Quantcast
22:44
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:44
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί οι ωκεανοί θεωρούνται ο θερμοστάτης της Γης – Πώς η κλιματική αλλαγή έφερε «ρεκόρ» τροπικών κυκλώνων

Θάλασσα - Ωκεανός - Τυφώνας / Φωτογραφία: Pixabay

Θάλασσα - Ωκεανός - Τυφώνας / Φωτογραφία: Pixabay

23.03.2022
07:55
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2022 • 13:15
Ο καιρός παίζει κομβικό ρόλο στην καθημερινότητα και η αλλαγή κλίματος επηρεάζει όλη την υφήλιο. Πώς λειτουργούν οι ωκεανοί

H 23η Μαρτίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, καθώς την ίδια ημερομηνία το 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Με αφορμή την ημέρα αυτοί εξερευνούμε τον ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί στην κλιματική αλλαγή.

Ο καιρός και το κλίμα είναι πολύ σημαντικά και παίζουν κομβικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας 2021, ως εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Ο μεγαλύτερος συντονισμός των εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών, είναι θεμελιώδης για την καλύτερη πρόληψη, ετοιμότητα και αντίδραση.

https://twitter.com/KolydasT/status/1505207949093974024

Ο ρόλος των ωκεανών

Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφανείας της υδρογείου, αποτελώντας βασικό ρυθμιστή του καιρού, του κλίματος και της αλλαγής του, ενώ παράλληλα είναι καθοριστικός ο ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία, αφού το 90% του εμπορίου παγκοσμίως διακινείται δια θαλάσσης.

Απαντώντας ο Αθανάσιος Αργυρίου στο ερώτημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το αν ωκεανοί επηρεάζουν και κατά πόσο το κλίμα και τον καιρό στην χώρα μας, σημείωσε:

«Οι θερμοδυναμικές και χημικές παράμετροι των ωκεανών, επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα. Δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί η επίδρασή τους ανά χώρα. Το κλίμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, αποτελεί μέρος του παγκοσμίου κλίματος. Όταν το δεύτερο διαταράσσεται, διαταράσσονται και οι κλιματικές συνθήκες στις διάφορες περιοχές, όχι με τον ίδιο, κατ′ ανάγκην τρόπο».

Επίσης, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, «οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες, αλλά και ερευνητές, παρακολουθούν πλέον συστηματικά τους ωκεανούς και τις αλλαγές τους και παράλληλα δημιουργούν μαθηματικά πρότυπα της αλληλεπίδρασής τους με την ατμόσφαιρα».

Ωκεανοί: Ο θερμοστάτης της Γης

Οι ωκεανοί λειτουργούν ως θερμοστάτης και μεταφορικός ιμάντας της Γης.

Απορροφά και μετατρέπει ένα σημαντικό μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που χτυπά την επιφάνεια της Γης και παρέχει θερμότητα και υδρατμούς στην ατμόσφαιρα. Τεράστια οριζόντια και κάθετα ωκεάνια ρεύματα σχηματίζουν και κυκλοφορούν αυτή τη θερμότητα γύρω από τον πλανήτη, συχνά για χιλιάδες χιλιόμετρα.

Υπάρχουν πολλές ταλαντώσεις στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα της Γης που συμβαίνουν σε διαφορετικές χρονικές και γεωγραφικές κλίμακες.

Το πιο γνωστό είναι το «El Nino» μια θέρμανση των επιφανειακών υδάτων στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Περίπου το 90% της ενέργειας που συσσωρεύεται στο γήινο σύστημα λόγω των αυξανόμενων συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου, πηγαίνει στον ωκεανό.

Για αυτό η «έκρηξη» στους τροπικούς κυκλώνες

Οι θερμές θερμοκρασίες που σημειώνουν οι ωκεανοί συνέβαλαν στην πυροδότηση μιας εποχής τυφώνων στον Ατλαντικό το 2020, με 30 ονομασμένες τροπικές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων 13 τυφώνων και έξι μεγάλων τυφώνων, με άμεσες επιπτώσεις σε πολλές χώρες του Ατλαντικού, της Καραϊβικής Θάλασσας και του Κόλπου του Μεξικού. Υπήρξαν επίσης έντονοι τροπικοί κυκλώνες στον Ινδικό και στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό το 2020.

Η άνοδος της θερμοκρασίας που καταγράφουν οι ωκεανοί συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως ξηρασίες και πυρκαγιές. Οι υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας συνδέθηκαν με θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, που βοήθησαν να τροφοδοτήσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2020.

Η θέρμανση των ωκεανών μπορεί επίσης να προκαλέσει θαλάσσιους καύσωνες, οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν ως «υποβρύχιες πυρκαγιές» και έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν οικοσυστήματα όπως κοραλλιογενείς ύφαλοι ή επηρεάζουν τη μετανάστευση των ψαριών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση