02:44
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:44
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ζαν Λουί Τρεντινιάν: Κατέρρευσε από τότε που Γάλλος ροκ σταρ δολοφόνησε την πρωτότοκη κόρη του – «Πέθανα το 2003, την ημέρα που πέθανε η Μαρία»

Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν και η κόρη του Μαρί / Φωτογραφία: France 3

Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν και η κόρη του Μαρί / Φωτογραφία: France 3

17.06.2022
22:16
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2022 • 9:18
Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν και η ανείπωτη τραγωδία που δεν ξεπέρασε ποτέ

Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή στον γαλλικό κινηματογράφο, ενώ κατέχει ιδιαίτερη θέση και στην καρδιά των Ελλήνων, με τη συμμετοχή του στο «Ζ» του Κώστα Γαβρά, το οποίο και του χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Για την γαλλική κοινή γνώμη ωστόσο, η φιγούρα του 91χρονου έχει εντυπωθεί στη συνείδησή του μέσα από την ανείπωτη τραγωδία που έζησε πριν από 20 χρόνια.

«Πέθανα την 1η Αυγούστου 2003, την ημέρα που πέθανε η Μαρία. Μέσα μου, τα πάντα έχουν καταστραφεί» έλεγε ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, αναφερόμενος στη βία γυναικοκτονία με θύμα την κόρη του Μαρί, επίσης ηθοποιό, η οποία έπεσε νεκρή από τα χέρια του συντρόφου της σε ξενοδοχείο στη Λιθουανία.

«Υποτίθεται ότι θα ερχόμουν να τη συναντήσω εκείνο το βράδυ και δεν ήρθα. Ήταν ένα μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο, τέσσερις ή πέντε ημέρες. Ίσως φταίω εγώ: αν ήμουν εκεί εκείνο το βράδυ, πιθανόν να μην είχε πεθάνει. Αυτή η ενοχή με βαραίνει πολύ γιατί είμαι αρκετά σίγουρος ότι έχω δίκιο» έλεγε επίσης ο Τρεντινιάν.

Ο θάνατος της Μαρί Τρεντινιάν υπήρξε μια ανείπωτη φρίκη για τους γονείς της, Ζαν Λουί και Ναντίν Τρεντινιάν, που έχουν βιώσει με τον μεγαλύτερο πόνο. Ο ηθοποιός δέχτηκε να μιλήσει γι’ αυτό, με δυσκολία, όταν προσκλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στην εκπομπή Entrée Libre του France 5. «Δεν επουλώνεται η πληγή», εκμυστηρεύτηκε τότε ο ηθοποιός Ζαν Λουί Τρεντινιάν.

Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν στην ταινία «Ζ» του Γαβρά
Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν στην ταινία «Ζ» του Γαβρά

Ο Τρεντινιάν παντρεύτηκε αρχικά τον ηθοποιό Στεφάν Οντράν και στη συνέχεια με τη σκηνοθέτη Ναντίν Μαρκάν, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τη Μαρί, την Πολίν και τον Βενσάν. Το ζευγάρι χώρισε και στη συνέχεια ο ηθοποιός έζησε με τη Μαριάν Χεφνέρ, πρώην οδηγό αγώνων όπως και ο ίδιος.

Πατέρας και κόρη σε παλιότερη τηλεοπτική τους εμφάνιση
Πατέρας και κόρη σε παλιότερη τηλεοπτική τους εμφάνιση

«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με έχει ρίξει εντελώς. Πέθανα πριν από δεκαπέντε χρόνια, μαζί της. Τίποτα δεν με βοηθάει να ξεπεράσω αυτή τη φάση. Είμαι πολύ κακός. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μου θυμίζουν τη Μαρί» έλεγε ο Τρεντινιάν. Ολόκληρη η Γαλλία ξεσπούσε σε κλάματα παρακολουθώντας τις εικόνες του Γάλλου ηθοποιού στην κηδεία της κόρης του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν είχε χάσει μια ακόμη κόρη, την Πολίν, όταν εκείνη ήταν ακόμη παιδί.

Η τραγωδία της Μαρί τον στοίχειωσε για πάντα. «Θα μπορούσα να έχω σταματήσει τη ζωή μου εκείνη τη στιγμή», είχε δηλώσει. Με την προτροπή της οικογένειάς του, ανέβηκε ξανά στη σκηνή και βρήκε μια «θεραπεία» στην ποίηση και το θέατρο. Το θεατρικό σανίδι ήταν «το αληθινό επάγγελμά του», όπως είπε κάποτε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κάνουμε κινηματογράφο λίγο από ματαιοδοξία».

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Λουί Τρεντινιάν που πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 91 ετών, έχτισε μια τεράστια καριέρα, σχεδόν επτά δεκαετιών, με περισσότερους από 160 ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο, στο πλευρό «ιερών τεράτων».

Τα τελευταία τριάντα χρόνια ζούσε κοντά στο Ιζές, στο Γκαρ, κοντά στους αγαπημένους του αμπελώνες.

Το χρονικό της δολοφονίας

Την 1η Αυγούστου 2003, η ηθοποιός Μαρί, κόρη του Ζαν Λουί Τρεντινιάν πέθανε από εγκεφαλικό οίδημα τρεις ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό της από τον επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος Noir Désir. Για το έγκλημα αυτό, ο Μπερτράντ Καντάτ καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης, ωστόσο αποφυλακίστηκε 4 χρόνια αργότερα.

Τη νύχτα της 26ης προς 27η Ιουλίου 2003, ενώ βρίσκονταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στη Λιθουανία, ξέσπασε καυγάς μεταξύ της Μαρί Τρεντινιάν και του Μπερτράντ Καντάτ για ένα μήνυμα που είχε στείλει ο εν διαστάσει σύζυγός της Σαμουέλ Μπενσερί.

Ο τραγουδιστής του Noir Désir άρχισε να τη χτυπάει, μέχρι που εκείνη έπεσε στο έδαφος αναίσθητη. Ο ροκ σταρ αποφάσισε τότε να τηλεφωνήσει στον πρώην σύζυγό της. Στο βιβλίο του La nuit avec ma femme (Η νύχτα με τη γυναίκα μου), που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2016, ο 48χρονος σκηνοθέτης περιέγραψε εκείνο το τηλεφώνημα με τον δολοφόνο.

«Πού είναι η Μαρί;» ρωτούσε ο πρώην σύζυγος της ηθοποιού. «Στην κρεβατοκάμαρα, κοιμάται (…) Είχαμε έντονο καβγά απόψε. Τη χαστούκισα», του είχε πει από την άλλη άκρη της γραμμής, στο δωμάτιο ξενοδοχείου στη Λιθουανία ο τραγουδιστής. «Δεν καταλαβαίνω. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Δεν λέω τίποτα, δεν με επηρεάζει, δεν είναι σοβαρό, δεν είναι αλήθεια. Είμαι κουρασμένος. Κουράστηκα να μιλάω με αυτόν τον τύπο. Τον βρίσκω ενοχλητικό. Νομίζω ότι κλαίει πάρα πολύ», έγραψε ο πρώην σύζυγος της ηθοποιού.

Στη συνέχεια, ο Μπενσερί ζήτησε από τον μουσικό να ελέγξει αν η γυναίκα είναι καλά, αλλά εκείνη δεν απάντησε. Λίγο αργότερα, η άτυχη ηθοποιός έπεσε σε κώμα από το οποίο δεν ξύπνησε ποτέ. Ο Καντάτ αποφάσισε να καλέσει τον αδελφό του θύματος, ο οποίος βρισκόταν επίσης στη Λιθουανία, κατόπιν συμβουλής του πρώην συζύγου της Μαρί. Εκείνος έφτασε το επόμενο πρωί. Παρά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο, η Μαρί Τρεντινιάν πέθανε την 1η Αυγούστου 2003 σε ηλικία 41 ετών, αφήνοντας πίσω της τον γιο της Ζουλ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση