Quantcast
17:49
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:49
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας το 1969: Δολοφόνησε το νεογέννητο παιδί του, καρπό του έρωτά του με την αδελφή της γυναίκας του

Ο βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας, η υπόθεση που συντάραξε την ελληνική κοινωνία πριν από 53 χρόνια

Ο βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας, η υπόθεση που συντάραξε την ελληνική κοινωνία πριν από 53 χρόνια

02.10.2022
08:05
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2022 • 16:16
Μια υπόθεση που συγκλόνισε την μικρή κοινωνία της περιοχής το 1969, ο περιβόητος βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα που συνοδεύτηκε από ποινή ….χάδι. Ένα μυστικό δυο «παράνομων» εραστών που δεν έπρεπε ποτέ να αποκαλυφθεί. Μια δολοφονία ενός παιδιού από τα χέρια του πατέρα του. Πρόκειται μόνο για κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν το πάζλ μιας απίστευτης υπόθεσης του δράστη που έμεινε στο δικαστικό ρεπορτάζ ως «βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας» τον Ιανουάριο του 1969.

Όπως καταγράφηκε σε εκτενή ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής, ένας 35χρονος γεωργός είχε συνάψει ερωτικό δεσμό με την αδελφή της γυναίκας του. Από την παράνομη αυτή σχέση η νεαρή γυναίκα έμεινε έγκυος, όμως η εγκυμοσύνη της δεν έπρεπε να γίνει γνωστή.

Γεωργός στο χωράφι
Γεωργός στο χωράφι / Φωτογραφία: Unsplash

Η κοπέλα, κατάφερε και κράτησε το «μυστικό» κρυφό απ’ όλους τους συγγενείς και τους οικείους της και εννέα μήνες αργότερα έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, το οποίο όμως για εκείνη και τον εραστή της ήταν ανεπιθύμητο και έπρεπε οπωσδήποτε να φύγει από τη ζωή.

Η ίδια η νεαρή γυναίκα, ως κατηγορούμενη ένα χρόνο αργότερα, αποδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον σύζυγο της αδελφής της και ότι είχε μείνει έγκυος και γέννησε το παιδί του.

Όπως υποστήριξε στην απολογία της, δεν είπε σε κανένα τίποτα και όταν έφτασε ή ώρα του τοκετού απομακρύνθηκε στους αγρούς, ώστε να μην γεννήσει στο σπίτι της και την αντιληφθούν οι γονείς της. Όμως δεν πρόλαβε, όπως είπε, διότι οι πόνοι δυνάμωσαν. Το πιο κοντινό σπίτι ήταν αυτό της αδελφής της και του εραστή της. Έδωσε έτσι ευκαιρία ώστε ο βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας να αναλάβει δράση.

Έτρεξε προς τα εκεί, μπήκε στο αποχωρητήριο και έφερε μόνη της στον κόσμο το παιδί της. Η νεαρή γυναίκα υποστήριξε ότι αφού γέννησε, άφησε το βρέφος για λίγο ώστε να αναζητήσει μια κουβέρτα για να το τυλίξει, όταν όμως επέστρεψε δε το βρήκε ποτέ.

Τα ποδαράκια ενός νεογέννητου βρέφους
Τα ποδαράκια ενός νεογέννητου βρέφους / Φωτογραφία: Unsplash

Ισχυρίσθηκε ακόμη ενώπιον του δικαστηρίου ότι έμαθε αργότερα πως ο άνδρας της αδελφής της και εραστής της, ο βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας, είχε πάρει το παιδί τους και αφού το δολοφόνησε, έριξε τη σορό του στην αποχέτευση.

Διαφορετική εκδοχή παρουσίασε ο βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας

Από την πλευρά του απολογούμενος στο δικαστήριο ο 35χρονος βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας, υποστήριξε πως όταν πήρε το βρέφος στα χέρια του, αυτό ήταν νεκρό. Όπως είπε, έριξε τη σορό του στην αποχέτευση για να αποφύγει «το σούσουρο».

Οι μάρτυρες, όμως, που κατέθεσαν στο δικαστήριο δεν επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του. Συγκεκριμένα, γείτονάς του κατέθεσε πως περνώντας από το σπίτι του κατηγορούμενου, τον είδε να έχει στα πόδια του το βρέφος, το οποίο ήταν ζωντανό.

Του έριξα μια ματιά και εκείνος τότε μου είπε: “άντε φέρε τη σκαπάνη να το θάψουμε για να μη γίνουμε ρεζίλι”

«Του έριξα μια ματιά και εκείνος τότε μου είπε: “άντε φέρε τη σκαπάνη να το θάψουμε για να μη γίνουμε ρεζίλι”», ανέφερε για τον κατηγορούμενο ο μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι έφυγε αμέσως από το σημείο και ειδοποίησε τον αγροφύλακα. Η στιχομυθία στο δικαστήριο για τον τρόπο που έδρασε ο βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας είχε ως εξής:

  • Πρόεδρος: Ξέρατε ότι ο κατηγορούμενος είχε αφήσει έγκυο την αδελφή της γυναίκας του;
  • Μάρτυρας: Όχι δεν ξέραμε τίποτα, τα μάθαμε όλα μετά όταν ανακατεύτηκε η αστυνομία και τους συνέλαβε και τους δυο.
  • Πρόεδρος: Είστε βέβαιος πως το παιδί γεννήθηκε ζωντανό;
  • Μάρτυρας: Και βέβαια είμαι αφού το άκουσα να κλαίει.

Άγνοια για τη ερωτική σχέση του άνδρα της με την αδελφή της αλλά και για την εγκυμοσύνη της τελευταίας, δήλωσε ότι η σύζυγος του βρεφοκτόνου, καταθέτοντας στο δικαστήριο.

Ακολούθησε η κατάθεση του αγροφύλακα του χωριού, ο οποίος ανέφερε πως όταν πήγε στο σημείο που του υποδείχθηκε για να δει τι ακριβώς είχε γίνει, είδε αίματα και όταν σήκωσε τη πλάκα της αποχέτευσης αντίκρισε το μακάβριο θέαμα με τη σορό του παιδιού.

Ακόμη στο δικαστήριο κατέθεσε και γιατρός, ο οποίος είχε σπεύσει στο σημείο και διαπίστωσε πως το παιδί είχε γεννηθεί ζωντανό.

Στα… μαλακά ο βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας

Πάντως, παρά τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές καταθέσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας, το δικαστήριο αναγνώρισε στους δυο κατηγορουμένους το ελαφρυντικό της μέτριας συγχύσεως και τους επέβαλε ποινές ….χάδι.

Ο βρεφοκτόνςο της Φθιώτιδας σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία το 1969
Ο βρεφοκτόνςο της Φθιώτιδας σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία το 1969

Ο 35χρονος βρεφοκτόνος της Φθιώτιδας έλαβε ποινή φυλάκισης μόλις 2,5 ετών και η ερωμένη του φυλάκιση έξι μηνών. Και οι δυο κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση