Τα μελομακάρονα δεν είναι απλά το πιο διαδεδομένο γλυκό των Χριστουγέννων μαζί με τους κουραμπιέδες. Είναι ταυτόχρονα το λιγότερο «λιπαρό» και εκείνο που οι Έλληνες ψηφίζουν ως βασιλιά των γιορτών τέτοιες εποχές.
Η έρευνα της Cookpad, της παγκόσμιας πλατφόρμας συνταγών, έδειξε πως τα μελομακάρονα με ποσοστό 35% είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο πιάτο για φέτος, ιδίως για τους νεότερους Έλληνες, και συνολικά 3 φορές πιο δημοφιλές από τους κουραμπιέδες (10%). Οι τελευταίοι παρότι, από καταβολής ζαχαροπλαστικής αποτελούν το πιο χαρούμενο γλυκό της ελληνικής παράδοσης που σερβίρονται σε γάμους και αρραβώνες θα πρέπει να αρκεστούν με τη δεύτερη θέση.
Το εντυπωσιακό όμως με τα μελομακάρονα είναι το πόσο απλά υλικά περιλαμβάνει, αλλά και το γεγονός πως δεν έχει καθόλου βούτυρο, γίνεται με παραδοσιακό ελαιόλαδο, ενώ στη ζύμη του περιλαμβάνει ελάχιστη ζάχαρη. Αυτό σε συνδυασμό με τα καρύδια, το πορτοκάλι και το μέλι, το καθιστούν παράλληλα και πρωταθλητής της υγιεινής διατροφής, όσο αυτό μπορεί να είναι τέτοιο στην περίπτωση ενός επιδορπίου.
Παραθέτουμε παρακάτω μια συνταγή που ετοίμασε το blog, Cookleit:
Υλικά
400γρ | αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
100γρ | σιμιγδάλι ψιλό |
80ml | χυμό πορτοκάλι |
120ml | καλαμποκέλαιο |
80ml | ελαιόλαδο |
45 γρ | βούτυρο λιωμένο |
1 σφηνάκι | κονιάκ |
1/2 κ.γ. | κανέλα |
1 πρέζα | γαρίφαλο |
1 κ.γ. | μαγειρική σόδα |
2 κ.γ. | baking powder |
75 γρ | ζάχαρη |
– | Ξύσμα από 1 πορτοκάλι |
100γρ | τριμμένο καρύδι |
350ml | νερό |
250ml | μέλι |
250ml | ζάχαρη |
1 | φέτα λεμόνι |
Πόσες θερμίδες έχουν τα μελομακάρονα;
Το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, με 110 kcal περίπου ανά 30 γρ προϊόντος, σημειώνει στο The Standard, η διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη. «Ένας εξαιρετικός διατροφικός συνδυασμός, μιας και το δίδυμο ελαιόλαδο – καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και καλών ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά, τα οποία δρουν καρδιοπροστατευτικά» προσθέτει.
«Η κανέλλα, η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας. 30 g: 110 Kcal, 5,13 g λιπαρά (0,69 g κορεσμένα)» καταλήγει η διαιατολόγος.