Quantcast
22:51
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:51
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καλοκαίρι σημαίνει αυτά τα φαγητά – Τα 10 πιο λατρεμένα ελληνικά πιάτα

Καλοκαιρινά φαγητά

Καλοκαιρινά φαγητά

03.08.2023
16:07
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2023 • 0:15
Τα ελληνικά φαγητά είναι αναπόσπαστο μέρος του καλοκαιριού μας

Τα ελληνικά φαγητά είναι… κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού.

Η ζέστη σε κάνει να θέλεις πιο ελαφριές γεύσεις και η ελληνική φύση είναι ο σύμμαχός μας καθώς γεμίζει τις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα με ένα σωρό φρέσκιες, εποχιακές πρώτες ύλες, πλούσιες σε χρώμα και καλοκαιρινό άρωμα.

Τα καλύτερα φαγητά του καλοκαιριού

Η χωριάτικη σαλάτα

Πρώτη και καλύτερη, παίρνει την θέση της βασίλισσας του καλοκαιρού ανάμεσα στα πιο διάσημα ελληνικά φαγητά και ας είναι σαλάτα. Έχει όλα τα προσόντα να μας χορτάσει σαν ένα μαγειρεμένο φαγητό, είναι λαχταριστή χρωματικά και φυσικά είναι πολύ θρεπτική. Με ένα γενναιόδωρο κομμάτι φέτας στην κορφή της και μια φέτα φρέσκο ψωμί για απολαυστικές βούτες, είναι μια σταθερή ελληνική επιλογή φαγητού και αγαπιέται το ίδιο και από τους ξένους.

Tip: Αλατίστε και λαδώστε την λίγη ώρα πριν την σερβίρετε για να προλάβει να “κόψει” λίγα ζουμιά η ντομάτα και αποφύγετε το πολύ ελαιόλαδο που την κάνει βαριά.

Τα γεμιστά

Τα γεμιστά είναι ένα πιάτο που φωνάζει μητρική φροντίδα, όρεξη για μαγείρεμα και φυσικά καλοκαίρι, τότε που οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι στην εποχή τους. Αρωματικό και comfort φαγητό, που τον θέλει τον χρόνο του για να γίνει, καθώς θα πρέπει πρώτα να αδειαστούν οι ντομάτες, να ετοιμαστεί το ρύζι, ύστερα να γεμιστούν και τέλος να ψηθούν στο φούρνο για κάμποση ώρα. Από την άλλη μεριά όμως, ένα ταψί γεμιστά μπορεί να χορτάσει όλη την οικογένεια, ενώ τρώγονται ωραία και κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο.

Παπουτσάκια

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του καλοκαιριού είναι οι μελιτζάνες. Το ψωμωμένο αυτό λαχανικό με το βαθύ μωβ χρώμα είναι μια αστείρευτη πηγή δημιουργικότητας στην κουζίνα. Είναι τόσο ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να γίνει τηγανητό, ψητό, να συνοδεύσει κρέας, ζυμαρικά ή άλλα λαχανικά, να γίνει αλοιφή, να καπνιστεί, να αδειαστεί και να γεμιστεί, ενώ αγαπάει ακόμα και τους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια.

Το πιο κλασικό καλοκαιρινό πιάτο με μελιτζάνες ίσως να είναι τα παπουτσάκια που βασίζεται στην ίδια ιδέα με τα γεμιστά, αλλά με εντελώς διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε ένα σωρό στάδια πρώτα, όπως το να φτιάξουμε τον κιμά, την μπεσαμέλ, να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες, να συθέσουμε το πιάτο και να ψήσουμε. Το αποτέλεσμα όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακό και δείχνει ξεκάθαρα την αγάπη μας για μαγείρεμα.

Ο μουσακάς

Αφού βρισκόμαστε ακόμα στο μεγάλο κεφάλαιο μελιτζάνα και την εποχή της που είναι το καλοκαίρι, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας, τον μουσακά. Παρεμπιπτόντως πολλοί υποστηρίζουν ότι το πιάτο δεν είναι αυστηρά ελληνικό και ότι προέρχεται από τον περσικό maguma, ένα φαγητό που αποτελεί συνδυασμό αρνιού και μελιτζάνας, ενώ το πιάτο συναντάται και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Η ελληνική εκδοχή του μουσακά τοποθετείται χρονικά στον 20ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, ο μουσακάς όπως είναι ευρέως γνωστός σήμερα, εμφανίστηκε το 1910 με την κυκλοφορία των συνταγών του αρχιμάγειρα Νικολάου Τσελεμεντέ. Η διαφορά έγκειται στην προσθήκη της μπεσαμέλ και στην αφαίρεση των πολλών μπαχαρικών από την εκτέλεση της συνταγής.

mousakas - Καλοκαίρι σημαίνει αυτά τα φαγητά - Τα 10 πιο λατρεμένα ελληνικά πιάτα
Μουσακάς

Όπως και να έχει το πράγμα, ο μουσακάς παγκόσμια θεωρείται ελληνικό φαγητό και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην καμαρώνουμε για αυτό το υπέροχο, (υπερ-θερμιδικό για να λέμε και τα σωστά) πιάτο, που με ένα και μόνο κομμάτι του μπορεί να μας χορτάσει υπέροχα. Μια κρύα μπύρα θα του κάνει εξαιρετική παρέα.

Κολοκυθοκεφτέδες

Οι κεφτέδες με πρώτη ύλη κάποιο λαχανικό ή όσπριο είναι από τα βασικά φαγητά της φτωχικής κουζίνας, της κουζίνας δηλαδή που χρειάζεται φτηνές πρώτες ύλες που βρίσκονται εύκαιρες σε κάθε σπιτικό και δίνει πιάτα αρκετά χορταστικά ώστε να γεμίσουν το στομάχι τους τα μέλη μιας μεγαλύτερης οικογένειας. Τέτοιο ήταν το σκηνικό σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι παλιότερα, οπότε δεν είναι περίεργο που έχουμε και τόσα είδη κεφτέδων στο εθνικό μας μαγειρικό ρεπερτόριο.

Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι μια από τις νοστιμότερες εκδοχές αυτής της ιδέας και γι’ αυτό υπάρχουν σχεδόν σε όλους του καταλόγους των ελληνικών εστιατορίων με παραδοσιακή κουζίνα. Συνδυάζονται υπέροχα με ένα αρωματισμένο γιαούρτι, ακόμα και με το τζατζίκι.

Καλαμαράκια τηγανητά

Εδώ δεν θα πούμε πολλά. Θα σκεφτούμε ένα καρό τραπεζομάντιλο, ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί ή ένα ποτήρι ούζο με μπόλικα παγάκια, το κύμα να σκάει κάπου στο οπτικό μας πεδίο και την αλμύρα να βρίσκεται ακόμα πάνω στα χείλια μας από το μπάνιο που κάναμε στην θάλασσα. Πρωταγωνιστής αυτής της σκηνής θα είναι ένα πιάτο τραγανά τηγανητά καλαμαράκια που πάντα μετανιώνεις που δεν παρήγγειλες μόνο για τον εαυτό σου, καθώς εξαφανίζονται από το πιάτο μέχρι να πεις κίμινο.

Γαριδομακαρονάδα

Γαρίδες, αστακοί, καραβίδες, κολοχτύπες, θαλασσινά κάθε είδους, όστρακα, μύδια, ακόμα και ο αχινός, δίνουν υπέροχα καλοκαιρινά πιάτα  ζυμαρικών και ταιριάζουν σε κάθε καλοκαιρινό σκηνικό, είτε το γεύμα γίνεται στην βεράντα, είτε στην ταβέρνα, είτε στο σκάφος, είτε ακόμα και στην αμμουδιά.

garidomakaronada - Καλοκαίρι σημαίνει αυτά τα φαγητά - Τα 10 πιο λατρεμένα ελληνικά πιάτα
Γαριδομακαρονάδα

Η γαριδομακαρονάδα είναι μάλλον το διασημότερο όλων και θυμίζει καλοκαίρι μόνο και που το ακούς, πόσο μάλλον να το δεις μπροστά σου σερβιρισμένο στην πιατέλα.

Φασολάκια λαδερά

Τα λαδερά είναι μια ελληνική διατροφική πατέντα που παντρεύει τα φρέσκα λαχανικά του περιβολιού που βρίσκονται σε αφθονία το καλοκαίρι, τις ζουμερές ντομάτες και τα φρέσκα μυρωδικά. Τα φασολάκια λοιπόν, που μπορεί να μην τα τρώγαμε με όρεξη όταν ήμασταν μικροί και να γκρινιάζαμε όταν η μαμά ή η γιαγιά μας τα σέρβιρε, μεγαλώνοντας τα εκτιμήσαμε και τα μαγειρεύουμε κι εμείς μόνα τους ή με μοσχάρι ή κοτόπουλο. Βουτάμε το ψωμάκι μας στο λαδάκι τους και απολαμβάνουμε όπως τους αξίζει.

Καγιανάς

Ο καγιανάς είναι το ακριβώς αντίθετο από τα γεμιστά, τα παπουτσάκια ή τον μουσακά όσο αφορά τον χρόνο μαγειρέματος. Γίνεται στο λεπτό, είναι πεντανόστιμος και πραγματικά χορταστικός. Αυτό που χρειάζεται είναι φρέσκα αβγά και ζουμερές ντομάτες, λίγο λάδι και ένα τηγάνι. Η απόλαυση που προσφέρει είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κόπο που θα κάνει για τον φτιάξει κανείς και είναι ένα πραγματικά κλασικό καλοκαιρινό φαγητό.

Ντάκος

Ο ντάκος μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κυρίως φαγητό, παίζει όμως αυτόν τον ρόλο σε πολλά ελληνικά σπίτια στην διάρκεια του καλοκαιριού εξαιτίας της ευκολίας με την οποία στήνεται το πιάτο. Χωρίς καθόλου μαγείρεμα, ο ντάκος είναι μια πλήρης διατροφική επιλογή διότι μπορεί να μας χορτάσει σαν οποιοδήποτε άλλο φαγητό και δεν θέλει παρά μόνο λίγα απλά υλικά για να γίνει. Ας δούμε παρακάτω μια πιο πειραγμένη του μορφή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση