Quantcast
21:08
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:08
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εσύ ξέρεις τι είναι η aquafaba; Η επανάσταση στη vegan ζαχαροπλαστική

Απολαυστικές μαρέγκες φτιαγμένες με aquafaba

Απολαυστικές μαρέγκες φτιαγμένες με aquafaba

18.01.2022
15:51
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2022 • 16:07
Το μυστικό συστατικό των vegan για να κάνουν θαύματα στη ζαχαροπλαστική. Γνωρίστε το νερό που αντικαθιστά το αυγό σε κάθε συνταγή.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής που προσπαθεί να σέβεται τα έμβια όντα, ενός τρόπου ζωής που θα μπορούσε παράλληλα να προσφέρει υγεία και ευεξία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Vegeterian ή vegan, υπάρχουν πολλοί που έχουν επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση στην κουζίνα και τη γαστρονομία.

Η χορτοφαγική διατροφή (vegan), εκείνη που αποκλείει και τα ζωικά παράγωγα (δηλαδή τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κτλ) αποτελεί μια πολύ δύσκολή άσκηση για όποιον επιθυμεί να την ακολουθήσει. Αυτό γίνεται σχεδόν αδύνατο, όταν αυτός ο κάποιος είναι λάτρης της ζαχαροπλαστικής. Εδώ, έρχεται να «κουμπώσει» η περίφημη aquafava.

Τι σημαίνει aquafaba;

Προέρχεται από τις λατινικές λέξεις aqua που σημαίνει νερό και faba, η οποία επιστρατεύεται εδώ προκειμένου να ορίσει την ευρύτερη ομάδα των οσπρίων. Δεν είναι λοιπόν τίποτα περισσότερο από νερό μέσα στο οποίο έχουν βράσει όσπρια. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες συνταγές θέλουν το οσπριοζούμι να γίνεται από ρεβίθια.

Και θα έρθετε να αναρωτηθείτε, τι μπορεί να κάνει κανείς με το νερό αυτό, εκτός φυσικά από ένα αχνιστό, παραδοσιακό πιάτο με ρεβίθια λεμονάτα ή με ντομάτα. Φαίνεται πως τα συστατικά του ρεβιθιού στο νερό έχουν αποκαλυπτικές ιδιότητες που μπορούν να απογειώσουν τη vegan ζαχαροπλαστική.

Τα ταπεινά ρεβίθια αποτελούν μαγικό συστατικό στη vegan ζαχαροπλαστική
Τα ταπεινά ρεβίθια αποτελούν μαγικό συστατικό στη vegan ζαχαροπλαστική / Φωτογραφία: Unsplash

Το νερό αυτό, αν παρασκευαστεί με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να αντικαταστήσει τα αυγά και πιο συγκεκριμένα, την μαρέγκα που φτιάχνεται παραδοσιακά από το ασπράδι. Το άμυλο και τα άλλα συστατικά στο νερό δίνουν ένα αποτέλεσμα αφράτο, λευκό και γυαλιστερό που πραγματικά εντυπωσιάζει.

Από τραγανές και αέρινες μαρέγκες ως συστατικό για να γίνει αφράτο ένα κέικ, το υλικό αυτό αντιλαμβάνεστε πως μπορεί να κάνει θαύματα στην κουζίνα, για όσους είναι αποφασισμένοι να αντικαταστήσουν τα ζωικά παράγωγά με φυτικά.

Πώς μπορώ να φτιάξω aquafaba

Η διαδικασία για να πάρετε το θαυματουργό νερό είναι σχετικά απλή, αν και αρκετά χρονοβόρα. Σύμφωνα με όσα έχουμε διαβάσει στο διαδίκτυο για το θέμα, τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς στο νερό, όπως όταν θέλουμε να φτιάξουμε μια συνταγή για ρεβίθια.
  2. Στραγγίζουμε και βράζουμε με φρέσκο νερό (δεν αλατίζουμε, δεν προσθέτουμε τίποτα στο νερό) που να τα σκεπάζει επαρκώς στην κατσαρόλα για τουλάχιστον 45 λεπτά.
  3. Αφήνουμε τα ρεβίθια μέσα στο νερό και αφού κρυώσει καλά, βάζουμε το σκεύος όπως είναι για ένα βράδυ στο ψυγείο
  4. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και κρατάμε το νερό. Γυρίζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου να μειωθεί ο όγκος του νερού και να γίνει κάπως πιο πυκνή η υφή του, περίπου όπως ενός ασπραδιού
  5. Αφού κρυώσει καλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για αυγό. Το χτυπάμε το μίξερ και αφρατεύει σε μαρέγκα.

Το βίντεο για τους άπιστους, vegan Θωμάδες

Και επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και ένα βίντεο με εκατομμύρια, δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως ακριβώς η aquafava γίνεται αφράτη, λαχταριστή μαρέγκα.

Όπως μπορείτε να δείτε, με το νερό αυτό θα φτιάξετε μαρέγκα για αέρινη πάβολα ή μπεζέδες, θα δώσετε αέρα και όγκο σε νηστίσιμα κέικ, όπου δεν μπορείτε να προσθέσετε αυγά, θα κάνετε τη διαφορά σε μια σειρά από παρασκευές που ως σήμερα έμεναν κάπως… μισές.

Ένα vegan μυστικό για να γλιτώσετε χρόνο

Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και λίγη εξάσκηση στο νέο αυτό υλικό. Α, και κάτι ακόμη! Φαίνεται πως το ζουμί στο οποίο «ξεκουράζονται» τα έτοιμα, προβρασμένα ρεβίθια σε κονσέρβα είναι επίσης κατάλληλο για τον συγκεκριμένο σκοπό. Οι Αμερικάνοι που έχουν πιο έντονα στην καθημερινότητά τους τα όσπρια και άλλες τροφές σε κονσέρβα το έχουν δοκιμάσει και φαίνεται πως λειτουργεί μια χαρά.

Αρκεί να σουρώσετε τα ρεβίθια, φροντίζοντας ώστε να μην μείνουν κομμάτια στο νερό και να ξεκινήσετε τη ζαχαροπλαστική. Είναι μια σίγουρα πιο γρήγορη εναλλακτική, η οποία πιθανώς θα κοστίσει κάτι παραπάνω από τη διαδικασία που δείξαμε παραπάνω.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση