Quantcast
00:49
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:49
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

O stand-up comedian Δημήτρης Δημόπουλος στο «S»: «Αν εκφράζομαι ελεύθερα, θα δεχτώ και την ελεύθερη έκφραση των άλλων»

Ο δημοφιλής σταντ απ κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος

Ο δημοφιλής σταντ απ κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος

19.03.2022
08:49
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2022 • 15:06
O κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος σε μια απολαυστική συνέντευξη

O Δημήτρης Δημόπουλος επιστρέφει στους Αμπελόκηπους με την «Καφρόκρεμα», τον τρίτο του σταντ-απ μονόλογο, για τον τελευταίο κύκλο παρουσίασης της παράστασης, σε μια πρωτότυπη περιοδεία εντός Αθήνας και μιλά στο «S» σε μια απολαυστική συνέντευξη.

Μετά το κλασικό «Αντί Διδακτορικού» και την άκρως πρωτότυπη «Υπερπαραγωγή», ο γνωστός κωμικός παρουσιάζει τα πιο σκωπτικά και ανατρεπτικά ως τώρα κείμενά του, αντιμετωπίζοντας κάθε θέμα που καταπιάνεται με αθώο ενθουσιασμό μα και ειρωνικό σκεπτικισμό ταυτόχρονα.

Οι δύο τελευταίες στάσεις που θα κάνει ο Δημήτρης Δημόπουλος στην Αθήνα, με την παράσταση «Καφρόκρεμα», έρχονται την Παρασκευή 18 Μαρτίου στον κινηματογράφο «Δαναό» στους Αμπελόκηπους και ένα μήνα αργότερα, την Παρασκευή 15 Απριλίου, στα WestCity Cinemas στο Περιστέρι.

Ο ίδιος ο κωμικός μίλησε στο «S» για την παράστασή του, το σταντ-απ γενικώς και τα μελλοντικά του σχέδια…

«S»: Από την πανδημία μέχρι την Ουκρανία, πώς λειτουργεί μία παράσταση κωμωδίας αυτή την περίοδο;

Δ. Δημόπουλος: Εξαρτάται το περιεχόμενο, είτε καταγγελτικά, είτε καταπραϋντικά. Πρόκειται για δύο εξίσου σημαντικές λειτουργίες της κωμωδίας και το κοινό προσκαλείται να επιλέξει τι θέλει. Με δεδομένο πως στην «Καφρόκρεμα» δεν ασχολούμαι παρά ακροθιγώς με την επικαιρότητα, πιστεύω πως πρόκειται για μια παράσταση που στη συγκεκριμένη περίοδο δρα καταπραϋντικά για τα όσα ανάφερες. Συνεχίζει όπως να δρα καταγγελτικά για τα όσα ζητήματα ήθελα να σχολιάσω σατιρικά.

 Τι είναι αυτό που σου λέει ο κόσμος αφού έχει δει την παράσταση; Βρίζει ο Δημήτρης Δημόπουλος;

Άσε, βρίζει σε αυτήν την παράσταση! Λόγω της συγκυρίας, δεν υπάρχει η δυνατότητα συγχρωτισμού με το κοινό μετά την παράσταση, όμως όσοι μένουν να μου μιλήσουν μετά, μένουν για τα συγχαρητήρια. Έχω δεχτεί φυσικά και μηνύματα (και κριτικές κοινού!) που λίγο-πολύ με θάβουν, όμως έτσι είναι: αν εκφράζομαι ελεύθερα, θα δεχτώ και την ελεύθερη έκφραση των άλλων.

Ο δημοφιλής σταντ απ κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος
Ο δημοφιλής σταντ απ κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος

Τα κείμενα της παράστασης είναι βιωματικά; Έχεις βιώσει τις καταστάσεις που μεταφέρεις επί σκηνής;

Κάποια κείμενα βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, όμως αυτά αποτελούν μόνο την αφορμή: το κείμενο εξελίσσεται για να εξυπηρετήσει τους στόχους της παράστασης, γράφω έναν σταντ-απ μονόλογο, όχι ημερολόγιο!

Έχεις ξυπνήσει για να σημειώσεις ένα αστείο ή περιστατικό για να μην το ξεχάσεις αργότερα;

Περισσότερες φορές έχω κοπανήσει το κεφάλι μου που δεν το έκανα, παρά το έχω κάνει.

S»: Είσαι πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά. Βιοπορίζεσαι από το σταντ-απ;

Δ. Δημόπουλος: Είμαι σε αυτήν την δουλειά από το 1996. Στην αρχή θεωρούσα το σταντ-απ ένα χόμπι, όταν όμως έπαψα να το αντιμετωπίζω ερασιτεχνικά, εξελίχθηκε σε μία από τις παράλληλες ασχολίες μου για να εκφράζομαι καλλιτεχνικά και να βιοπορίζομαι.

Υπάρχουν όρια στη σάτιρα; Και ποιος τα θέτει;

Τα μόνο όρια που υπάρχουν είναι αυτά που θέτει ο δημιουργός και το πλαίσιο στο οποίο δημιουργεί. Αλλιώς θα υπάρξω σε μια εταιρική παρουσίαση, και αλλιώς στην παράστασή μου. Στην παράστασή μου είμαι εντελώς ελεύθερος να θέσω εγώ τα όρια και να τα ξεπερνώ όποτε και όπως θέλω.

Ο δημοφιλής σταντ απ κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Δημήτρης Δημόπουλος

Αν ο Αριστοφάνης ταξίδευε στο σήμερα, πώς θα τον αντιμετώπιζαν;

Αν ταξίδευε στο σήμερα, θα τον βουτούσα αμέσως να του κάνω συνέντευξη γιατί κάνω τη διπλωματική μου στο μεταπτυχιακό που ξεκίνησα στη θεατρολογία στον Αριστοφάνη!

Ποια είναι τα στοιχεία για μία επιτυχημένη παράσταση; Ποιες θυμάσαι πιο έντονα;

Το πιο βασικό στοιχείο για μια επιτυχημένη παράσταση είναι η σύμπνοια μεταξύ πλατείας και σκηνής. Και δεν εννοώ πως πρέπει απαραίτητα να συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά να συνεννοούνται πλήρως και άμεσα. Πολλές είναι η παραστάσεις που θυμάμαι έντονα, αυτή τη στιγμή που σου απαντώ σκέφτομαι την παράσταση όπεν-μικ που παρουσίασα μόλις χθες και που είδα πολλούς νέους κωμικούς να δοκιμάζονται και να τα καταφέρνουν.

Με την «Καφρόκρεμα» να ολοκληρώνει τον κύκλο της στις επόμενες  παραστάσεις, τι γεύση σου αφήνει;

Μου αφήνει κάμποσες: Στιφή για όλη αυτή την προετοιμασία και δουλειά που πρέπει να γίνει, πικρή για τις επιπλέον δυσκολίες που έχουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε λόγω της πανδημίας και γλυκιά για κάθε φορά που η παράσταση πραγματοποιείται.

Πότε θα δούμε τον νέο μονόλογό σου; Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα μέσα στο 2022;

Μέσα στο 2022 μπορείτε να περιμένετε συμμετοχές μου σε παραστάσεις όπου δειλά-δειλά θα δοκιμάζω τα νέα μου κείμενα. Καινούργιο μονόλογο από το 2023, μέχρι τότε ελπίζω να περιοδεύσω με την «Καφρόκρεμα» στις πόλεις που δεν έχω πάει ακόμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο δημοφιλής σταντ απ κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος
Ο δημοφιλής σταντ απ κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση