01:59
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:59
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο πόλεμος της σούπας μπορς: Γιατί η UNESCO ανακοίνωσε πως το ουκρανικό παραδοσιακό πιάτο κινδυνεύει – Η έριδα με τη Ρωσία για την πατρότητα της συνταγής

Η κατακόκκινη σούπα Μπορς από την Ουκρανία

Η κατακόκκινη σούπα Μπορς από την Ουκρανία

01.07.2022
20:31
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2022 • 10:11
Η ουκρανική σούπα μπορς περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Πολλά έχουν χαθεί στους μήνες του πολέμου της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος και κυρίως ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη φορά ένα παραδοσιακό πιάτο, η σούπα μπορς κινδυνεύει να χαθεί από το ουκρανικό τραπέζι, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Η σούπα μπορς, ένα παραδοσιακό πιάτο για το οποίο ερίζουν Ρώσοι και Ουκρανοί θα μπορεί να μπει στο τραπέζι των πολιτών στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Γιατί κινδυνεύει η σούπα μπορς

Η ουκρανική σούπα μπορς περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός του ΟΗΕ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί τη «βιωσιμότητα» της παράδοσης που περιβάλλει αυτή τη σούπα.

«Δεν είναι καθ’ εαυτή η ύπαρξη αυτής της σούπας (…) που βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά αυτό που κινδυνεύει άμεσα είναι η ανθρώπινη και ζώσα κληρονομιά που συνδέεται με το μπορς, επειδή η δυνατότητα των πληθυσμών να βιώνουν, να μεταδίδουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους διαταράσσεται σοβαρά εξαιτίας της ένοπλης σύγκρουσης, εξαιτίας κυρίως των αναγκαστικών μετακινήσεων κοινοτήτων», εξήγησε ο Πιέρ Λουίτζι Πετρίλο, ο εισηγήτης της επιτροπής αξιολόγησης του ουκρανικού φακέλου.

https://twitter.com/UNESCO/status/1542825114080788482?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1542825114080788482%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fworld-europe-62013362

Η Ουκρανία είχε καταθέσει στα μέσα Απριλίου αίτημα για να ενταχθεί η σούπα αυτή στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμώντας ότι η εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και οι μήνες βομβαρδισμών που ακολούθησαν, απειλούν τη «βιωσιμότητα» της παράδοσης που περιβάλλει αυτό το φαγητό.

Πώς γίνεται η σούπα μπορς

Το μπορς είναι μια σούπα που γίνεται από παντζάρια και σερβίρεται συνήθως με ψωμί ή σκορδόψωμο. Παρότι μάλλον χειμωνιάτικο πιάτο, βρήκαμε την παραδοσιακή κατακόκκινη σούπα, η οποία από τα υλικά της και μόνο μοιάζει λαχταριστή και πεντανόστιμη.

Υλικά

  • 250 γρ βοδινό κρέας
  • 14 φλιτζάνια κρύο νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 μεγάλα ή 3 μεσαία παντζάρια, πλυμένα, καθαρισμένα και τριμμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας ή πελτέ
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 2 μεγάλες ή 3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομματάκια
  • 1/2 κεφάλι μικρό λάχανο, τριμμένο
  • 2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό + περισσότερο για γαρνίρισμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πιεσμένες

Δείτε παρακάτω μία από τις δεκάδες συνταγές για τη σούπα αυτή:

Εκτέλεση

  1. Πλύνετε το κρέας με κρύο νερό, κόψτε το σε κομμάτια και τοποθετήστε το σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Αφήστε το να βράσει και αφαιρέστε τον αφρό μόλις βράσει (αν περιμένετε, θα είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από τον αφρό καθώς ενσωματώνεται στο ζωμό και θα πρέπει να τον στραγγίξετε).
  2. Τρίψτε τα παντζάρια στις μεγάλες τρύπες του τρίφτη, τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας ξύδι και σοτάρετε για 5 λεπτά, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε μέτρια/χαμηλή και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας.
  3. Ανακατέψτε καλά και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, ανακατεύοντας περιστασιακά (περίπου 10 λεπτά). Αφαιρέστε από το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη.
  4. Στο ίδιο τηγάνι (δεν χρειάζεται να το πλύνετε), σοτάρετε το κρεμμύδι σε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για 2 λεπτά. Προσθέστε το τριμμένο καρότο και σοτάρετε άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας περισσότερο λάδι αν σας φαίνεται πολύ στεγνό.
  5. Μόλις το κρέας μαγειρευτεί τουλάχιστον 45 λεπτά, τοποθετήστε τις πατάτες σε φέτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε 10 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το λάχανο, τα σοταρισμένα παντζάρια, το κρεμμύδι και το καρότο και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Μαγειρέψτε άλλα 10 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι.
  6. Προσθέστε 2 φύλλα δάφνης, 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και περισσότερο αλάτι ανάλογα με τη γεύση
  7. Ψιλοκόψτε το μαϊντανό και το σκόρδο και ανακατέψτε τα στην κατσαρόλα με τη σούπα, σκεπάστε αμέσως και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε την κατσαρόλα να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 20 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.
  8. Σερβίρετε ζεστή με φρέσκα κλωναράκια μαϊντανού ή άνηθου και μια κουταλιά ξινή κρέμα αν θέλετε.

Ο πόλεμος στερεί από τους Ουκρανούς τα αγνά υλικά

Εξαιτίας του πολέμου, «ο πληθυσμός δεν είναι πια σε θέση να ετοιμάσει ούτε καν να καλλιεργήσει τα τοπικά λαχανικά που είναι απαραίτητα για να γίνει» το μπορς, επισήμανε ο Πετρίλο.

«Δεν μπορούν καν να συναντηθούν οι άνθρωποι για να κάνουν την προετοιμασία του μπορς, κάτι που υπονομεύει τις κοινωνικές και πολιτιστικές πλευρές του. Η μετάδοση αυτού του στοιχείου συνεπώς κινδυνεύει», συνέχισε.

«Η ένοπλη σύγκρουση κατέστρεψε το περιβάλλον, την πανίδα, τη χλωρίδα», ανέφερε ακόμη ο Πιέρ Λουίτζι Πετρίλο.

«Για όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μια κατεπείγουσα διάσωση αυτού του στοιχείου στο πλαίσιο της διαδικασίας ακραίας έκτακτης ανάγκης», τόνισε.

Ο πόλεμος για τη σούπα Μπορς

«Νικήσαμε στον πόλεμο του μπορς», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της UNESCO ο ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο.

Η Ουκρανία «θα κερδίσει τόσο τον πόλεμο του μπορς όσο και αυτό τον πόλεμο», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram αναφερόμενος στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία θα μοιραστεί τη συνταγή αυτής της σούπας από παντζάρια με όλες τις πολιτισμένες χώρες «και ακόμη και με τις μη πολιτισμένες, ώστε να έχουν τουλάχιστον κάτι ελαφρύ, νόστιμο και ουκρανικό».

Η ουκρανική πρωτοβουλία είχε προκαλέσει ενόχληση στη Ρωσία, όπου φτιάχνεται επίσης αυτή η σούπα, αν και το Κίεβο δεν διεκδίκησε την πατρότητά της.

«Ακόμη και τα βιβλία μαγειρικής απαγορεύτηκαν (στην Ουκρανία)! Γιατί; Επειδή είναι αδύνατο να μοιραστεί το μπορς. Αδύνατον! Επειδή δεν μπορεί να ανήκει παρά σε ένα λαό, μια εθνότητα», σύμφωνα με το Κίεβο, είχε δηλώσει τον Απρίλιο η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το να είναι κοινή, κάθε πόλη, κάθε περιφέρεια, κάθε νοικοκυρά να την ετοιμάζει με τον τρόπο της, ε, λοιπόν, όχι! Δεν ήθελαν συμβιβασμό και αυτό είναι η ξενοφοβία, ο ναζισμός, ο εξτρεμισμός σε όλες τις μορφές του», είχε συνεχίσει επαναλαμβάνοντας τις συνήθεις κατηγορίες της Μόσχας εναντίον των ουκρανικών αρχών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση