Quantcast
12:17
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:17
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο βιασμός Αμερικανίδας στη Μύκονο το 1964: «Η Αμερικανίς φοιτήτρια μου προσφέρθηκε αντί χιλίων δραχμών», υποστήριξε ο δράστης

Βιασμός στη Μύκονο το 1964, τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες

Βιασμός στη Μύκονο το 1964, τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες

19.06.2022
08:10
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2022 • 16:29
Η δίκη και η καταδίκη του άνδρα ο οποίος συντάραξε το νησί των ανέμων, όταν αποκαλύφθηκε ο βιασμός

Βιασμός τουρίστριας και δη …Αμερικανίδος στη Μύκονο. Έτος 1964.

Το νησί των Ανέμων δεν είχε καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε όλοι σήμερα. Ένας παρθένος τόπος, λατρεμένος από εφοπλιστές, αστέρες του Χόλιγουντ και γαλαζοαίματους, αλλά και απλούς φοιτητές που επισκέπτονταν το νησί για να απολαύσουν τις ομορφιές του, χωρίς να υφίσταται καμία… ταξική διάκριση.

Στιγμιότυπο από αφιέρωμα του ΕΟΤ στη Μύκονο τη δεκαετία του '60
Στιγμιότυπο από αφιέρωμα του ΕΟΤ στη Μύκονο τη δεκαετία του ’60 / Φωτογραφία: YouTube

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια εικόνα από τη Μύκονο της δεκαετίας του ’60, με τους ψαράδες και τις ταβέρνες. Μοναδική ομοιότητα, το σήμα κατατεθέν του νησιού, ο πελεκάνος:

Μέσα σε αυτές τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με σήμερα, το 1964 έλαβε χώρα στη Μύκονο ένα έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης, που άφησε το αποτύπωμά του στο νησί.

Ένας νεαρός βίασε μια φοιτήτρια και δη Αμερικανίδα. Μάλιστα ο βιασμός, όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ της εποχής, έγινε με την απειλή πριονιού.

Οι δυο νέοι βρίσκονταν στο νησί για διακοπές. Ο δράστης ήταν μηχανικός του εμπορικού ναυτικού και το θύμα μια νεαρή γυναίκα 18 ετών φοιτήτρια της γαλλικής φιλολογίας «εις το Πανεπιστήμιο των Παρισίων».

Βιασμός στη Μύκονο: Τι έγραφε η εφημερίδα «Μακεδονία»

Η εφημερίδα «Μακεδονία» είχε καταγράψει τη δίκη που ακολούθησε σε δεύτερο βαθμό. Στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Αθηνών κάθισε ο 36χρονος μηχανικός πλοίων, κατηγορούμενος για το βιασμό της νεαρής φοιτήτριας.

Σε πρώτο βαθμό ο βιασμός είχε επισύρει στον 36χρονο σε κάθειρξη οχτώ ετών από το Κακουργιοδικείο Σύρου. Μετά την καταδίκη του ο κατηγορούμενος είχε αποφυλακισθεί και διέφυγε στο εξωτερικό, αλλά το 1971 συνελήφθη και εκδόθηκε στις ελληνικές αρχές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Δημοσίευμα για την υπόθεση βιασμού στη Μύκονο
Δημοσίευμα για την υπόθεση βιασμού στη Μύκονο

Οι δικηγόροι του άσκησαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης που τον καταδίκασε και ο 36χρονος οδηγήθηκε σε νέα δίκη, στην οποία επανεξετάστηκε ο βιασμός της Αμερικανίδας και η οποία αυτή τη φορά διεξήχθη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αθηνών.

Η δίκη στην Αθήνα

Στη δίκη αυτή, οι δικαστές ανέγνωσαν τη κατάθεση της νεαρής γυναίκας που περιέγραφε με λεπτομέρειες «τας συνθήκας υπό τα οποίας εβιάσθη υπό του κατηγορούμενου».

Από τη πλευρά του ο 36χρονος κατά την απολογία του στη δίκη υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποίησε βία. Αντιθέτως, όπως είπε, η νεαρή κοπέλα προσφέρθηκε να τον συντροφεύσει αντί χιλίων δραχμών.

Ο νεαρός είπε στην απολογία του: «Μετά από μία βαρκάδα που προηγήθηκε το βράδυ εκείνο συμφωνήσαμε να κοιμηθούμε μαζί. Κατόπιν όμως ηρνήθην να της καταβάλω το συμφωνηθέν ποσόν, δίδοντας της μόνον ένα δολάριο».

Μετά από μία βαρκάδα που προηγήθηκε το βράδυ εκείνο συμφωνήσαμε να κοιμηθούμε μαζί. Κατόπιν όμως ηρνήθην να της καταβάλω το συμφωνηθέν ποσόν

«Αυτή η ασυνέπειά μου αποτέλεσε την καταστροφή μου. Χολωθήσα η Αμερικανίδα κατέφυγε εις τα αρχάς και κατήγγειλε ότι την εβίασα» πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή του 36χρονου σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Εν τέλει, δικαστές και ένορκοι επέβαλλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης πέντε ετών αλλά και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε έτη…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση