Quantcast
12:46
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:46
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σοκαριστική έρευνα για την μπύρα: Η κλιματική κρίση αλλάζει τη γεύση της – Θα ακριβύνει και η τιμή της

Μπύρα στο «Oktoberfest» / Φωτογραφία: Unsplash

Μπύρα στο «Oktoberfest» / Φωτογραφία: Unsplash

11.10.2023
21:54
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2023 • 10:20
Τί λένε οι επιστήμονες για το φαινόμενο της μπύρας

Η κλιματική κρίση αφήνει τα σημάδια της σε ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά της Ευρώπης, την μπύρα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παγκόσμια θέρμανση επηρεάζει ήδη την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του λυκίσκου, ενός κρίσιμου συστατικού στις περισσότερες συνταγές μπύρας. Αυτή η δεινή κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε πιθανή αύξηση του κόστους της μπύρας, αλλά και να απαιτήσει σημαντικές προσαρμογές στις πρακτικές ζυθοποιίας.

Ο λυκίσκος, τα αρωματικά και γευστικά άνθη που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία, είναι ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει ότι αν οι αγρότες δεν προσαρμοστούν στις θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, οι αποδόσεις λυκίσκου στις ευρωπαϊκές περιοχές καλλιέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 4-18% μέχρι το 2050. Επιπλέον, τα οξέα εντός του λυκίσκου, υπεύθυνα για το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση της μπύρας, μπορεί να μειωθούν κατά 20-31%. Αυτό δείχνει ότι οι λάτρεις της μπύρας μπορεί να βιώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είτε μέσω αυξημένων τιμών είτε μέσω μειωμένης ποιότητας.

Αυτή η ζοφερή πρόβλεψη υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης τόσο από τη βιομηχανία μπύρας όσο και από τους καταναλωτές. Η μπύρα παράγεται μέσω της ζύμωσης σπόρων και αρωματίζεται με αρωματικό λυκίσκο. Η ευαισθησία του λυκίσκου στο φως, τη θερμότητα και το νερό τον καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία craft μπύρας, με έμφαση στις μοναδικές γεύσεις και αρώματα, έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για λυκίσκο υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θέτουν σε κίνδυνο αυτό το ζωτικής σημασίας συστατικό. Συγκρίνοντας τις αποδόσεις λυκίσκου από δύο διαφορετικές περιόδους, η έρευνα αποκάλυψε σημαντική μείωση της παραγωγής. Σε τοποθεσίες όπως το Celje της Σλοβενίας, οι αποδόσεις λυκίσκου μειώθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό 19,4%.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά ο σημερινός ρυθμός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί σημαντική πρόκληση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η μείωση της ποιότητας και των αποδόσεων του λυκίσκου είναι ένα μόνο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τον κόσμο που γνωρίζουμε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση