Quantcast
15:02
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:02
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι σιδηροδρομικές και οδικές τραγωδίες στα Τέμπη: Η τραγωδία των οπαδών του ΠΑΟΚ το 1999 και το δυστύχημα των μαθητών το 2003

Εικόνες από τις τραγωδίες στα Τέμπη

Εικόνες από τις τραγωδίες στα Τέμπη

01.03.2023
18:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2023 • 8:53
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα της Τρίτης έφερε στο νου παλαιότερα τραγικά συμβάντα στα Τέμπη

Σκοτεινή ημέρα η σημερινή, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 επιβάτες αμαξοστοιχίας η οποία συγκρούστηκε το βράδυ της Τρίτης (28/02) με εμπορικό τρένο στο σημείο.

Η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος, ενώ από πολύ νωρίς δημοσιογράφοι και χρήστες του διαδικτύου θυμήθηκαν μπροστά σε αυτή τη νέα τραγωδία τα δυστυχήματα που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια. Όπως θα δείτε στον χάρτη παρακάτω, σε μια μικρή απόσταση στην κοιλάδα των Τεμπών έχουν καταγραφεί τρία – με το σημερινό – αιματηρά δυστυχήματα από το 1999 ως και σήμερα.

Ο χάρτης με τα σημεία όπου έγιναν τα δυστυχήματα στα Τέμπη
Ο χάρτης με τα σημεία όπου έγιναν τα δυστυχήματα στα Τέμπη

Οι 6 οπαδοί του ΠΑΟΚ που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη

Tα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1999 και συγκεκριμένα στις 04:30 η ζωή για έξι φίλους του ΠΑΟΚ νεαρής ηλικίας έσβησε σε ένα πούλμαν στα Τέμπη καθώς επέστρεφαν από την Αθήνα όπου είχαν βρεθεί στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου για την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό.

Το τελικό 1-1 με γκολ του Τζο Νάγκμπε είχε φέρει το χαμόγελο στα χείλη σε όλους τους «ασπρόμαυρους», αλλά μερικές ώρες αργότερα το χαμόγελο πάγωσε και δάκρυα κύλησαν από τα μάτια. Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο ποδόσφαιρο, με την Ελλάδα να συγκλονίζεται από το τραγικό δυστύχημα…

Στις 4 Οκτωβρίου 1999, έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη μετά την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όταν το λεωφορείο του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Κορδελιού συγκρούστηκε με φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα.

«Η Οικογένεια του ΠΑΟΚ έχει θρηνήσει τον χαμό των έξι φιλάθλων της, οι σκέψεις όλων μας είναι στους επιβάτες της σημερινής τραγωδίας των Τεμπών, και στις οικογένειες τους. Καλό κουράγιο!» έγραφε σήμερα η Ερασιτεχνική της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Το τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στα Τέμπη το 2003

Ήταν Κυριακή 13 Απριλίου 2003 και λίγο πριν τις 8.00 το πρωί οι μαθητές της Α’ Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, επέστρεφαν μετά από εκδρομή στην Αθήνα, αλλά στα Τέμπη ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Η σύγκρουση από μόνη της ίσως και να μην ήταν τόσο φονική. Τα νοβοπάν, ωστόσο, έκοψαν το πούλμαν στη μέση και θέρισαν τους μικρούς μαθητές. Οι εικόνες ήταν φρικτές. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο προσπαθούσαν να κάνουν το καθήκον τους κλαίγοντας. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε μπροστά του.

Levforeio - Οι σιδηροδρομικές και οδικές τραγωδίες στα Τέμπη: Η τραγωδία των οπαδών του ΠΑΟΚ το 1999 και το δυστύχημα των μαθητών το 2003
Το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές μετά τη σύγκρουση

Την ίδια ώρα ολόκληρη η Ελλάδα «παγωμένη», παρακολουθούσε τα έκτακτα δελτία ειδήσεων που μετέφεραν λεπτό προς λεπτό τα όσα τραγικά είχαν συμβεί στα Τέμπη την ώρα που οι γονείς τους έψαχναν να τα βρουν ζωντανά ή νεκρά στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Δυστυχώς για 21 παιδιά ήταν πολύ αργά. Εννέα ακόμα τραυματίστηκαν.

Οι υπόλοιποι μαθητές, οι χαροκαμένες μάνες, οι τραγικοί πατεράδες, έπρεπε να μάθουν να ζουν με αυτό το φρικτό γεγονός που σημάδεψε τις ζωές τους μια για πάντα. Ένας από τους μαθητές που είχαν γλιτώσει από το φριχτό τροχαίο, χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης μερικά χρόνια αργότερα. Ο Μακάριος Λιακόπουλος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό, μετά από το φοβερό δυστύχημα.

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια μετά το τροχαίο δυστύχημα, τον Οκτώβριο του 2008 μέσα σε κλίμα οργής και ανείπωτου πόνου. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε. Ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια.

Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

Οι 21 άτυχοι μαθητές

Το Μακροχώρι, η Βέροια, ο Νομός Ημαθίας, η Ελλάδα δεν ξεχνά τα 21 παιδιά…

  • Ευαγγελία Θ. Γάτου – Ετών 16
  • Αναστασία Π. Παυλίδου – Ετών 16
  • Περιστερά Ι. Ουστά – Ετών 16
  • Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – Ετών 16
  • Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – Ετών 15
  • Ηλίας Π. Τσολερίδης – Ετών 16
  • Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – Ετών 16
  • Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – Ετών 16
  • Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – Ετών 16
  • Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – Ετών 16
  • Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – Ετών 16
  • Ευανθία Κ. Ψαλίδα – Ετών 16
  • Δημήτριος Α. Κοσμίδης – Ετών 15
  • Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – Ετών 16
  • Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου – Ετών 16
  • Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – Ετών 16
  • Αθανάσιος Μαρκανταράς – Ετών 16
  • Γιώργος Κ. Μήτσκας – Ετών 16
  • Ιωάννα Θ. Καστίδου – Ετών 16
  • Δημήτριος Θ. Σίγγας – Ετών 16
  • Όλγα Β. Αγγελίνα – Ετών 15
1100 bada7242 be8f 42bd bdc5 eb93f91e21ce 1 - Οι σιδηροδρομικές και οδικές τραγωδίες στα Τέμπη: Η τραγωδία των οπαδών του ΠΑΟΚ το 1999 και το δυστύχημα των μαθητών το 2003
Το μνήμα των άτυχων μαθητών στα Τέμπη

Τον περασμένο Ιούλιο, ένας 35χρονος, ο οποίος είχε επιζήσει από την τραγωδία με τους 21 νεκρούς μαθητές στα Τέμπη τον Απρίλιο του 2003, έβαλε τέλος στη ζωή του

Ο 35χρονος αυτοκτόνησε με δίκαννο κυνηγετικό όπλο μέσα στο σπίτι του στο Μακροχώρι. Ήταν ο ένας από τους τέσσερις μαθητές που μετά το δυστύχημα νοσηλεύτηκαν στην εντατική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο που είχαν 21 μαθητές και αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Η τραγωδία στα Τέμπη που βύθισε στο πένθος τη χώρα

Εθνική τραγωδία το βράδυ της Τρίτης (28/2) στα Τέμπη, εκεί που συγκρούστηκε μια επιβατική αμαξοστοιχία με μια εμπορική.

Μια τραγωδία που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί, καθώς γύρω στις 3.30 το απόγευμα μεταφέρθηκαν μέσα με σακούλες πτώμα ή πτώματα στο νεκροτομείο της Λάρισας.

Το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη
Το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Μέχρι στιγμής ο επίσημος επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 36, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς υπάρχει οπτική επαφή των διασωστών με τουλάχιστον δύο ακόμα σορούς.

Επτά εκ των θυμάτων εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι. Περίπου 130 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη
Το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Τραγικές είναι οι σκηνές, καθώς συγγενείς έρχονται στο σημείο και αναζητούν δικούς τους ανθρώπους που ως τώρα δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα νοσοκομεία για να τους αναζητήσουν.

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Ραγδαίες ήταν και οι πολιτικές εξελίξεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη, με τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, να ανακοινώνει την παραίτησή του.

Την ίδια ώρα γνωστό έγινε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δήλωση της 18:00, με αφορμή και τα όσα έγιναν στα Τέμπη.

Στο χώρο του δυστυχήματος έχουν βρεθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει τη θλίψη του.

Δήλωση για την τραγωδία στα Τέμπη έκαναν και αρκετοί ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Νίκο Δένδια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση