04:43
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:43
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι και κονιάκ – Ότι πιο αρωματικό για φέτος το Πάσχα

Πασχαλινά κουλουράκια με κονιάκ και πορτοκάλι

Πασχαλινά κουλουράκια με κονιάκ και πορτοκάλι

21.04.2022
17:52
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2022 • 10:09
Αυτά τα κουλουράκια θα τα λατρέψετε

Αυτά τα κουλουράκια εκτός από το γεγονός πως είναι νηστίσιμα, άρα και πιο ελαφριά με λιγότερα λιπαρά, έχουν και ακαταμάχητο άρωμα.

Καθώς η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που συνήθως ψήνονται τα γλυκά του Πάσχα, έχουμε μια συνταγή που διαφοροποιείται ελαφρώς από τα κλασικά, παραδοσιακά σμυρνέικα κουλουράκια. Χθες προτείναμε νηστίσιμα με λεμόνι, σήμερα την τιμητική του έχει το κονιάκ και το πορτοκάλι.

Το μυστικό τους είναι στο κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού με τη βοήθεια του οποίου εκτός από μυρωδάτα, δίνουν τη δυνατότητα στην μαγειρική σόδα να αφρίσει και να απελευθερώσει τη διογκωτική της δράση. Κατά τα λοιπά μπορείτε να προσθέσετε κακάο και να τα κάνετε δίχρωμα, όπως στη συνταγή που μας δίνει το blog, Cookle.

Πρωί-πρωί τη Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τσουρέκια και κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα: Κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, κουτσούνες, κουζουνάκια. Εκτός από τα ψωμιά και τα τσουρέκια όμως, οι νοικοκυρές πλάθουν και κολουράκια.

Υλικά

  • 90 γρ καλαμποκέλαιο (1/2 ποτήρι)
  • 110 γρ χυμό πορτοκάλι (1/2 ποτήρι)
  • 1 Ξύσμα από πορτοκάλι
  • 470 γρ Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 15 γρ Κακάο σε σκόνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. baking powder
  • γαρίφαλο σε σκόνη
  • κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι (προσοχή ο χυμός θα αφρίσει καλό είναι να έχει περιθώριο στο δοχείο που τον φυλάτε)
  • Βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε να ενωθούν. Συμπληρώνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, κανέλα και γαρίφαλο και τον χυμό
  • Προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια ώσπου να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και βάζουμε το ένα κομμάτι σε μπολ με το κακάο. Ζυμώνουμε ώσπου να ενωθεί το κακάο. Ίσως χρειαστεί εδώ να προσθέστε ελάχιστη υγρασία, καθώς το κακάο  σε σκόνη θα στεγνώσει τη ζύμη. Εγώ επέλεξα λίγο χυμό πορτοκάλι
  • Ανοίγουμε κορδόνια με τη ζύμη και πλέκουμε πλεξούδες, φροντίζοντας ένα κορδόνι να είναι από τη ζύμη με το κακάο και δύο λευκά.
  • Για να γίνουν μεγάλα, καθώς φουσκώνουν αρκετά, υπολογίστε να τα πλάσετε 15 εκ. περίπου. Έτσι θα βγάλετε 12 μεγάλα κουλούρια. Ψήνουμε στους 170oC για 20-25′ λεπτά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση