01:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι θάνατοι που στιγμάτισαν το 2022: 12+1 διάσημοι Έλληνες «έφυγαν» φέτος, από τον Καζάκο και τον Νικολαΐδη, μέχρι τον Γκουσγκούνη (βίντεο)

Οι θάνατοι Ελλήνων το 2022

Οι θάνατοι Ελλήνων το 2022

Ο Θάνος Νικηταράς
01.01.2023
16:46
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2023 • 8:21
Το 2022 μας άφησε και εμείς καταγράφουμε τους διάσημους Έλληνες που έφυγαν από τη ζωή - Ποιοι είναι οι θάνατοι που στιγμάτισαν τη χρονιά που έφυγε

Πολλοί είναι οι θάνατοι που στιγμάτισαν το 2022, με το 2023 να μας βρίσκει πιο φτωχούς, καθώς σπουδαίες προσωπικότητες, από πολλούς τομείς, δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Εδώ και λίγες ώρες έχουμε πει «αντίο» στο 2022, το οποίο θα μείνει στην ιστορία για τους θανάτους τόσο της Βασίλισσας Ελισάβετ, όσο και του Πελέ, ωστόσο εμείς στο άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τους Έλληνες που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που μας άφησε.

Το «The Standard» συγκέντρωσε τους 10+1 θανάτους που -κατά τη γνώμη μας- στιγμάτισαν το 2022.

Οι θάνατοι που στιγμάτισαν το 2022

Ο Στέλιος Σεραφείδης

Το 2022 μας βρήκε με την ΑΕΚ να χάνει μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν φορέσει ποτέ τη φανέλα της, ο λόγος για τον Στέλιο Σεραφείδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου του 2022 μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Η ΑΕΚ είχε προλάβει να τιμήσει τον παλαίμαχο τερματοφύλακά της, καθώς είχε δώσει το όνομά του στο προπονητικό της κέντρο στα Σπάτα, ενώ και η εικόνα του κοσμεί τον έναν πυλώνα της «Αγιάς Σοφιάς-OPAP Arena».

Ο Στέλιος Σεραφείδης
Ο Στέλιος Σεραφείδης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Σεραφείδης εντάχθηκε στην Ενωση σε ηλικία 16 ετών και με τα «κιτρινόμαυρα» κατέγραψε πάνω από 300 συμμετοχές, ενώ κατέκτησε και 3 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα, μακριά από την ΑΕΚ δεν έφυγε ποτέ, καθώς την υπηρέτησε και μετά το τέλος της καριέρας του από διάφορα πόστα.

Το μεγάλο του «αχ»… ότι δεν πρόλαβε να δει την επιστροφή της ΑΕΚ στο Σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Αλέκος Φασιανός

Λίγες ημέρες αργότερα η τέχνη χάνει τον Αλέκο Φασιανό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη. Λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1960, γκαλερί Α23), πήγε στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Αλέκος Φασιανός
Ο Αλέκος Φασιανός / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εκεί παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Βeaux-Αrts, κοντά στους Clairin και Dayez (1962-64). Τελικά εγκαταστάθηκε πιο μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου έζησε επί 35 χρόνια, κρατώντας πάντως μια στενή και τακτική σχέση με την Ελλάδα.

Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του. Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση.

Χρήστος Σαρτζετάκης

Ο… ιδιόρρυθμος πολιτικός Χρήστος Σαρτζετάκης έφυγε από τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου σε ηλικία 93 ετών. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεθνώς γνωστός ως Ανακριτής της υποθέσεως πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού της αριστεράς Γρηγορίου Λαμπράκη, την οποία με επιτυχία διεξήγαγε, χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Το 1968, επί δικτατορικού καθεστώτος, απελύθη από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε, χωρίς δίκη, επί ένα περίπου χρόνο.

Ο Σαρτζετάκης δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα πετυχημένος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και ήταν ο πρώτος ΠτΔ που κάλεσε αντιστασιακούς. Είχε μείνει στην ιστορία για το πομπώδες ύφος του και το καθαρευουσιάνο του ύφος, ενώ δεν είχε δείξει και ιδιαίτερη ανοχή στην σάτιρα, καθώς είχε μηνύσει τον Χάρρυ Κλυνν, αλλά και ο Λάκης Λαζόπουλος είχε συλληφθεί για σάτιρα στον Σαρτζετάκη.

Επίσης αρνητικά είχε σχολιαστεί η άρνησή του να απονείμει χάρη στον Ρούσο, παρά την θετική εισήγηση που δόθηκε από την επιτροπή, μια χάρη που εν τέλει ο Ρούσος την πήρε από τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κώστα Καραμανλή.

Μαριέττα Γιαννάκου

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 71 ετών, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251.

Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.

Η Μαριέττα Γιαννάκου στη Βουλή
Η Μαριέττα Γιαννάκου στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κατά πολλούς τη ζωή της Γιαννάκου την είχε χαρακτηρίσει η θέση που είχε ως υπουργός Παιδείας, επί κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, καθώς προσπάθησε να μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα και υπερασπίστηκε το παιδαγωγικό Ινστιτούτο όταν η περιγραφή «συνωστισμός» στα βιβλία Ιστορίας αντικαταστάθηκε με το «αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κάτω από βίαιες συνθήκες». «Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλει το κοινό», έλεγε μεταξύ άλλων η κα. Γιαννάκου τότε.

Η Μαριέττα Γιαννάκου απέκλεισε την πιθανότητα απόσυρσης του βιβλίου για λόγους νομιμότητας, λέγοντας ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Τελικά το βιβλίο αποσύρθηκε μετά τις εκλογές από τον νέο υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Κώστας Γκουσγκούνης

Ο Κώστας Γκουσγκούνης πέθανε σε ηλικία 92 ετών στις 6 Μαΐου 2022 από ανακοπή καρδιάς.

Ο Κωνσταντίνος Γκουσγκούνης ήταν Έλληνας ηθοποιός και φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τις ταινίες με ερωτικό και πορνογραφικό περιεχόμενο στις οποίες πρωταγωνίστησε μεταξύ 1965 και 1984. Στα ΜΜΕ αναφέρεται ως «θρυλικός», «βασιλιάς του σεξ», «cult», «σύμβολο του σεξ».

Κώστας Γκουσγκούνης
Κώστας Γκουσγκούνης

Δάκης

Στις 29 Μαΐου 2022 έφυγε από τη ζωή ο Δάκης, ο οποίος έδινε μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 79 ετών. Ο Δάκης έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια, έφτασε να ζυγίζει 42 κιλά, ενώ το περασμένο διάστημα νοσηλεύτηκε σε μεγάλο θεραπευτήριο της Αθήνας, καθώς δίνει μάχη με τον καρκίνο.

Ο τραγουδιστής είχε γίνει γνωστός για τα ρομαντικά του τραγούδια, tο 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά.

Είχε συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, ενώ ορισμένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι: Τσάι με λεμόνι, Αυτό το καλοκαίρι, Τόσα καλοκαίρια, Μία σου λέξη και πολλά ακόμη.

Ντίνα Κώνστα

Στις 3 Ιουλίου του 2022 σε ηλικία 83 ετών άφησε την τελευταία πνοή της η αγαπημένη ηθοποιός Ντίνα Κώνστα, η οποία έχει μείνει στην ιστορία για το ρόλο της Ντένης Μαρκορά στη σειρά «Δύο ξένοι».

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε ήταν στις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν» και το «Σόι μας».

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, επειδή δεν της άρεσε η δέσμευση του γάμου. Έχει δηλώσει πως έγινε ηθοποιός επειδή είναι αυτοκαταστροφικό άτομο. Η Ντίνα Κώνστα έχει εκφράσει ανοιχτά τις πολιτικές της απόψεις. Έχει θέσει υποψηφιότητα με τον Συνασπισμό στις Ευρωεκλογές του 1999, στις βουλευτικές εκλογές του 2000, και στις βουλευτικές εκλογές του 2004.

Κώστας Καζάκος

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 πέθανε ο Κώστας Καζάκος σε ηλικία 87 ετών. Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»,  όπου είχε εισαχθεί με κορονοϊό, εξαιτίας του οποίου επιβαρύνθηκαν σημαντικά τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Στα γυρίσματα της ταινίας «Κοντσέρτο για πολυβόλα» ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Τζένη Καρέζη, με την οποία έκανε τον Κωνσταντίνο, ενώ το 1997 παντρεύτηκε την Τζένη Κόλλια, με την οποία έκανε άλλα 3 παιδιά.

Ιστορική ήταν η συμμετοχή του στην θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», η οποία αποτελούσε μια κατακραυγή για την Χούντα των Συνταγματαρχών και κατά τη διάρκεια του οποίο συνελήφθη, μαζί με την Τζένη Καρέζη. Ο ίδιος συνελήφθη και κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Αδείας Άσκησης του Επαγγέλματος του Ηθοποιού.

Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή για τη «Λυσιστράτη». Ακόμη, τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Μάρθα Καραγιάννη

Ο ελληνικός κινηματογράφος δέχθηκε ένα ακόμη χτύπημα λίγο καιρό αργότερα, καθώς στις 18 Σεπτεμβρίου του 2022 έφυγε από τη ζωή η Μάρθα Καραγιάννη σε ηλικία 82 ετών.

Να σημειώσουμε ότι ενδιάμεσα από το θάνατο της Μάρθας Καραγιάννη και του Κώστα Καζάκου είχε φύγει από τη ζωή η Ειρήνη Παππά. Η Μάρθα Καραγιάννη ξεχώρισε περισσότερο για την κινηματογραφική της καριέρα, καθώς συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης», όταν ήταν μόλις 21-22 χρόνων.

Χαρακτηριστική ήταν και η συμμετοχή της στη μουσική ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967) όπου εμφανίστηκε ως καθαρά κωμική ηθοποιός.

Τραγούδησε για πρώτη φορά στην ταινία «Καπετάνιος για κλάματα» (1960) το τραγούδι «Σαν φυσά το μαϊστράλι», αλλά έκανε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες» (1968) με το τραγούδι «Ο άνδρας που θα παντρευτώ». Επίσης, τραγούδησε στη βιντεοταινία «Μια τρελή, τρελή ζωντοχήρα» (1988).

Όσον αφορά στο θέατρο, συμμετείχε επανειλημμένα στον θίασο Γεωργίας Βασιλειάδου και Βασίλη Αυλωνίτη.

Σταμάτης Κόκοτας

Ο Οκτώβριος μας βρίσκει χωρίς τον Σταμάτη Κόκοτα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Στην ιστορία είχε μείνει για τις φαβορίτες του, τις οποίες αρνήθηκε να ξυρίσει.

Μάλιστα σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή ο τραγουδιστής είχε αποκαλύψει ότι μια πολύ γνωστή εταιρεία ξυριστικών του είχε κάνει πρόταση να ξυρίσει τις φαβορίτες μου έναντι του ποσού των 50 εκατομμυρίων, προκειμένου να λανσάρει τα ξυραφάκια της.

Ο Σταμάτης Κόκοτας με μικρόφωνο στο χέρι
Ο Σταμάτης Κόκοτας με μικρόφωνο στο χέρι / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Τους απάντησα να τους δώσω εγώ τα 50 εκατομμύρια που μου έδιναν εκείνοι και να τους πάω στην πλατεία Ομονοίας, τότε που υπήρχε εκεί σιντριβάνι, να τους βάλω μέσα και να τους κάνω μπάνιο. Αλίμονο αν έκανα τέτοιο πράγμα! Είναι θέμα αξιοπρέπειας! Κάποιος θα σκεφτόταν «σιγά, σε έναν χρόνο θα ξαναμεγάλωναν οι φαβορίτες!». Δεν είναι έτσι. Γιατί αύριο θα ‘ρθουν και θα σου πουν «βγάλε τώρα και τα ρούχα σου, γιατί τόσο αξίζεις!».

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Στις 14 Οκτωβρίου 2022 μαθαίνουμε μια είδηση που δεν μπορούμε να την πιστέψουμε, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης σε ηλικία 43 ετών έφυγε από τη ζωή.

Ο Ολυμπιονίκης και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πάλευε τα τελευταία χρόνια με μια σπάνια μορφή καρκίνου, κάτι το οποίο γνώριζαν μόνοι οι πολύ δικοί του άνθρωποι.

O Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης με το μετάλλιο
O Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης με το μετάλλιο / Φωτογραφία: Twitter

Το αποχαιρετιστήριο του μήνυμα… ένα πραγματικό μάθημα ζωής καθώς αντί να πει -όπως θα έκαναν πολλοί- «γιατί σε μένα», σκέφτηκε πόσο τυχερός είναι που δεν βρήκε τη σύζυγό του ή τα παιδιά τους.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έκανε ακόμη και την τελευταία του πνοή στη γη, μια πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο, καθώς έδωσε σε δημοπρασία τα μετάλλιά του.

Γιάννης Διακογιάννης

Ο άνθρωπος που συνόδεψε με τη φωνή του όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα των προηγούμενων δεκαετιών έφυγε σε ηλικία 91 ετών στις 13 Δεκεμβρίου του 2022, ο λόγος για τον Γιάννη Διακογιάννη.

Εν μέσω Μουντιάλ 2022, το οποίο κατέκτησε η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοσχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών άφησε πιο φτωχή τη δημοσιογραφία στη χώρα μας.

Από πολλούς θεωρείτο ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεων του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του.

Τι ειρωνεία… λίγες ημέρες μετά τον Διακογιάννη έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο Πελέ, οι δυο τους είχαν συναντηθεί το 2006 στην Αθήνα.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Διακογιάννης θα περιγράφει από εκεί ψηλά τα γκολ που θα βάζει ο Πελέ στον Παράδεισο!

ΔΠΘ

Αφήνουμε τον θάνατο του ράπερ ΔΠΘ για το τέλος, καθώς ο Μιχάλης Αντωνιάδης, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, δεν μπορεί να μπει στην ίδια λίστα με τους προαναφερθέντες, ωστόσο ο θάνατός του συντάραξε τη νεολαία και την σκηνή της χιπ χοπ.

Σε ηλικία μόλις 38 ετών ο ΔΠΘ έφυγε από τη ζωή, έχοντας ωστόσο αφήσει το δικό του στίγμα στο ελληνικό ραπ, καθώς ήταν από τους πρωτοπόρους της σκηνής.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση