Quantcast
09:02
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:02
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνταγή για λαχταριστό γιουβέτσι κοτόπουλο στο φούρνο

Γιουβέτσι κοτόπουλο με κριθαράκι / Φωτογραφία: Cookle

Γιουβέτσι κοτόπουλο με κριθαράκι / Φωτογραφία: Cookle

16.02.2022
10:05
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2022 • 10:05
Γιουβέτσι με κοτόπουλο στο φούρνο να γλείφεις τα δάχτυλά σου

Το κριθαράκι φουσκώνει στο φούρνο σε μια λαχταριστή σάλτσα ντομάτας και διάφορα μυρωδικά. Η συνταγή για γιουβέτσι ορόσημο για κάθε κυριακάτικο τραπέζι, που όμως τρώγεται με μανία όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Εντάξει, το κλασικό πιάτο θέλει αρνίσιο κρέας, όμως είναι εκείνες οι φορές που ενοχικά θέλεις να αποβάλεις λίγα λιπαρά από το πιάτο σου. Ένα νόστιμο, αλανιάρικο κοτόπουλο μπορεί εδώ να κάνει πραγματικά τη διαφορά. Συναντήσαμε τη συνταγή στο blog, Cookle και την παρουσιάζουμε χωρίς φόβο, αλλά με πολύ γαστρονομικό πάθος.

Υλικά

  • 1/2 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα τοματάκια
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • Ελαιόλαδο
  • 250 γρ γιουβέτσι ολικής άλεσης
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε (πρώτα από την πλευρά με την πέτσα) να πάρει χρώμα για 4-5 λεπτά.
  2. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και στρώνουμε σε μικρό ταψάκι ή πυρέξ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και το σκόρδο και σοτάρουμε να γυαλίσουν. Καίμε τον πελτέ ντομάτα και προσθέτουμε το κύμινο σε σκόνη, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Σβήνουμε με το κονιάκ
  4. Προσθέτουμε την κονσέρβα τομάτας και λιώνουμε τα τοματάκια με την κουτάλα μέσα στο φαγητό. Δεν χρειάζεται να βάλετε νερό, αφού θα συμπληρώσουμε στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση.
  5. Γυρίζουμε στο ταψί, πάνω από το κοτόπουλο, τη σάλτσα και ανακινούμε να πάει παντού. Ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά τουλάχιστον. Στη συνέχεια αφαιρούμε το κρέας, αφού βεβαιωθούμε πως έχει ψηθεί, σε μια πιατέλα.
  6. Προσθέτουμε το κριθαράκι και καυτό νερό, τόσο ώστε να καλύψει το ζυμαρικό. Συμπληρώνουμε παράλληλα και 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο. Βάζουμε πάλι στο φούρνο για 20 λεπτά και ανακατεύουμε μια φορά στο ενδιάμεσο. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό με κλειστή την πόρτα για δέκα ακόμη λεπτά.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο, όσο το κριθαράκι έχει ακόμη αρκετά ζουμιά. Θα τα πιει όσο κρυώνει. Δοκιμάζουμε να δούμε αν κρατάει το κριθαράκι (αν κρατάει λίγο στο δόντι είμαστε οκ).
  8. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε το κοτόπουλο στο γιουβέτσι πριν το βγάλετε από το φούρνο για να μην είναι κρύο.

Το ήξερες ότι το κριθαράκι στα αγγλικά μεταφράζεται ως orzo, το οποίο πιθανότατα να προέρχεται από το λατινικό ορύζιν, που σήμαινε το γνωστό μας ρύζι; Το ρύζι εκείνη την εποχή ήταν πολύ ακριβό, σύμφωνα όμως με άλλη εξήγηση, ίσως πρόκειται και για διαφορετικό σπόρο προς άλεσμα

Τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά η ονομασία κριθαράκι προέρχεται από το δημητριακό κριθάρι. Φτιάχνεται από σιμιγδάλι το οποίο αρχικά ζυµώνεται µε νερό και στη συνέχεια πιέζεται μέσα από κατάλληλα καλούπια και παίρνει το γνωστό σχήµα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιείται όμως γενικότερα στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση