Quantcast
23:09
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:09
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Η βασιλική συλλογή του πρώην προέδρου της Γαλλίας – Ένα σπάνιο τραπέζι με ρολόι Garnier και μια συρταριέρα του Λουδοβίκου του XV

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και η πολύτιμη συλλογή επίπλων

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και η πολύτιμη συλλογή επίπλων

09.12.2022
18:49
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2022 • 7:50
Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και η πολύτιμη συλλογή επίπλων και πορσελάνων

Τα έπιπλα της οικείας του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν (1926-2020) θα πωληθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι από τον οίκο δημοπρασιών Beaussant Lefèvre ο οποίος αναμένει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ.

Μεταξύ αυτών αγαλματίδια από πορσελάνη του Μάισεν, ένα γραφείο με σφραγίδα Garnier από την περίοδο του Λουδοβίκου XVI, ένα ρολόι από την περίοδο της Αυτοκρατορίας κ.α.

Αν και ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν υπηρέτησε μόνο μια θητεία ως πρόεδρος – από το 1974 έως το 1981. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν ήταν φιλέλληνας και είχε ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Να θυμηθούμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε παραχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 και να αναλάβει πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Το γραφείο Granier από την εποχή του Λουδοβίκου του XVI

Ένα από τα πιο εξαιρετικά κομμάτια αυτής της συλλογής, το μεγάλο γραφείο της περιόδου Λουδοβίκου XVI με τη σφραγίδα Garnier, πάνω από το οποίο βρίσκεται ένα κουτί με ένα ρολόι που λειτουργεί με βαρόμετρο υδραργύρου και ρυθμιστή με την υπογραφή του Φρανσουά Αζερόν, ενός από τους μεγαλύτερους Παριζιάνους ωρολογοποιούς, γνωστού για τους περίπλοκους μηχανισμούς του. Το έπιπλο εκτιμάται μεταξύ 300 και 400 000€.

Το ιδιαίτερο τραπέζι με ρολόι Garnier
Το ιδιαίτερο τραπέζι με ρολόι Garnier

Διβάζουμε στη Le Figaro, πως αυτό το έπιπλο είναι μέρος μιας πολύ παρόμοιας σειράς που κατασκευάστηκε από τον Πιερ Γκαρνιέ, ένα από τα οποία βρίσκεται στο Μουσείο Gulbenkian στη Λισαβόνα, ένα άλλο στη Βιβλιοθήκη Huntington στο Σαν Μαρίνο της Καλιφόρνια, ένα τρίτο που ανήκε στον Μαρκήσιο του Μπάθ βρίσκεται στο Λόνγκλιτ του Σόμερσετ και ένα τέταρτο, που λέγεται ότι ανήκε στον Ταλλεϋράνδο, κάποτε στο Κάστρο του Σαγκάν.

Αυτό που ανήκει στη συλλογή του αποβιώσαντος προέδρου κατασκευάστηκε για τον δούκα Ντε λα Βαλιέρ προς το τέλος της βασιλείας του Λουδοβίκου XV και προήλθε από την περιουσία του στρατηγού ντε Μπραντ, παππού της συζύγου του Ντ’ Εστέν.

Λάτρης των επίπλων ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, η χήρα του Αν Εϊμόν Ντε Μπραντς λέει ότι ο σύζυγός της αγαπούσε να πηγαίνει σε δημοπρασίες για να εντοπίσει παλαιά έπιπλα. Το 1993, για παράδειγμα, αγόρασε μια συρταριέρα Λουδοβίκου XV από την επιπλοποιία Rochette, που ανήκε στη γιαγιά της. Είχε επίσης αγοράσει ένα ζευγάρι καρέκλες Boulard από το Φοντενεμπλό, ένα επιχρυσωμένο παραβάν από το Σαιν Κλου κλπ. Συνολικά θα δημοπρατηθούν 181 αντικείμενα.

Η συρταριέα της συλλογής του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν
Η συρταριέα της συλλογής του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Η Αν Εϊμόν Ντε Μπραντς και ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν παντρεύτηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 1952 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Η οικογένεια ζούσε στην οδό Μπενουβίλ στο Παρίσι και δεν εγκατέλειψε το σπίτι της για να ζήσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όταν ο Ντ’ Εστέν αναδείχτηκε πρόεδρος της Γαλλίας.

Η διακόσμηση του σπιτιού τους αποτελούνταν τόσο από οικογενειακά έπιπλα από τις συλλογές Schneider και Brantes όσο και από αγορές του ζευγαριού. Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν ένας πραγματικός γνώστης των επίπλων του 18ου αιώνα, λάτρης του Λουδοβίκου XV, μεγάλος γνώστης της πορσελάνης και ειδικός στην φαγεντιανή Clermont-Ferrand.

Οι πολύτιμες πορσελάνες του πρώην προεδρικού ζεύγους

Η πορσελάνη ήταν ένα από τα πάθη της Αν Εϊμόν Ντε Μπραντς και του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, οι οποίοι τράταραν τους καλεσμένους τους σε πορσελάνες αντίκες. Αν και περισσότερα από είκοσι κομμάτια πορσελάνης Sèvres του 18ου αιώνα προέρχονται από τη συλλογή Schneider, της οικογένειας της κυρίας Ντ’ Εστέν, ο πρώην πρόεδρος ήταν πραγματικός λάτρης και διαχειρίστηκε ο ίδιος τη συλλογή.

Η πλούσια συλλογή πορσελάνων του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και της συζύγου της
Η πλούσια συλλογή πορσελάνων του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και της συζύγου της

Απόδειξη του γούστου τους για την ιστορία και την περίοδο του Λουδοβίκου XV, δύο πιάτα από πορσελάνη της Σεβρ προέρχονται από το σερβίτσιο (μικρά βάζα και γιρλάντες) «petits vases et guirlandes» της κόμισσας Ντι Μπαρί με το μονόγραμμά της “DB” στο κέντρο, που εκτιμάται ότι κοστίζουν τουλάχιστον 12.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ένα ζεύγος πορσελάνινων κουβάδων για μπουκάλια σαμπάνιας από τη Σεβρ, που πιθανώς παραδόθηκαν στον πατέρα της κυρίας Ντ’ Εστέν, από τον μαρκήσιο Ντε Πολμί το 1760 ή την Μαντάμ Λερ το ίδιο έτος. Σημειώνονται με το γράμμα-χρονολογία “Ε” για το έτος 1758.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση