09:16
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:16
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι ο προτελευταίος της οικογένειας Γκλύξμπουργκ που θα ταφεί στο Τατόι (βίντεο)

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την σύζυγό του Άννα Μαρία / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την σύζυγό του Άννα Μαρία / Φωτογραφία: EUROKINISSI

11.01.2023
20:35
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2023 • 9:47
Στο Τατόι θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο προτελευταίος που θα ταφεί στο Τατόι είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που πέθανε χθες, Τρίτη (10/01), στα 82 του χρόνια.

Ο προτελευταίος άνθρωπος που θα ταφεί στο Τατόι, δίπλα στους υπόλοιπους της τέως βασιλικής οικογένειας, είναι ο Κωνσταντίνος, όπως αποκάλυψε το MEGA. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη συμφωνία προέκυψε μεταξύ της πλευράς του τέως βασιλιά και του ελληνικού κράτους, το 2002, όταν και η πρώην βασιλική οικογένεια αποζημιώθηκε για μέρος των βασιλικών κτήσεων στη χώρα.

Τελευταίος που θα ταφεί στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, δεν είναι άλλος από τη σύζυγο του Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία. Η Άννα Μαρία είναι σήμερα 76 ετών.

Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, προχώρησε σε ανακοίνωση για την ημερομηνία της κηδείας του 82χρονου εκλιπόντος. Όπως αναφέρθηκε, η κηδεία θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Τατόι.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πόση είναι η περιουσία του – Το ύποπτο ριφιφί στο Τατόι

Η 1η Ιουνίου 1973 σηματοδότησε το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος παρέμεινε στο εξωτερικό και δεν επέστρεψε στην Ελλάδα. Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά την αλλαγή πολιτεύματος, επέστρεψε το 1981 και αυτό για τον θάνατο της μητέρας του, της Φρειδερίκης.

Με τη φυγή του όμως, προέκυψε το θέμα της βασιλικής περιουσίας και της βασιλικής χορηγίας. Ο τέως εγκατέλειψε τη χώρα τον Δεκέμβριο του 1967, μετά την αποτυχία του να οργανώσει ένα αντικίνημα απέναντι στη Χούντα, η οποία στη συνέχεια, αφού είχε φύγει, συνέχιζε να του χορηγεί τη βασιλική χορηγία, την οποία και εισέπραττε μέχρι το 1973.

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία
Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα πρώτα χρήματα από την εκποίηση της περιουσίας τα εισέπραξε ο Τέως γύρω στα 1970, όταν πούλησε στο Τατόι μια μεγάλη αγροτική έκταση «εκείθεν της σιδηροδρομικής γραμμής» έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Με τη φυγή του στο εξωτερικό, λέγεται ότι αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, όμως η κινητή και ακίνητη περιουσία που κληρονόμησε η σύζυγός του Αννα-Μαρία, μετά τον θάνατο των γονιών της, προστέθηκαν τότε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του «Βήματος», το 1973 η χούντα είχε καταθέσει 120 εκατομμύρια δραχμές για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, όμως οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να είχαν αρνηθεί να τα λάβουν.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Το ύποπτο ριφιφί στο Τατόι και το 10ετές μυστικό

Μία περίεργη διάρρηξη έγινε στο Τατόι το 1991 και μάλιστα η αστυνομία την κράτησε κρυφή για 10 χρόνια. Στη λίστα των κλοπιμαίων περιλαμβάνονταν χρυσό διάδημα σε σχήμα τιάρας με μαργαριτάρια, χρυσές εικόνες με πλαίσια στολισμένα με διαμάντια, σταυροί με σμαράγδια, βραχιόλια με ρουμπίνια, δαχτυλίδια με διαμάντια, κολιέ με μαργαριτάρια και ένα μενταγιόν από αμέθυστο.

Ο χαμένος θησαυρός του Τατοΐου είχε σπάνια κειμήλια αμύθητης αξίας και έκαναν ξαφνικά φτερά.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η διάρρηξη έγινε ενώ η κινητή περιουσία των Γκλύξμπουργκ, ήταν μέσα σε κοντέινερ και θα μεταφερόταν με φορτηγά στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί στο λιμάνι Τίλμπουρι της Αγγλίας.

Τότε, ο διαχειριστής της βασιλικής περιουσίας, απόστρατος ναύαρχος Μάριος Σταυρίδης, παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς και δήλωσε ότι «ύστερα από διάρρηξη που έγινε στο Τατόι, εκλάπησαν πίνακες ζωγραφικής και θρησκευτικές εικόνες».

Η διαμάχη με την Ελλάδα για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία

Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, τιμωρώντας τον Κωνσταντίνο για την προδικτατορική εξέλιξη των γεγονότων. Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η αβασίλευτη δημοκρατία συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία 69,2% έναντι 30,8% της βασιλευομένης.

Έτσι, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αποφάσισε να μην επιστρέψει και οι διαφορές του με το ελληνικό κράτος για την πρώην -πια- βασιλική περιουσία έφτασαν στα δικαστήρια. Αφορούσαν το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, το κτήμα Τατοΐου και το κτήμα Πολυδενδρίου στην Αγιά Λάρισας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση