηση «όλων των πραγματικών ανθρώπων» ή η εμφανής σύνδεση των λογαριασμών με άλλα προσωπικά αναγνωριστικά στοιχεία, είτε πρόκειται για έναν αριθμό τηλεφώνου, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μια φωτογραφία.

Ο Έλον Μασκ ζήτησε να «νικήσουμε τα spam bots», ωστόσο το έργο μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερο από ό,τι νομίζει, προειδοποιεί καθηγητής νέων μέσων και διαδικτύου στο London School of Economics. «Όταν ο Μασκ εντρυφήσει στην επιχείρηση, θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί και ρυθμίσεις διακυβέρνησης τις οποίες αυτές οι εταιρείες πρέπει να σέβονται όταν δραστηριοποιούνται διεθνώς» λέει ο καθηγητής Μάνσελ.

4. Το Twitter αποκτά επιτέλους κουμπί «διαχείρισης»

Το Twitter είχε πάντοτε ένα μεγάλο μειονέκτημα. Όσα λάθη και να είχε μια ανάρτηση, ήταν αδύνατο για τον χρήστη να την διορθώσει.  Πριν από την προσφορά του για το Twitter, ο Έλον Μάσκ είχε ρωτήσει του ακολούθους του αν ήθελαν ένα κουμπί επεξεργασίας, σε μια δημοσκόπηση στο Twitter.

Αυτό οδήγησε το Twitter να επιβεβαιώσει ότι εργάζεται ήδη πάνω σε μια τέτοια λειτουργία, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα tweets μετά την ανάρτησή τους. Ωστόσο υπάρχουν και οι φωνές που λένε πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούν πολλοί, δημόσια πρόσωπα και μη να διορθώνουν ή να αλλοιώνουν παλιότερες αναρτήσεις τους κατά το δοκούν.

Twitter σε τάμπλετ
Twitter σε τάμπλετ / Φωτογραφία: Pixabay

Η απελευθέρωση του Twitter

Πέραν των τεσσάρων αυτών αλλαγών, το Al Jazeera μετέδιδε σε δημοσίευμά του για το θέμα, πως στόχος του Μασκ είναι να μετατρέψει τον κώδικα του Twitter σε ανοιχτό κώδικα. Ο αλγόριθμος, ή το κομμάτι του κώδικα που καθορίζει την προτεραιότητα με την οποία τα tweets σερβίρονται στους χρήστες, θα γίνει «ανοιχτού κώδικα» ή διαθέσιμος στο κοινό για να τον δει και να τον βελτιώσει.

Ο Μασκ δήλωσε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή «παρασκηνιακών χειρισμών», όπως η τροφοδότηση μαζικής ξένης προπαγάνδας, για την οποία κατηγορήθηκε το Facebook κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει ενστάσεις, λέγοντας πως η πρόταση του Μασκ υπεραπλουστεύει κατάφωρα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοσιοποίηση των δεδομένων και ότι η κίνηση αυτή εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση