Quantcast
00:16
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:16
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι 3 τενίστριες που άλλαξαν την ιστορία του αθλήματος – Όταν η ασταμάτητη Στέφι Γκραφ, συνάντησε το «ρομπότ» Σερένα Γουίλιαμς (εικόνες & βίντεο)

Η Γερμανίδα Στέφι Γκραφ / Φωτογραφία: WTA

Η Γερμανίδα Στέφι Γκραφ / Φωτογραφία: WTA

Ο συντάκτης του The Standard, Ανδρέας Πατίτσας
13.08.2022
16:26
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2022 • 8:56
Οι ιστορίες πίσω από τις κορυφαίες τενίστριες όλων των εποχών

Σήμερα (13/8) συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη μέρα που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 30 ετών, μια από τις κορυφαίες τενίστριες όλων των εποχών, η Γερμανίδα Στέφι Γκραφ.

Η Στέφι Γκραφ θεωρείται, δικαίως για πολλούς, ως η κορυφαία από όλες τις τενίστριες που έχουν πατήσει σε τερέν μέχρι σήμερα, καθώς όταν αποσύρθηκε σε ηλικία 30 ετών, είχε κατακτήσει 22 Grand Slams και συνολικά 107 τίτλους καριέρας.

Σήμερα, μένει στο Λας Βέγκας μαζί με τον επίσης παλαίμαχο τενίστα, Αντρέ Αγκάσι, με τον οποίο παντρεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2001.

Η Στέφι Γκραφ με τον Αντρέ Αγκάσι
Η Στέφι Γκραφ, μια από τις πιο διάσημες τενίστριες με τον Αντρέ Αγκάσι

Από τις κορυφαίες τενίστριες στο Sports Illustrated

Από τεσσάρων ετών, όταν οι φίλες της έπαιζαν με τις κούκλες τους, εκείνη προτιμούσε την ρακέτα. Η κλίση της στο τένις ήταν τόσο έντονη, που παρουσίασε ραγδαία βελτίωση και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια κατάταξη (Νο 125) σε ηλικία 13 ετών και 4 μηνών.

Το καλοκαίρι του 1984, στα 15 της δηλαδή, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες. Ήταν αποφασισμένη να μείνει στην κορυφή ανάμεσα στις τενίστριες και το κατάφερε για πολλά χρόνια.

Η ξανθιά Γερμανίδα, ύψους 1.76, φωτογραφήθηκε την άνοιξη του 1997 με μαγιό στο περιοδικό «Sports Illustrated». Τότε όλοι κατάλαβαν γιατί ο Αντρέ Αγκάσι άφησε την Μπρουκ Σιλντς για χάρη της.

Η Στέφι Γκραφ στο Sports Illustrated
Η Στέφι Γκραφ μια από τις πιο πετυχημένες τενίστριες όλων των εποχών στο Sports Illustrated / Φωτογραφία: Sports Illustrated

Η μαχαιριά του οπαδού της Στέφι Γκραφ άλλαξε το τένις

Στις 30 Απριλίου του 1993, η τενίστρια Μόνικα Σέλες αγωνιζόταν εναντίον της Μαγκνταλένα Μαλίβα για μία θέση στον προημιτελικό του τουρνουά τένις στο Αμβούργο.

Η αθλήτρια καθόταν με τον προπονητή της και ετοιμαζόταν για το τελευταίο σετ του αγώνα, που θα εξασφάλιζε την πρόκρισή της.άρθρο:

Κανείς δεν έδωσε σημασία στον Γκούντερ Πάρτσε. Η εμφάνισή του δεν διέφερε σε τίποτα από τους εκατοντάδες θεατές που παρακολουθούσαν τον αγώνα.

Ο Πάρτσε κατέβηκε τα σκαλιά των κερκίδων και στάθηκε πίσω από το διαχωριστικό. Τον χώριζαν λίγα εκατοστά από την αθλήτρια, όταν έβγαλε το μαχαίρι. Το κάρφωσε στην πλάτη της και ετοιμάστηκε για το δεύτερο χτύπημα.

Η Σέλες θυμάται μόνο τον έντονο πόνο και το αίμα που έβαψε κόκκινη την μπλούζα της. Πρόλαβε μόνο στιγμιαία να δει τον άντρα που της επιτέθηκε, πριν τον αφοπλίσουν.

Λίγες στιγμές μετά, η τενίστρια λιποθύμησε από το σοκ και ο κόσμος παρακολουθούσε έντρομος καθώς η ασφάλεια συνόδευε τον Πάρτσε έξω απ’ το στάδιο.

Ο 38χρονος Γκούντερ Πάρτσε ήταν φανατικός θαυμαστής της Στέφι Γκραφ. Ζούσε μόνος του και είχε πρόσφατα απολυθεί από τη δουλειά του σε εργοστάσιο χαρτικών.

Μοναδική του ασχολία ήταν να παρακολουθεί αγώνες τένις, κυρίως γυναικών. Εντυπωσιάστηκε από τη συμπατριώτισσά του, Στέφι Γκραφ και ο θαυμασμός του γρήγορα εξελίχτηκε σε εμμονή.

Οι γνωστοί του θυμούνταν ότι αναφερόταν με πάθος στους αγώνες της αθλήτριας. Πανηγύριζε με κάθε θρίαμβο και κατέρρεε με κάθε ήττα της. Έτρεφε ασίγαστο μίσος για τη νεαρή Σέλες, που τόλμησε να εκθρονίσει τη «βασίλισσά» του.

Έκανε υπομονή από το Μάρτιο του 1991, όταν η Σέλες αντικατέστησε την Γκραφ στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η υπομονή του άρχισε να εξασθενεί.

Τον Απρίλιο του 1993, αντιλήφθηκε ότι θα «ζούσε» την ταπείνωση για ακόμη μία χρονιά και δεν άντεξε άλλο. Αποφάσισε να εξασφαλίσει τη νίκη για την αγαπημένη του με το μόνο τρόπο που μπορούσε να σκεφτεί. Θα εξολόθρευε την αντίπαλό της.

https://www.youtube.com/watch?v=1T4aANfjEss

Η Ναβρατίλοβα των ρεκόρ

Πέρα όμως από τη Στέφι Γκραφ, ένα ακόμη όνομα από την Ευρώπη, φιγουράρει στην πρώτη τριάδα με τις τενίστριες που άφησαν επιχή.

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (Martina Navrátilová) είναι Τσεχο-Αμερικανίδα τενίστρια και από τις κορυφαίες τενίστριες στην ιστορία.

Κυριάρχησε στο τένις γυναικών από το 1978 έως το 1990, με το καλοχτισμένο σώμα της, το δυνατό σερβίς και βολέ της, που έφερναν στο νου άνδρα τενίστα.

Στη σπουδαία καριέρα της κατέκτησε 167 τουρνουά στο απλό γυναικών (18 Γκραν Σλαμ), τα περισσότερα από κάθε τενίστα ή τενίστρια, αποκομίζοντας περί τα 22 εκατομμύρια δολάρια από έπαθλα.

Διατηρώντας την πρώτη θέση στην Τσεχοσλοβακία από το 1972 έως το 1975, η αριστερόχειρας Ναβρατίλοβα αναγνωρίστηκε διεθνώς, όταν οδήγησε την ομάδα της χώρας της, το 1975, στην πρώτη κατάκτηση του Φεντερέισον Καπ.

Ωστόσο, το σιδηρούν παραπέτασμα έμοιαζε να την καταπιέζει. Το ίδιο έτος ζήτησε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ και το 1981 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. Το 2008 ανέκτησε την τσέχικη υπηκοότητά της και έκτοτε διαθέτει διπλή υπηκοότητα.

Από το 1975 και μετά βρισκόταν πάντα μέσα στις πρώτες θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανάμεσα στις τενίστριες.

Το 1978 διεκδίκησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση, όταν κέρδισε το Γουίμπλεντον. Το 1979 κέρδισε το απλό και το διπλό στο Γουίμπλεντον και καθιερώθηκε ως η αναμφισβήτητα πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη.

Το αδιανόητο νικηφόρο σερί του 1982

Το 1982, η Ναβρατίλοβα έδωσε 93 αγώνες, από τους οποίους νίκησε στους 90, αποδεικνύοντας ότι συγκαταλέγεται στο πάνθεο με τις πιο επιτυχημένες τενίστριες.

Πραγματοποίησε τότε 41 συνεχείς νίκες, κερδίζοντας 15 τουρνουά, μεταξύ των οποίων το Γουίμπλεντον και το Ρολάν Γκαρός. Το επόμενο έτος νίκησε στους 86 από τους 87 αγώνες της. Κέρδισε τότε το Αμερικανικό Όπεν, το Γουίμπλεντον και το Όπεν της Αυστραλίας στο απλό γυναικών).

Η νίκη της στο Ρολάν Γκαρός το 1984 συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 1.000.000 δολαρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τένις.

Το έπαθλο απονεμήθηκε στη Ναβρατίλοβα, επειδή κέρδισε σερί και τις τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις του τένις (Γουίμπλεντον, Αμερικανικό Όπεν, Όπεν της Αυστραλίας και Ρολάν Γκαρός), γνωστές ως Γκραν Σλαμ.

Έως το 1990 η Ναβρατίλοβα κέρδισε δύο φορές το Ρολάν Γκαρός (1982, 1984), τρεις φορές το Όπεν της Αυστραλίας (1981, 1983, 1985), τέσσερις φορές το Αμερικανικό Όπεν (1983, 1984, 1986, 1987) και εννέα φορές το Γουίμπλεντον (1978, 1979, 1982-1987, 1990).

Κέρδισε επίσης σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις τους διπλούς αγώνες γυναικών, καθώς και διπλούς μικτούς αγώνες. Το 1987 κέρδισε στο Αμερικανικό Όπεν και στις τρεις διοργανώσεις (απλό γυναικών, διπλό γυναικών, διπλό μικτό) και ήταν η πρώτη τενίστρια που πέτυχε την τριπλή αυτή επίδοση μετά το 1970.

Το φινάλε της καριέρας και οι σεξουαλικές προτιμήσεις

To 1994 αποσύρθηκε από το απλό και μέχρι το 2006, οπότε ολοκλήρωσε την επαγγελματική της καριέρα στο τένις, αγωνιζόταν σε αγώνες διπλού γυναικών και διπλού μικτού.

Σε τουρνουά του Γκραν Σλαμ, εκτός από τους 18 τίτλους στο απλό, κατέκτησε 31 στο διπλό γυναικών και 10 στο μικτό διπλό. Συνολικά στην επαγγελματική της καριέρα στο απλό γυναικών πέτυχε 1.442 νίκες και ηττήθηκε 219 φορές (86,8%).

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα είναι μία από τις πρώτες αθλήτριες που παραδέχτηκε δημοσίως ότι είναι λεσβία. Το 2014 παντρεύτηκε τη ρωσίδα επιχειρηματία και μοντέλο Γιούλια Λεμίγκοβα (γ. 1972), με την οποία είχε πολύχρονο δεσμό.

Μετά την αποχώρησή της από τα κορτ αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου της στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, των φτωχών παιδιών και των ομοφυλοφίλων.

https://www.youtube.com/watch?v=_x8LpJo8VfQ

Το «ρομπότ» Σερένα Γουίλιαμς

H θρυλική Αμερικανίδα, Σερένα Γουίλιαμς, μια από τις κορυφαίες τενίστριες όλων των εποχών, μέσω ενός μηνύματος στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και ενός πρωτοσέλιδου στο περιοδικό Vogue, προανήγγειλε το τέλος της μυθικής της καριέρας της.

H ανακοίνωση της απόσυρσης από την ενεργό δράση έγινε μέσω του περιοδικού Vogue, όπου η Σερένα πρωταγωνιστεί στο πρωτοσέλιδο μαζί με την κόρη της.

Η 41χρονη σήμερα Σερένα Γουίλιαμς ετοιμάζεται να ρίξει τίτλους τέλους σε μια ονειρεμένη καριέρα παίζοντας και στο φετινό US Open.

Η θρυλική αθλήτριες κατατάσσεται πρώτη στις γυναίκες τενίστριες και δεύτερη όλων των εποχών πίσω από τον Ρότζερ Φέντερερ με 365 νίκες σε Grand Slam. Επόμενη στη λίστα η Μαρίνα Ναβρατίλοβα με 305 νίκες.

https://twitter.com/BleacherReport/status/1557020126645477377?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1557020126645477377%7Ctwgr%5E2d40f2e60a8213293faaf40ea6a2c22b5f039139%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fskgsports.gr%2Fother-sports%2Fserena-goyiliams-mia-mythiki-kariera-ftanei-sto-telos-tis%2F

Μεγάλωσε εσώκλειστη

Μαζί με την αδερφή της Βίνους, φοίτησαν τις σχολικές τάξεις μέσα από την πατρική τους οικεία, καθώς ο πατέρας τους θεωρούσε ότι η εξωτερική επαφή θα τις αποσπάσει από τις προπονήσεις του τένις.

Διάφορες ιστορίες έχουν ακουστεί για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του μπαμπά Γουίλιαμς, με τις δύο αδερφές ωστόσο να τις αντικρούουν, αναφέροντας ότι πρόκειται για έναν πολύ υποστηρικτικό άνθρωπο.

Παρότι είχε ήδη ξεκινήσει να σαρώνει τα παγκόσμια τουρνουά, η νεαρή Σερένα κατόρθωσε παράλληλα να σπουδάσει, παίρνοντας πτυχίο στο σχέδιο μόδας. Έχει δημιουργήσει μάλιστα τη δική της σειρά ρούχων που φέρουν το όνομα της, χωρίς ωστόσο να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο επιχειρείν.

Πέτυχε αδιανόητα ρεκόρ

Για όσους δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της αθλήτριας, καλό είναι να διαβάσουν αυτό…

Σε 27 χρόνια καριέρας έχει κατακτήσει 73 ατομικούς τίτλους, μεταξύ των οποίων 23 Grand Slams (σ.σ. το πρώτο σε ηλικία μόλις 17 ετών).

Από αυτά, τα 4 προστέθηκαν στο παλμαρέ της μέσα σε μόλις έναν χρόνο (σ.σ. 2002-2003), όταν κατέκτησε όλα τα κορυφαία τουρνουά.

Έχει συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακού Αγώνες, κερδίζοντας 4 (!) μετάλλια, ενώ έχει μείνει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 253 συνεχόμενες εβδομάδες!

Δικαίως θεωρείται μια από τις κορυφαίες τενίστριες όλων των εποχών.

Ο «κρυπτονίτης» της

Απίστευτο πως η μεγαλύτερη αδυναμία της εντός του γηπέδου, είναι και αυτή της προσωπικής της ζωής.

Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, η μοναδική αντίπαλος που την έχει κερδίσει δύο φορές στην καριέρα της είναι η αδερφή της Βίνους!

Σίγουρα η Σερένα δεν της κρατάει κακία, αλλά δείτε τι ιστορίες γεννά ο αθλητισμός από τις δυο τενίστριες.

Η ταινία για την Σερένα Γουίλιαμς και ο Γουίλ Σμιθ

Πέρσι, κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες μια ταινία από τον κόσμο των Γουίλιαμς. Η ταινία «King Richard» του σεναριογράφου Zach Baylin, αφορά στη ζωή του προπονητή Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, πατέρα των πρωταθλητριών Βένους και Σερένα Γουίλιαμς, κορυφαίες τενίστριες της εποχής μας, που οδηγούμενος από το όραμά του και χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές μεθόδους κατάφερε να «χτίσει» τις δύο τενίστριες, οι οποίες με τη σειρά τους άλλαξαν την παγκόσμια πορεία του τένις.

Η ταινία δεν αφορά τις θρυλικές τενίστριες Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς, που έγραψαν ιστορία στο τένις, αλλά τον πατέρα τους και κυρίως την ανυποχώρητη αποφασιστικότητά του στο να εξελιχθούν οι δύο κόρες του στις κορυφαίες παίκτριες του «πιο λευκού αθλήματος της Γης».

Το φιλμ αξίζει πρώτα από όλα για την παρουσία του Γουίλ Σμιθ. Η σαρωτική ενέργειά του δικαιολογημένα οδήγησε τον διάσημο ηθοποιό στο Όσκαρ που είναι και το πρώτο που κέρδισε μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες («Το κυνήγι της ευτυχίας» και «Ali»).

Ένα όσκαρ το οποίο βέβαια έχασε τη λάμψη και την αξία του, πριν καν του απονεμηθεί, αφού ο Αφροαμερικανός σηκώθηκε και σφαλιάρισε σε κοινός εκφοβιστής, τον Κρις Ροκ το βράδυ της απονομής.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση