Το Τατόι είναι έτοιμο να υποδεχθεί την Δευτέρα (16/1) την σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για να ταφεί μαζί με τους προγόνους του.
Ο Κωνσταντίνος θα είναι ο προτελευταίος από την τέως βασιλική οικογένεια που θα θαφτεί εκεί, καθώς μετά τη συμφωνία του 2002 με το Δημόσιο, εκείνος και η σύζυγός του, Άννα Μαρία είναι οι τελευταίοι που έχουν το δικαίωμα να θαφτούν στο Τατόι.
Η κηδεία της Φρειδερίκης στο Τατόι
Η Φρειδερίκη πέθανε το 1981 στα ανάκτορα Θαρθουέλα της Μαδρίτης σε ηλικία 64 ετών, μετά από έμφραγμα που προκλήθηκε από επέμβαση για καταρράκτη.
Λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, που ήδη οσμιζόταν την ευωδία της εξουσίας το είχε ξεκαθαρίσει: «Η Φρειδερίκη, ούτε νεκρή στην Ελλάδα»!
Τελευταία επιθυμία της Φρειδερίκης ήταν να ταφεί στον λόφο του Τατοΐου, δίπλα στον σύζυγό της βασιλιά Παύλο. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε απαιτήσει από την τότε κυβέρνηση του Ράλλη, να μεταφερθεί η σορός της μητέρας του στην Ελλάδα και την επόμενη ημέρα να τελεστεί η Νεκρώσιμος Ακολουθία στη Μητρόπολη των Αθηνών και ο ενταφιασμός της στον λόφο στο Τατόι, όπου αναπαύονται όλοι οι εστεμμένοι της Ελλάδας και μέλη των οικογενειών τους.
Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης είχε δηλώσει ότι όλο το τελετουργικό έπρεπε να γίνει στο Τατόι την ίδια μέρα, γιατί είχε την πληροφορία, ότι στη Μητρόπολη, ήταν πολύ πιθανό να προκληθούν ταραχές. Η κυβέρνηση έδωσε, τελικά, άδεια μόνον για 6 ώρες στην τέως βασιλική οικογένεια για να παραμείνει στην Ελλάδα κι έπειτα να αναχωρήσει.
«Πολεμικό» το κλίμα
Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεσπάθωσε: «Είναι καιρός να εννοήσει ο κ. Ράλλης ότι η απόφαση της κυβέρνησής του να επιτρέψει την ταφή της Φρειδερίκης στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού»!
Και στο μεταξύ οι εφημερίδες της εποχής, άλλο που δεν ήθελαν, εκμεταλλευόμενες το καυτό θέμα εξέδιδαν πύρινα πρωτοσέλιδα.
Η «Ελευθεροτυπία» σημαιοφόρος της αντιμοναρχικής παρέλασης: «Φέρνουν τη Φρείκη», ήταν ο τίτλος του φύλλου της με υπότιτλο: «Ανήσυχη η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να συντομεύσει το χρόνο της κηδείας. Επιμένει να διανυκτερεύσει ο τέως».
Και η φιλοβασιλική «Βραδυνή» απαντούσε: «Αγανάκτησι για την Καπηλεία» Συνεχίζεται η ανίερη επίθεσι κατά της νεκρής Φρειδερίκης. Να σημειώσουμε εδώ ότι στις εσωτερικές σελίδες, το ρεπορτάζ της «Βραδυνής» είχε φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υπουργού Συντονισμού στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, που περίμενε τη σειρά του για να ασπασθεί το χέρι της βασίλισσας.
Την παραμονή της κηδείας το Γραφείο του τέως βασιλιά έξεδωσε δήλωσή του, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για την πολιτικοποίηση της κηδείας, «ενώ ο ίδιος ερχόταν στην Ελλάδα, για να εκτελέσει ένα οδυνηρό προσωπικό καθήκον» και ότι οι περιορισμοί που επεβλήθησαν στην απλή τελετή κηδείας της μητέρας του, «προσδίδουν σ΄ αυτόν πικρία στην οδύνη».
Ο Κωνσταντίνος, που δεν είχε ξανάρθει στην Ελλάδα από το δημοψήφισμα του 1974, μόλις κατέβηκε απ’ το αεροπλάνο, γονάτισε και φίλησε το ελληνικό χώμα ή μάλλον το τσιμέντο του Ελληνικού.
Η περιοχή του Τατοΐου είχε αποκλειστεί από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ θωρακισμένα αυτοκίνητα της Αστυνομίας περιπολούσαν στους γύρω δασικούς δρόμους.
Η τελετή της κηδείας και ταφή της Φρειδερίκης έγιναν αυθημερόν στο Τατόι, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου. Παραβρέθηκαν μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, αρκετοί οπαδοί της μοναρχίας (περίπου 3000 τους υπολόγιζαν οι βασιλόφρονες) ενώ από πλευράς κυβερνήσεως είχε παραστεί ο μετέπειτα ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος, που αποδοκιμάστηκε από τους φιλομοναρχικούς, στο πλαίσιο του συγκινησιακά φορτισμένου γεγονότος.