Quantcast
23:03
07/10/2022
20°C
Clear sky

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:03
07/10/2022
20°C
Clear sky

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνταγή για ακαταμάχητο βιεννέζικο σνίτσελ – Όλα τα μυστικά για να νιώσεις σαν να το απολαμβάνεις στη Βιέννη

Πιάτο με βιεννέζικο σνίτσελ / Φωτογραφία: Unsplash

Πιάτο με βιεννέζικο σνίτσελ / Φωτογραφία: Unsplash

02.07.2022
16:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Έχουμε τη συνταγή για το διάσημο βιεννέζικο σνίτσελ

Μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι καμιά δύσκολη συνταγή, όμως αυτό το βιεννέζικο σνίτσελ έχει μπόλικη ιστορία και εκατομμύρια φαν από την Αυστρία και αλλού.

Αν και δεν εφευρέθηκε στη Βιέννη, το παναρισμένο και τηγανητό μοσχαρίσιο εσκαλόπ έγινε ένα από τα διάσημα σύμβολα της αυστριακής πόλης.

Η πραγματική προέλευση του Wiener Schnitzel, όπως το αποκαλούν οι Αυστριακοί, έχει γίνει αντικείμενο έντονης διαμάχης μεταξύ των ιστορικών της γαστρονομίας. Ένα πράγμα, ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο: το βιεννέζικο σνίτσελ είναι πραγματικά κοσμοπολίτικο.

Τα πρώτα ίχνη οδηγούν στην Ισπανία, όπου οι Μαυριτανοί επικάλυπταν το κρέας με φρυγανιά την περίοδο του Μεσαίωνα. Η εβραϊκή κοινότητα της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης, τότε πρωτεύουσας του Βυζαντίου, φέρεται ομοίως να γνώριζε ένα πιάτο παρόμοιο με το σνίτσελ ήδη από τον 12ο αιώνα.

 

Από την άλλη, ο θρύλος λέει πως το σνίτσελ έφτασε στην κρύα Βιέννη από την Ιταλία, με την βοήθεια του στρατάρχη Ραντέτζκι, γνωστού και ως πατέρα Ρατζέτζκι μετά τους πρώτους ιταλικούς πολέμους για την Ανεξαρτησία. Πάντως, όποια κι αν είναι η προέλευσή του, το βιεννέζικο σνίτσελ πρέπει να είναι νόστιμο και τραγανό. Αυτό, μπορούμε να το πετύχουμε ακολουθώντας τα βήματα κατά γράμμα.

 

Υλικά για το βιεννέζικο σνίτσελ

  • 4 μοσχαρίσιες μπριζόλες, 150 με 180 g η καθεμία (εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε χοιρινό ή γαλοπούλα)
  • 2 αυγά
  • Περίπου 100 γρ χοντροκομμένο αλεύρι
  • Περίπου 100 γρ φρυγανιά ψωμιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Βούτυρο ή/και ηλιέλαιο
  • Φέτες λεμονιού, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Απλώστε τις μπριζόλες, αφαιρέστε τυχόν δέρμα και χτυπήστε τες μέχρι να γίνουν λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές. Τοποθετείτε το αλεύρι και τη φρυγανιά σε ξεχωριστά ρηχά πιάτα και χτυπήστε τα αυγά μαζί σε ένα άλλο πιάτο με ένα πιρούνι.
  2. Καλύψτε κάθε σνίτσελ και από τις δύο πλευρές με αλεύρι και στη συνέχεια περάστε τα χτυπημένα αυγά, φροντίζοντας να μην μείνει κανένα σημείο του σνίτσελ στεγνό. Τέλος, καλύψτε τα με τη φρυγανιά και πιέστε προσεκτικά τα ψίχουλα χρησιμοποιώντας την πίσω πλευρά του πιρουνιού (έτσι η επικάλυψη ψίχας γίνεται πιο αφράτη κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή σε 2 μεσαίου μεγέθους τηγάνια), λιώνετε αρκετό βούτυρο κλαριφιέ (μια διαδικασία όπου αφαιρείται το λευκό μέρος όσο ζεσταίνεται το βούτυρο) ώστε τα σνίτσελ να μπορούν να κολυμπήσουν στο λάδι. Το πιο απλό και πρακτικό είναι να ζεστάνετε ικανή ποσότητα λαδιού προσθέτοντας 1 – 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κλαριφιέ.
  4. Τοποθετείστε το σνίτσελ στο τηγάνι μόνο όταν το λάδι είναι τόσο καυτό που αφρίζει, αν ρίξετε λίγη φρυγανιά ή ένα μικρό κομμάτι βούτυρο.
  5. Ανάλογα με το πάχος και το είδος του κρέατος, τηγανίζουμε για 2 έως 4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Γυρίστε το με μια σπάτουλα (μην τρυπήσετε την επικάλυψη!) και τηγανίστε και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει ομοίως.
  6. Αποσύρετε τα τραγανά σνίτσελ και τα τοποθετήστε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Ταμπονάρετε προσεκτικά για να στεγνώσει το σνίτσελ. Τοποθετήστε τα στο πιάτο και γαρνίρετε με φέτες λεμονιού πριν το σερβίρισμα.
  7. Σερβίρετε με πατάτες μαϊντανό, ρύζι, πατατοσαλάτα ή ανάμεικτη σαλάτα.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση