Quantcast
04:34
01/02/2023
Greece

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:34
01/02/2023
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το τραπέζι των Χριστουγέννων: Συνταγή για παραδοσιακό χοιρινό με σέλινο

Χοιρινό με σέλινο για το βράδυ των Χριστουγέννων / Φωτογραφία: Cookle

Χοιρινό με σέλινο για το βράδυ των Χριστουγέννων / Φωτογραφία: Cookle

20.12.2022
23:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2022 • 11:32
Δείτε πως θα ετοιμάσετε το παραδοσιακό χοιρινό με σέλινο

Ξεχάστε την γαλοπούλα για το βράδυ των Χριστουγέννων και επιλέξτε μια πατροπαράδοτη και ακαταμάχητη συνταγή. Λαχταριστά κομμάτια χοιρινού, αρωματικό σέλινο και μυρωδικά, όλα δεμένα σε μια σάλτσα αυγολέμονο που θα κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς τη βραδιά του Ρεβεγιόν.

Είναι αλήθεια πως εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει επικρατήσει το τραπέζι των Χριστουγέννων να μονοπωλείται από μια μεγάλη γαλοπούλα γεμιστή συνήθως με ρύζι, κάστανα και ό, τι άλλο βάλει ο νους.

Αλήθεια όμως είναι επίσης πως η συνταγή που αποτελεί την αληθινή ελληνική παράδοση θέλει το τραπέζι να γεμίζει με χοιρινό. Άλλωστε, η παράδοση στα χωριά ήθελε αυτές τις μέρες να λαμβάνει χώρα το περίφημο χοιροσφάγιο, όπου οι οικογένειες έσφαζαν και τακτοποιούσαν το χοιρινό της χρονιάς.

Ανακαλύψαμε τη συνταγή στο blog, Cookle και σας την παρουσιάζουμε ως έχει, χωρίς πολλές περιστροφές. Δοκιμάστε το και θα δείτε πως η ξενόφερτη γαλοπούλα δεν «πιάνει μία» μπροστά στο πατροπαράδοτο χοιρινό με σέλινο.

Υλικά

1/2 κιλόχοιρινό μπούτι σε μερίδες
1 ματσάκιφρέσκο σέλινο
1σελινόριζα
1/2 ματσάκιάνηθο
1 μικρόξερό κρεμμύδι
1 ματσάκιφρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτηράκιλευκό κρασί
1αυγό
2λεμόνια
1 ποτήριλάδι
Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά το κρέας και το λαδώνουμε με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, ανακατεύοντάς το με τα χέρια
  2. Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα και σοτάρουμε να πάρει χρώμα καλά από όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε το κρέας σε πιατέλα και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι
  3. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, με το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα από τα κρεμμύδια και τα σέλινα χοντροκομμένα.
  4. Αφού μαραθούν και πέσει ο όγκος τους, προσθέτουμε το κρέας να ζεσταθεί καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε και τη σελινόριζα σε κύβους
  5. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό περίπου (μπορείτε να προσθέσετε και 1 κύβο), αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 40 λεπτά περίπου. Δέκα λεπτά πριν αυγοκόψουμε προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  6. Χτυπάμε το αυγό σε μπολ και συμπληρώνουμε το χυμό από τα λεμόνια. Αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.
  7. Παίρνουμε λίγο λίγο από τον ζωμό του φαγητού και προσθέτουμε στο αυγολέμονο με συνεχή ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα. Επαναλαμβάνουμε με 2, 3 κουτάλες ζωμό να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά.
  8. Γυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακινούμε το σκεύος να πάει παντού. Αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία το φαγητό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση