Quantcast
18:30
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:30
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τεράστια ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη: «Καμπανάκι» των ειδικών για blackouts

Ήλιος / Φωτογραφία: Instagram

Ήλιος / Φωτογραφία: Instagram

01.12.2023
19:33
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2023 • 11:12
Το «καμπανάκι» των επιστημόνων

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για μια ηλιακή καταιγίδα στη Γη που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις υπηρεσίες διαδικτύου, ραδιοφώνου και GPS.

Διακοπές στο ραδιόφωνο, το διαδίκτυο και προβλήματα με το GPS είναι πιθανόν να σημειωθούν σε ορισμένα μέρη του κόσμου την Παρασκευή (01/12), καθώς μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα προβλέπεται να πλήξει τη Γη, σύμφωνα με Αμερικανούς μετεωρολόγους.

«Η ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να επηρεάσει το μαγνητικό πεδίο της Γης και είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στις επικοινωνίες, καθώς και να προκαλέσει ένα έντονο σέλας», δήλωσε η φυσικός διαστημικού καιρού Tamitha Skov.

«Η καταιγίδα προβλέπεται να πλήξει τη Γη το μεσημέρι της 1ης Δεκεμβρίου… Εάν το μαγνητικό πεδίο είναι σωστά προσανατολισμένο, αναμένουμε ότι το σέλας θα εμφανιστεί στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα λήψης σήματος και GPS, ειδικά στη νυχτερινή πλευρά της Γης», ανέφερε η Dr Skov στο X.

Οι ηλιακές καταιγίδες βαθμολογούνται σε μια κλίμακα από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να είναι το πιο ακραίο φαινόμενο.

Η σημερινή είναι επιπέδου G3, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει προβλήματα στη δορυφορική επικοινωνία και ραδιοπλοήγηση.

Σύμφωνα με το yourweather.com, μια ηλιακή καταιγίδα G3 «έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει διακυμάνσεις ισχύος στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δυσκολίες στον έλεγχο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και προβλήματα στην πλοήγηση.

Πιθανή η εμφάνιση του Βόρειου Σέλας ξανά στην Ελλάδα

Για πιθανή ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3 που θα επηρεάσει τη Γη την 1η Δεκεμβρίου, κάνει λόγο το Forecast Weather Greece, επικαλούμενο τη ΝΟΑΑ, τη Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τη NOAA, μία μαζική εκτίναξη ηλιακού πλάσματος που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου στην επιφάνεια του Ήλιου, αναμένεται να επηρεάσει την Γη την 1η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Tην τελευταία φορά που παρόμοιας ισχύος γεωμαγνητική καταιγίδα έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας ακόμα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι στα βόρεια τμήματα της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας έγιναν μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου, με τον ουρανό να αποκτά ένα έντονα κόκκινο χρώμα.

Ωστόσο, το Βόρειο Σέλας εξαιρετικά σπάνια γίνεται ορατό στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, αφού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει κατά κανόνα μόνο στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Κι όμως, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, να γίνει ξανά ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση